Možganski trening: 3 preprosti triki za boljši spomin

Foto: Shutterstock

Pozabljanje je lahko precej nadležno. Ali se vam je kdaj zgodilo, da si niste mogli zapomniti svoje nove PIN kode? Ste mogoče pozabili pomembno obletnico ali – o, groza – ženin rojstni dan? Ali si preprosto ne morete priklicati v spomin, kako je ime vašemu novemu sodelavcu? Odlično, potem berite dalje. Zdaj, med epidemijo koronavirusa je namreč idealen čas tudi za možganski trening. Pred vami so trije enostavni triki za boljši spomin. Pripravljeni? Pa začnimo …

Trik št. 1: Sestavite si zgodbo

Ljudje si že tisočletja pripovedujemo zgodbe in na tak način delujejo tudi naši možgani. V njih so informacije povezane v posebne živčne mreže. Če podatki med seboj niso povezani, si jih težje zapomnimo in nato še hitreje pozabimo.

Ali ne verjamete? Potem preizkusite sami. Preberite spodnje besede. Po želji večkrat.

želva, klobuk, mušnica, kolo, vesolje, prstan, stol, sendvič, paradižnik, razgled

Potem za nekaj minut zapustite prostor in jih – brez goljufanja – poskusite ponoviti. Koliko besed ste si uspeli zapomniti?

Zdaj pa vam izdam skrivnost, s katero lahko svoj rezultat občutno izboljšate. Iz zgornjih besed si sestavite zgodbo. S tem boste vašim možganom olajšali povezovanje besed. Ne le da boste lahko s to tehniko besede ponovili še več ur kasneje, tudi pravilno zaporedje besed si boste zlahka zapomnili. Bolj kot bo vaša zgodba trapasta, lažje in hitreje si jo boste zapomnili. Za primer vam povem svojo izmišljeno zgodbo iz zgornjih besed, vi pa si lahko sestavite drugačno in poskusite s prvo možgansko vajo še enkrat.

Želva s klobukom iz mušnice se je s kolesom odpeljala v vesolje. Ko je prispela, si je s čarobnim prstanom pričarala stol, pojedla sendvič s paradižnikom ter uživala v razgledu.

Koliko besed ste si zapomnili zdaj? Z zgodbo pomnjenje besed postane prav preprosto, kajne? Enak trik lahko uporabite tudi za nakupovalni seznam. Če si boste iz jedi, ki jih morate kupiti, v mislih pripravili najbolj čudno in nenavadno kosilo, potem zagotovo nobene sestavine ne boste pozabili na trgovinski polici.

Trik št. 2: Številke spremenite v slike

Ali bi si lahko zapomnili datum 24. 6.? Kaj pa čez en teden? Ali eno leto? To ni povezano samo s sposobnostjo vašega pomnjenja, ampak je lastnost naših možganov. Slednji si namreč precej bolje zapomnijo slike kot številke.

Predstavljajte si, da se sprehajate po gozdu (kar je – mimogrede – med karanteno precej blagodejno in zdravo). Opazite drevo. Takrat se v vaših možganih shrani informacija o sliki drevesa. Hkrati pa se shrani tudi beseda drevo. Ker imate tako v možganih dva zapisa za en podatek, si boste kasneje zagotovo lažje priklicali v svoj delovni spomin vsaj enega izmed njih.

Ko pa slika ni na voljo, na primer pri številkah, imamo v možganih zapis samo za besedo. Zaradi tega si števila težje prikličemo v spomin. A možganom lahko s svojo domišljijo precej olajšamo delo: za vsako številko se lahko namreč domislimo svojo sliko. Številka 1 je lahko deževnik, 2 je lahko labod, 3 spominja na Šmarno goro, 4 ima podobo plavuti morskega psa … Pustite domišljiji prosto pot. Poleg tega lahko tudi imena mesecev povežete z določeno tematiko. Februar si lahko predstavljate kot ogromen marmeladni krof, april kot oblačno in deževno vreme, junij kot začetek poletnih počitnic, december pa kot praznične jaslice z vonjem po mahu.

Kako si lahko torej za vedno zapomnite datum 24. junij? Čisto preprosto! Predstavljajte si laboda, ki ga lovi morski pes. Tako dobite število 24. Če zraven pomislite še na to, da morski pes plava v morju, veste, da je mesec junij. Tako si lahko brez težav zapomnite datum 24. 6., ki je – mimogrede – moj rojstni dan. 🙂

Trik št. 2 velja enako učinkovito tudi za PIN kode bančnih kartic in telefonov ter drugih številk, ki si jih morate zapomniti, hkrati pa ni preveč varno, da jih imate zapisane.

Trik št. 3: Pesmice in rime za otipljive spomine

Zagotovo znate zrecitirati vsaj eno otroško pesmico, kajne? Te imajo namreč polno rim, ki si jih zlahka vtisnemo v spomin. Če si torej kakšne stvari res ne morete zapomniti, lahko poskusite z enako strategijo: sestavite si pesem na znano melodijo ali zložite rimo. Tudi tu velja pravilo: bolj kot bo pesem trapasta, lažje si jo boste zapomnili.

Pesmice in rime so tudi odličen trik za super močno geslo, ki ga ne boste prav zlahka pozabili. Vaše geslo je lahko na primer:

Pesmice in rime za otipljive spomine.

Še močnejše in varnejše geslo pa boste dobili, če boste uporabili samo začetnice. V mojem primeru bi torej dobili: PIRZOS. To je precej boljše geslo kot vaše ime ali datum rojstva, kajne?

Najpomembnejši trik: Možganske trike lahko uporabite tako pri delu za šolo ali službo kot pri čisto vsakdanjih opravilih. Bolj kot boste vadili, lažje vam bo šlo. Poskusite!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja