Pismo možu, sedaj ko sem mama

Foto: Shutterstock

Spodnje pismo je svojemu možu napisala Shan, mama dveh majhnih otrok. Opisuje stisko, s katero se gotovo vsaj občasno sreča vsak par po rojstvu prvega (drugega, tretjega …) otroka.

To priznati, se tega zavedati, o tem spregovoriti s svojim zakoncem – je prvi korak. Naslednji pa so – poiskati načine, kako naj vajin odnos (ponovno) postane temelj in izhodišče za vse ostale odnose v družini.

Dragi mož, rada bi se ti opravičila.

Danes zjutraj sem se prebudila z mislijo, kako zelo se je najino življenje spremenilo, odkar sva postala starša.

Včasih je bilo več spontanosti, več sva se zabavala, več potovala. Toda danes – je vse drugače.

Najino druženje ob večerih se je spremenilo v moj zgodnji odhod v posteljo, ker sem vedno utrujena.

Skoraj nikoli več ne greva sama ven. Ne preživiva več dovolj časa skupaj. Niti pogovarjava se ne več toliko, kot sva se včasih.

Najini enourni telefonski pogovori so se spremenili v petminutne klice z navodili, kaj vse moraš še kupiti, preden prideš domov.

Sama nisem več oseba, kakršna sem bila. Nisem več oseba, s katero si se poročil. Vem, da nisem več zabavna, kot sem bila včasih, in to me skrbi.

Sedaj sem mama in moje prioritete so se spremenile. Toda tebi bi še vedno morala biti žena. Žena, ki te je večkrat nasmejala in presenečala.

Moji lasje niso vedno primerno urejeni in moj način oblačenja se je spremenil. Ne le to, da mi poletne oblekice še dolgo ne bodo prav. Toda najbolj enostavno mi je obleči kar trenirko. Oprosti za včeraj – želela sem si izgledati privlačno zate, pripravila sva se za lep večer. Toda nič se ni zgodilo, ker je najin dojenček neznosno kričal in kasneje še bruhal po meni.

Sploh ne vem več, kaj razmišljaš, in to me plaši.

Vsakič, ko te želim poljubiti, najina dojenčica zajoka. Vsakič, ko te želim objeti, se vmes vrine starejši sin.

Potrebujem tvoje zagotovilo, da boš potrpežljiv glede najinega odnosa.

Želim, da se pogovarjaš z menoj in deliš svoje misli.

Nisem pričakovala, da bom tako razpeta med svoje otroke in svojega moža. Želim ti dati toliko več časa in svoje pozornosti.

Oprosti, ker sem najin odnos potisnila na stranski tir, medtem ko se povsem posvečam otrokoma.

Oprosti, ker ti dajem prazne obljube in te ignoriram.

Oprosti, ker te zjutraj nisem poljubila, ko si odšel – namesto tega sem menjavala plenico.

Nikoli nisva pričakovala, da se bo vse tako zelo spremenilo. Nekatere stvari sicer na boljše, drugih stvari je pa veliko manj (veš, o čem govorim).

Želim, da veš, da tvoje dekle še obstaja. Samo najti mora način, kako naj se vrne.

Do takrat pa – hvala, ker me ljubiš, tudi ko sem tečna. Hvala, ker mi poveš, da sem lepa, tudi ko se ne počutim tako. In vem, da ti že dolgo nisem rekla tega, toda tudi jaz te močno ljubim. Veliko mi pomeniš in obljubim, da ti bom pokazala, kako vesela sem, da sem poročena prav s teboj.

Shan, avtorica zapisa, živi v Južnoafriški repubilki, je stara 25 let in ima 4-letnega sina Kiaana ter 3-letno hčerko Kitaro. Ustvarja na blogu www.youbabyandi.com.

Prevod: Mojca Koren Lapajne

Foto: noxwrite.com, millennials.today

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja