Najstnica polna tesnobe in strahov? Lahko pomagamo!

Foto: Shutterstock

Tesnobni občutki in strahovi so nam vsem poznani. Stiska nas v trebuhu, mogoče se nam vrti, začnemo se potiti, težko razmišljamo ali nas zelo skrbijo stvari, ki so pravzaprav običajen del življenja. Včasih nam je slabo, srce nam razbija, nimamo volje za dejavnosti, ki jih običajno radi delamo, izogibamo se prijateljem in se osamimo ali pa norimo. Tesnoba in strah sta normalen del življenja in te občutke marsikdo zmore enostavno predihati in živeti dalje, medtem ko je mnogim pretežko.

Najstniško obdobje je precej zahtevno obdobje, saj poleg telesnih sprememb in vseh izzivov, ki spadajo zraven, najstniki v sebi nosijo pretekle stiske, ki niso bile razrešene. Najsi bodo to konfliktni odnosi v družini, nenadne spremembe, kot so selitev, ločitev staršev, šok ob izgubi ljubljene osebe, poškodbe, bolezni, neželene nosečnosti ali čisto vsakdanji dogodki, ki so za najstnike zelo stresni (npr. zapustitev s strani fanta/punce, konfliktni prijateljski odnosi, neuspehi v šoli, premalo točk za želeno srednjo šolo ali fakulteto). Vse te in ostale izkušnje so lahko obremenjujoče za najstnikov nevronski sistem. Začnejo se bolj zavedati samih sebe kot takrat, ko so bili majhni otroci in so stiske občutili pretežno na telesni ravni. Zato jim je še težje. Pridejo do spoznanja, da so sedaj tudi sami odgovorni za spremembe. S tem pa se občutki nemoči, tesnobe in strahov še poglobijo.

Najstniško obdobje je precej zahtevno obdobje, saj poleg telesnih sprememb in vseh izzivov, ki spadajo zraven, najstniki v sebi nosijo pretekle stiske, ki niso bile razrešene.

Koliko odpornosti in zmožnosti za soočanje z vsakdanjim stresom najstniki imajo, je predvsem odvisno od razvojnega procesa tekom otroštva in zgodnjega mladostništva. Najstniki, ki so bili varno navezani na svoje starše in bližnje osebe ter so se z njihovo pomočjo naučili samoregulacije čustev, imajo mnogo več kapacitet za soočanje s stresorji, saj se v sebi počutijo varno. Medtem pa najstniki, ki so doživeli kakršnokoli obliko travmatskih in stresnih izkušenj ter odnosov, potrebujejo mnogo več časa in energije ter ogromno podpore, da se soočajo z novimi izzivi, kajti še starih niso uspeli sprocesirati.

Da bi bilo obdobje najstništva tako produktivno in ustvarjalno kot tudi sproščeno, zabavno in upanja polno, ponovno organiziramo Skupino za najstniška dekleta. Želimo ustvariti varen prostor, kjer bodo dekleta dobila priložnost za ozaveščanje, razmišljanje, občutenje, izražanje čustev in telesno procesiranje izkušenj življenja. Najbolj pozitivna stran skupinskega dela pa je pravzaprav občutek, da nisi sam. Ključna je misel »Tukaj sem zate.«. Kajti ko si v stresu in doživljaš raznorazne travmatične dogodke, je občutek izolacije najmočnejši. Najraje bi kar zbežal, če ne celo izginil iz tega sveta, strah te je in ne veš, ali boš zmogel, a v sebi globoko hrepeniš po stiku in bližini, saj je ta zdravilen.

Želimo ustvariti varen prostor, kjer bodo dekleta dobila priložnost za ozaveščanje, razmišljanje, občutenje, izražanje čustev in telesno procesiranje izkušenj življenja.

Ko v skupini dekleta spoznajo, da niso edina, ki doživljajo (ali so doživela) neprijetne, konfliktne, mogoče zelo grozne in zlorabljajoče situacije, potem se povežejo v bolečini, druga drugi nudijo oporo in razumevanje, si lažje zastavijo cilje, ki jim želijo slediti, se bolj veselijo življenja, najdejo smisel in namen svojega obstoja.

Nežna in ljubeča podpora najstnici, ki je tesnobna in zaskrbljena, je ključnega pomena za dosego harmoničnega notranjega stanja. Najstnica dobi izkušnjo, da jo nekdo razume in sliši, je z njo sočuten in jo opogumlja, da v življenju marsikaj zmore in zna. Tako začne sama sebe bolj ljubiti, se objeti in se razumeti ter je lahko opora svojim prijateljem, ko jo potrebujejo. Tesnobni občutki in strahovi potem niso več tako velika ovira za vsakdanje življenje.

Vsa dekleta od 9. razreda do konca srednje šole lepo vabljena, da se nam pridružite na Skupini za dekleta Kdo sem in kaj si želim?, ki se bo začela 5. oktobra 2023. Vodili jo bova zakonski in družinski terapevtki Janja Grilc in Katja Jarc. Želiva si, da bi se vsako dekle imelo priložnost videti v vsem sijaju, ki ga nosi v sebi, in zadihati s polnimi pljuči.

Čas za prijave se izteka, zato se opogumite in čim prej prijavite!

Prijave sprejemamo preko kontaktnega obrazca, kjer pod ZADEVA napišete skupina za dekleta.

V primeru finančne stiske vas podpremo s pomočjo Podpornega sklada.

 

Prisrčno vabljene!

Komentarji

  1. Bravo, Janja, bravo, Katja.
    Ker delam z najstnicami,tako njihovim mamam kot njim priporočam vas,ki ste zelo dobri.
    Vse pohvale!

  2. Ko bi take skupine obstajale tudi takrat,ko sem bila jaz najstnica,30 let nazaj,polna strahov,v težko konfliktni družini,polno nasilja nad otroki. Brez čustvovanja.
    Se dobro,da sem se hitro osamosvojila,šla študirat,sla na več psihoterapij,da zdaj vsaj približno vem,kako izražati vsa čustva,kako uravnavati stres,…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja