Podobe tega tedna, ob katerih se človeku orosijo oči

Vir: Shutterstock

V zadnjem tednu je preteklo veliko solz žalosti zaradi vseh izgub, ki so jih mnogi doživeli: izguba doma, imetja, pridelkov, živine, … Danes ti ljudje v svojem srcu ohranjajo samo še spomine na tisto, kar je obstajalo pred usodnim petkom zvečer.

Toda ko je bilo najhujše mimo, so zaradi poguma, požrtvovalnosti in dobrodelnosti na plan privrele tudi solze sreče. Mnoge od teh so in bodo ostale skrite, kakšno vmes pa je uspel ujeti tudi objektiv. Prav tako so med nami podobe, ki nam brž, ko jim uzremo, orosijo oko.

1.“Ena res čudovita zgodba”

Ekipa Denis Avdić Showa na Radiu 1 je skupaj s še sedmimi radijskimi postajami pripravila 12-urni dobrodelni maraton Eno srce, ena Slovenija. Voditelji Denis Avdić, Jana Morelj in Miha Deželak so v sredo, 9. avgusta, od 6. pa vse do 18. ure zbrali neverjetnih 1.914.746,89 evra za prizadete v katastrofalnih poplavah.

Od 4. 40 minute naprej prikazuje trenutek, ko voditelji oddaje ugotovijo, kako se je njihov trud obrestoval. Ob koncu dobrodelnega maratona je Denis Avdić dejal:  “Najlepša hvala Slovenija, da ste se odzvali, za podporo. Če stopimo skupaj, znajo nastati čudovite zgodbe in tole je ena res čudovita zgodba.

2. Gospa Tinka, ki je doživela obisk treh dobrih mož

Zgodba 83-letne gospe Tinke z Mozirja, ki je svojo klet, polno vode, praznila z lončkom od rož. Veder ni mogla dvigovati. Slika prikazuje tri prostovoljce, ki so se “od nikoder” pojavili na njenem dvorišču in pograbili za lopate in samokolnico. Čeprav ni imela ničesar, je gospa tako dolgo iskala po hiši, da jim je postregla z rogljički.

3.  “Špalir” za gasilce

Krajani Šentjanža pri Dravogradu so gasilcem iz Šmarjete ob koncu njihovega dela postavili “špalir” ob cesti in se jim s srčki in napisi zahvalili za vso njihovo požrtvovalno delo. Video, ob katerem težko ostaneš ravnodušen.

4. Hrana za družine, ki so ostale odrezane od sveta

Skrb za sočloveka v stiski ne pozna meja. V naselju Plat v Mežici so 3 družine, ki še vedno ne morejo nikamor. Domačini jim hrano in ostale stvari, ki jih potrebujejo, kar dostavljajo preko jeklenice.

7. Človeška veriga v Medvodah, ki je reševala življenje

Ko je bila voda že preko kolen in je njen tok pridobival na hitrosti, je prišla informacija, da se v poplavljenem trgovskem centru v Medvodah še vedno nahajajo ljudje. Ker je bila hoja po visoki vodi že skoraj nemogoča, je bilo treba improvizirati, predvsem pa hitro ukrepati.
Vsi, ki so se takrat nahajali v bližini, policisti in občani, so brez velikih besed in posebne koordinacije nagonsko stopili skupaj. V hladno in deročo vodo so zakorakali številni, brez razmišljanja so nam ponudili pomoč. Podali so si roke, se trdno držali in s »človeško verigo« dosegli tiste, ki so bili potrebni pomoči.

6. Črna na Koroškem dobila novo ime

Za Črno na Koroškem je znano, da so jo domačini v času, ko je Tina Maze osvajala zlate kolajne na olimpijskih igrah, začasno preimenovali v Zlato na Koroškem. V teh za kraj izjemno težkih časih, pa so jo začasno preimenovali v Svetlo na Koroškem. Danes na vse druge poplavljenje kraje “sije” z žarki upanja in svetlobe.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Sloveniji se je zgodila katastrofa, lahko rečemo prava tragedija. Ogromno je uničenih domov, uničenih sanj, velika je materialna škoda.
    Čas je, da Slovenci resnično stopimo skupaj in se nehamo že enkrat deliti na leve in desne, ker smo vsi ljudje. In vsak, ki so ga prizadela neurja, trpi na svoj način. Zato, pozabimo že enkrat na ideološke razprtije, nehajmo se prepirati za prazen nič in nehajmo kuhati zamere.
    Čas je, da gremo naprej. Čaka nas težka pot, ampak, če bomo enotni, bomo zmogli!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja