Lahko sploh še uživamo v spolnosti, ko imamo enkrat otroke?

spolnost

Številne mame na zgornje vprašanje odgovorijo: »Ne, preveč sem utrujena.« In pogost odgovor očetov je: »Ne, žena ima toliko skrbi in ni nikoli spočita, tako da si ničesar ne želi.« Žal oboje pogosto drži. Ali to pomeni, da po prihodu otrok ne moremo več uživati v zadovoljujoči spolnosti? Moramo čakati, da bodo otroci odrasli in odšli od doma?

»Nikakor! Vaš zakon ne bo preživel tako dolgo,« v svojem zapisu opozarja terapevtka Cindy Wright. Povezujoča redna spolnost med zakoncema vpliva na vsa področja v življenju. Ustvarja vezi in občutek intimnosti ter daje zakoncema moč, da prebrodita težja obdobja. Spolnost je zakoncema podaril Bog, da v njej uživata, jo okušata in da ju ta krepi.

Kako preživeti obdobje plenic?

Zadovoljujoča spolnost je pomembna za zdrav zakon. A z dojenčki in malčki, ki ponoči ne spijo in nas ves čas potrebujejo, je vse skupaj videti kot misija nemogoče. Prihod otroka zasuka vse vidike življenja, vključno z ljubezenskim. Za dojenčka porabimo veliko časa in energije, zato se nam ne ljubi ukvarjati še z zakoncem. Normalno je, da se v obdobju po rojstvu spolnost začasno premakne v drugi plan. A to ne pomeni, da lahko nanjo pozabimo! Če si za fizično povezovanje ne bomo izborili časa, se bo to začelo poznati na odnosu ter povzročati razpoke v zakonu.

Kaj storiti? Z zakoncem se dogovorimo za konkreten dan, ko si bomo vzeli čas za ljubljenje (npr. v soboto zvečer). Nato se držimo dogovora! Če je žena neprespana, lahko mož dopoldne prevzame otroka, da se ona naspi. Moževa pomoč in izražanje naklonjenosti sta nujen pogoj, da lahko žena uživa v spolnosti.

Majhni otroci so nepredvidljivi, zato moramo biti fleksibilni in kreativni. Ter ohraniti smisel za humor! Morda se zgodi čudež in otrok zjutraj potegne, mi pa ta čas dobro izkoristimo. Ali pa izkoristimo otrokov opoldanski počitek med vikendom. Če nas malček zvečer potrebuje, ga damo v varstvo popoldne, lahko le za eno uro. Če besedo na »s« (ne, ta beseda ni spanec!) postavimo za eno od prioritet, nam bo gotovo uspelo.

Starši in spolnost: ostanimo izvirni!

Ko otroci zrastejo in ponoči spet spimo, si lažje vzamemo čas za redno spolnost. A starši se pogosto utapljamo v obveznostih, zaradi česar zanemarimo povezovanje z zakoncem. Ostati moramo izvirni, predvsem pa se zavedajmo, kako pomembno je, da otroci zakona ne spremenijo v celibat!

Povezanost med zakoncema, ki izhaja iz zadovoljujoče spolnosti, ni le naložba v odnos. Koristila bo tudi otrokom! »Najboljše mame niso ženske, ki vsak trenutek posvetijo otrokom. Najboljše mame so ženske, ki si vzamejo čas, da v zakonu ohranjajo vlogo ljubimke,« pravi mama in avtorica Karen Linamen.

Vir: marriagemissions.com

foto: storyblocks.com

Prevod in priredba: Eva Markovič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja