Papež Frančišek: »Otroci so upanje, ki prenavlja narod!«

Foto: Shutterstock

V Rimu je včeraj potekal prvi kongres na temo rodnosti z naslovom Splošno stanje rodnosti, ki se ga je udeležil tudi papež Frančišek. Upadanje rodnosti je problem celotne Evrope, ki potrebuje takojšnjo reakcijo, so poudarili govorci. Izpostavili so, da je družine potrebno podpreti, saj brez rodnosti ni prihodnosti.

»Če družine danes niso v središču, potem ne bo prihodnosti«

Če družine niso v središču danes, potem ne bo prihodnosti, je izpostavil papež Frančišek. Kot je dejal, je treba podpreti predvsem mlade pare, ki se zaradi negotovih razmer v službi in državi bojijo imeti več otrok.

Spregovoril je o ženskah, ki jih na delovnem mestu odvračajo od tega, da bi imele otroke ali pa »morajo skrivati svoj trebuh«. »Kako je mogoče, da se ženska mora sramovati najlepšega daru, ki ga lahko ponudi življenje? Ne ženska, ampak družba se mora sramovati, kajti družba, ki ne sprejema življenja, neha živeti. Otroci so upanje, ki prenavlja narod!,« je dejal.

»Mladost ohranimo tako, da se bomo lahko nekoč ugledali v očeh naših otrok«

Poudaril je tudi pomen darovanja: »Dragi prijatelji, pomagajmo si najti pogum darovati in pogum izbrati življenje«. K darovanju in visokim ciljem pa je po papeževih besedah pomembno spodbujati tudi mlade. »Mladosti ne ohranimo tako, da delamo selfije in retuširamo slike, ampak tako, da se bomo lahko nekoč ugledali v očeh naših otrok,« je dejal sveti oče.

Papež je dejal, da se včasih zdi, da se uresničimo, če imamo denar in uspeh, otroci pa se pri tem zdijo ovira, ki lahko omejujejo naše osebne ambicije. A takšna miselnost škodi družbi, saj prihodnost dela nevzdržno, pravi papež.

Na srečanju je papež spodbudil h kulturi in družinski politiki, ki bo spodbujala dolgoročno skupno dobro, družinske organizacije pa povabil, naj vztrajajo na začeti poti, tudi če se jim bo zdelo, da se borijo z mlini na veter.

Otroci so protistrup potrošništvu, individualizmu in sebičnosti

»Demografske politike so naložba in ne strošek,« je na kongresu dejal predsednik Foruma italijanskih družinskih združenj Gigi De Palo. Izpostavil je, da so večina mladih želi otrok, a si jih zaradi negotovih razmer ne upajo imeti.

De Palo je odgovoril tudi na pomisleke, da otrok ne bi imeli, ker onesnažujejo planet. »To je norost. Otroci blagodejno vplivajo na svet, izboljšujejo in bogatijo družbeno klimo, zanjo skrbijo. Oni si želijo boljši svet od tega, kakršen je bil do sedaj. Oni nas spodbujajo, da smo bolj odgovorni za naš planet,« je dejal in poudari, da so otroci protistrup potrošništvu, individualizmu in sebičnosti.

»Otrok ne potrebujemo zato, da bodo plačali naše pokojnine. Otroci niso sad koristoljubnega načina razmišljanja. Otroci so želja, so dar. Gre za ljubezen, ki se prenaša naprej. Otroci so znamenje, da se v narodu znova vzbudijo želje«, je še dejal Di Palo.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja