Modra: knjiga, ki zaboli in zdravi

Foto: osebni arhiv

“Modra” je zgodba o nekoč srečnem in svobodnem dečku, ki so ga nepričakovano “ujeli, si ga prilastili in ga zbili po tleh” – zlorabili. A nekaj mu je povzročilo še večjo bolečino kot sama zloraba: nejevera in brezbrižnost drugih. Toda zahvaljujoč sprejemanju in ljubezni ene osebe, ki jo je zanimalo, kako se deček počuti, je ta svojo travmatično zgodbo preoblikoval v zgodbo ozdravljenja.

Zgodbo o dečku v knjigi sta ustvarila dva izjemna avtorja iz Čila: José Andrés Murillo, profesor filozofije in predsednik Fundacije za zaupanje, ki si prizadeva za svet brez zlorab, nekoč tudi sam žrtev spolne zlorabe, in ilutratorka Marcela Paz Peña. José Andrés je v slikanici uspel poiskati besede, s katerimi je deček doživljal svojo zgodbo, Marcela pa je preko čudovitih in hkrati bolečih podob prikazala, kako zapleten in težak je postal njegov notranji svet, sploh, ker mu nihče ni prisluhnil, ni verjel:

“… ko ti ljudje ne verjamejo, se tvoja realnost spremeni v fikcijo, delirij. In to je nekaj veliko bolj travmatičnega, ker ti onemogoča, da bi verjel samemu sebi. Ne verjameš v resničnost, ne verjameš v svojo lastno izkušnjo … Ti pa potrebuješ ljudi, ki ti bodo verjeli, da boš razumel resničnost, da se boš znal orientirati”, je v intervjuju za portal Iskreni povedal avtor knjige.

Izkušnja branja

Bralec lahko že ob prvem prebiranju slikanice ugotovi, kako močan pečat zloraba pusti na otroku. Ravno preko ilustracij se lahko vživi v otrokov strah ter v občutke gnusa, stiske in samote. Občuti lahko njegovo “utapljanje” v bolečini in puščanje “klicev na pomoč”. Prav tako pa lahko veliko bolje razume, kaj pomeni, ko nekdo na ljubeč in iskren način vstopi v njegov svet in mu prisluhne: kaj pomembnega se takrat zgodi v njem in mu da moč, da gre naprej.

Ravno zaradi zelo skrbno izbranih podob, ki niti v najmanjši meri ne nakazujejo na spolnost, ampak na čustva, ki jih otrok po zlorabi in brezbrižnosti drugih nosi v sebi, knjiga omogoča, da se k njej vračamo večkrat: da ob slikah premišljujemo in tako vedno globlje spoznavamo svet, ki je nam odraslim večkrat neznan.

Komu je knjiga namenjena?

Knjiga je v prvi vrsti namenjena “vsem preživelim, ki dan za dnem najdejo pogum, da živijo”. Torej vsem fantom in puncam, ki so v otroštvu doživeli zlorabo in nejevero s strani staršev ali drugih odraslih, ki so jim zaupali.

Zelo koristna pa je tudi samim staršem zlorabljenih otrok, še posebej tistim, ki iščejo načine, kako biti ‘ljubeč drugi’, preko katerega se bo otrok lažje pozdravil in si povrnil zaupanje. Prav tako pa je lahko čudovit pripomoček tistim, ki imajo veliko stika z otroki (učitelji, vzgojitelji): ne samo, da bi tudi sami bolje razumeli vedenje in doživljanje zlorabljenega otroka, ampak tudi, da bi preko knjige otrokom lažje pomagali predelovati težja občutja, ki jih nosijo v sebi.

Ali z avtorjevimi besedami: “Ne govorim pa tega samo žrtvam, ampak tudi vsem ljudem v njihovi okolici – družini, prijateljem. Ta knjiga je tudi zanje, da bi žrtve lažje razumeli in vedeli, da se morajo povzpenjati po ‘lestvah’, ki vodijo do žrtve, in naj nikoli ne obupajo. Gre za boj žrtev in vseh, ki so okrog njih, da bi ozdraveli, dobili nazaj svojo zgodbo, identiteto, zaupanje.”

Knjigo Modra je izšla pred kratkim in si jo lahko naročite na tej povezavi.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja