Nočem deliti!

Foto: Shutterstock

1,5-letna punčka sedi v peskovniku in bi se rada igrala s štirimi lopatkami istočasno, nobene ne želi deliti z deklico, ki bi se prav tako rada igrala. Deček, star 3 leta bere knjigo in ne želi, da bi se njegov bratec igral s helikopterjem, ki ga je dobil za rojstni dan, pa čeprav se sam z njim ne igra.

Takšne situacije so del starševskega vsakdana. A staršem je pogosto pomembno, da se njihovi otroci naučijo deliti. Toda kako jih tega naučiti?

Otroci pri različnih starostih deljenje različno razumejo

Otrok, star leto in pol ne loči med seboj in preostalim svetom. Svojo okolico doživlja kot del sebe. Pri treh letih je drugače. Otrok pri tej starosti že razume, da imajo ljudje okrog njega različne potrebe in lastna čustva. Kljub temu včasih ne želi deliti svojih stvari, kar je razumljivo. Tudi odrasli smo pri tem zelo različni.

Tudi odrasli ne delimo vedno

Predstavljajte si, da pijete kavo s sodelavko, ki naenkrat seže v vaš žep in reče: »Samo malo si sposodim telefon, takoj ti ga vrnem.« Ali pa ko vas med gledanjem televizije zmoti sosed: »Posodi mi prosim žlico in skledo, zadnjič si ti prav tako uporabljal mojo.«

Tudi odrasli imamo zadržke pri deljenju stvari. Nekateri si brez težav sposodijo avto od prijatelja, pri drugih je avto mnogo več kot le stvar. Tudi za otroke so njihove igrače dragocenosti in ne strinjajo se vedno, da jih delijo.

Bodite vzor

Nekateri si brez težav sposodijo avto od prijatelja, pri drugih je avto mnogo več kot le stvar. Tudi za otroke so njihove igrače dragocenosti in ne strinjajo se vedno z delitvijo.

Vašemu otroku lahko pokažete, da je dobro deliti. Predvsem pa to vedno znova poudarjajte z besedami. Ko bo naslednjič želel jesti vaš sladoled, mu ga ne dajte kar takoj, ampak mu povejte, da z njim sladoled z veseljem delite. Tako otroci doživijo in dojamejo, kako pogosto njihovi starši nekaj delijo z njimi. Besede so pri tem izjemno pomembne. »Daj mi to sem.« se močno razlikuje od »Si lahko tole na hitro izposodim prosim, takoj dobiš nazaj?«.

Kadar veste, da na obisk pridejo prijatelji z otroki, se lahko s svojimi otroki pogovorite o tem, katere igrače je treba pospraviti, ker se z njim nihče ne sme igrati in katere igrače lahko uporabljajo vsi. Prav tako je za deljenje ali za primer, da svojih igrač ne bo želel deliti tisti, h kateremu pride na obisk vaša družina, dobro, da nekaj igrač vzamete s seboj, kadar se odpravljate na obisk.

Deliti z brati in sestrami, sorodniki in znanci

Med brati in sestrami ima delitev zopet povsem novo perspektivo. Če mlajši otroci podedujejo oblačila in igrače, potem lahko starejši npr. pazijo na mlajše in tudi sami prejmejo kak kos deljen od bratrancev in sestričen. Koristno je vzpostaviti tudi jasna pravila glede deljenja, ki bodo ustrezala vaši družini.

Povzeto in prirejeno po: meinefamilie.at

Prevedla in priredila: Tadeja Kreč

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja