Nina Zupančič Križnar in Janez Cerar: “Hrepenimo po Cerkvi, ki bo varen kraj za vse.” (video)

Pet let mineva od srečanja o zaščiti mladoletnikov v Cerkvi, kamor so bili povabljeni vsi predsedniki škofovskih konferenc, predstojniki moških in ženskih redov ter člani rimske kurije. Šlo je za prvo tovrstno srečanje in priznanje globalne razsežnosti krize duhovniških zlorab.

Veliko držav je od takrat najprej objavilo obsežna poročila o zlorabah duhovnikov, mnogi škofje so se javno opravičili, pripravili nove ukrepe za zaščito otrok in ranljivih odraslih, žrtve so dobile svoj glas in podporo.

Kako pa je v katoliški Cerkvi v Sloveniji?

Kje smo v Sloveniji po petih letih? Veliko se piše o ničelni toleranci, o dopolnitvah raznih smernic, o ustanavljanju novih neodvisnih delovnih telesih, ki bodo po eni strani naredile analizo preteklih primerov spolnih zlorab, po drugi strani delovale v bran mladoletnih in ranljivih oseb. Toda, imamo kakšno zagotovilo, da vse to ne bo ostalo samo na papirju?

Prvič spregovorila mama žrtve

Foto: Jaka Krenker

Da bi slišali, kaj se v resnici “dogaja na terenu”, smo v studio povabili duhovnika Janeza Cerarja, duhovnika, preživelega zlorabe in koordinatorja zavoda Dovolj.je, in nevrologinjo Nino Zupančič Križnar, dr. med., ki je hkrati tudi mama žrtve. Slednja nam je zaupala kalvarijo, skozi katero je šla njena družina. Najprej zaradi same zlorabe, potem pa tudi zaradi sistema prikrivanja, ki je žal v Cerkvi še vedno živ.

V oddaji med drugim izvemo tudi:

  • Kako gledata na novo nastalo neodvisno komisijo, ki bo pregledovala spolne zlorabe?
  • Izpoved ge. Nine Zupančič Križnar: Kako je dejansko izgledalo, ko so spolno zlorabo prijavili? Kakšen je bil odziv in odnos cerkvenih predstojnikov? Kje je njihov primer po vseh teh letih?
  • Kaj bi moral vsak škofov ali redovni predstojnik storiti, ko prejme prijavo?
  • Kaj žrtve najbolj potrebujejo?
  • Zakaj je še večja zloraba, če ti ne verjamejo?
  • So otroci, mladoletni in ranljivi odrasli v katoliški Cerkvi v Sloveniji varni?

V oddaji Janez Cerar izpostavi, da se “ljudje, ki so v tem sistemu prikrivanja, enostavno požvižgajo na resnico in pravičnost, ob tem tudi na človekovo dostojanstvo in mirno delajo naprej, da ohranjajo ta sistem”, ga. Nina Zupančič Križnar pa pripoveduje, da žrtve in njihove družine pogosto niso slišane, da se njihovi primeri ne obravnavajo po predpisih in da jim je Cerkev v mnogih vidikih tudi zaprla vrata.

Za zlorabo, o kateri veš, a si tiho

Kakor je za vzgojo otroka potrebna cela vas, tako je tudi za zlorabo je potreba in odgovorna cela vas, smo lahko slišali v odmevnem filmu V žarišču (ang. Spotlight). Vas, ki je mižala, molčala, ki ni verjela, ki je bolj varovala ugled predatorja kot žrtve. Ob tem nam ga. Zupančič Križnar jasno opiše, kako je to “molčanje” izgledalo v njihovi župniji in širše. Mnogi so vedeli, vendar nič storili.

Spregovoriti, tudi če je težko

Če žrtev želi ozdraveti, mora spregovoriti, pravita oba naša sogovornika. To je prvi korak in ima velik vpliv na to, da se pozneje preprečijo nadaljnje težke psihične in fizične bolezni telesa, ki so posledica zlorabe, še doda gostja, ki je po poklicu nevrologinja, in ob tem opiše veliko simptomov in bolezni, ki se lahko pojavijo 20, 30 ali 40 let po zlorabi.

Zato v oddaji večkrat ponovi, da žrtev mora premagati strah, dobiti varno okolje, kar pa je seveda strašanski napor. In še bolj kruto je, ko v tem procesu naletiš na posameznike in ljudi, ki ti ne verjamejo in dajo prednost leporečenju in varovanju ugleda institucije. Zato Janez Cerar pravi, da je “hvaležen vsem, ki spregovorijo, ker s tem hote ali nehote posodijo glas tudi tistim, ki iz kakršnega koli razloga ostanejo nemi.”

Vabljeni k ogledu celotne oddaje, ki je tokrat odprta za vse naše bralce!

Postanite naročnik portala Iskreni. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti. Mesečna naročnina že za 6 evrov oziroma 4, 90 evrov (v primeru sklenitve letne naročnine).

Na portalu Iskreni na tedenski ravni pripravljamo sveže izobraževalne video vsebine s področja osebne rasti, vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov. Vabljeni k spremljanju! >> Več kot 25 strokovnjakov na enem mestu!