Poroka – izročila in običaji

Thumbnail

Ste se kdaj vprašali, zakaj nevesta stoji na ženinovi levi strani ali zakaj nosimo poročni prstan na prstancu leve roke? Seveda za vsak poročni običaj obstaja več razlag, zato bomo omenili le tiste najbolj poznane in priljubljene.

Metanje poročnega šopka

Tradicija metanja poročnega šopka izvira iz Anglije. Dekleta so skušala pridobiti košček nevestine obleke ali cvet iz poročnega šopka v želji, da bi pridobile nekaj njene sreče. Da bi nevesta ušla množici, je vrgla svoj šopek mednje in pobegnila. Danes je šopek namenjen enemu samemu neporočenemu dekletu, ki ga ujame, in to dekle naj bi se po izročilu naslednje poročilo.

Predaja neveste ženinu s strani očeta

Tradicija izvira še iz časov, ko so starši odločali o poroki. Hčere so smatrali za lastnino očetov, zato je imel oče pravico dati svojo hčer ženinu, ponavadi za določeno ceno. Danes predaja hčere s strani očeta simbolizira njegov blagoslov za poroko.

Poročni prstan

Poročni prstan se nosi na prstancu leve roke že od rimskih časov. Rimljani so verjeli, da poteka žila iz tega prsta direktno v srce. Poročni prstan je brezkončen krog, ki simbolizira večno ljubezen.

Ženinova poročna priča

V starih časih so moški včasih ugrabili dekleta, da bi postale njihove neveste. S seboj so vzeli najmočnejšega in najbolj zaupanja vrednega prijatelja, da bi jim pomagal premagati odpor v dekletovi družini. Zato je bil ta prijatelj smatran za ženinovega najboljšega prijatelja (t.i. best man), ki je ob poroki tudi spremljal ženina z namenom pomagati braniti nevesto.

Nevesta na ženinovi levi strani

Ker so v anglo-saksonski Angliji ženini pogosto morali braniti svoje neveste, je nevesta stala na ženinovi levi strani, da je imel prosto desno roko, če je bilo treba prijeti za meč.

Nekaj starega, nekaj novega, nekaj sposojenega, nekaj modrega in šest penijev v čevljih

»Nekaj starega« predstavlja nevestino povezavo do njene družine in preteklosti. Nevesta se lahko odloči, da nosi del družinskega nakita ali poročno obleko njene mame ali babice.

»Nekaj novega” predstavlja upanje za srečo in uspeh v prihodnosti. Nevesta v ta namen pogosto izbere poročno obleko.

“Nekaj izposojenega” običajno prihaja od srečno poročene ženske, kar naj bi prineslo nekaj njene sreče in veselja na nevesto.

“Nekaj modrega” je simbol za ljubezen, zvestobo in čistost neveste.

Večnadstropna torta

Običaj izvira v anglosaksonskih časih. Svatje naj bi prinesli majhna peciva na poroko in jih postavljali enega na drugega. Kasneje je nek francoski pek izdelal torto v obliki manjših tort in jih prekril z glazuro. Takšna oblika je danes poznana kot nadstropna torta.

Poročni šopek

Rože so vključene v poročno slovesnost kot simbol plodnosti. Prvi šopek so sestavljala zelišča, pozneje pa pomarančni cvetovi.

Poročna tančica (pajčolan)

Poročne tančica je že dolgo simbol mladosti, skromnosti in nedolžnosti in je bila uporabljena kot obramba pred nesrečo.

Družice

Dekliščina je zabava z večstoletno tradicijo. Dolgo časa je bil namen dekliščine ukaniti zlobne duhove. Nevestine prijateljice so se oblekle podobno kot ona z namenom zmesti kakršno koli sovražno prisotnost, ki bi prežala okoli. Danes so družice v podporo nevesti med poroko.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja