Kljub drugačnim obljubam na mizi spet obvezni očetovski dopust

Thumbnail

(Prvoaprilska šala.)
Vlada ponovno načrtuje uvedbo obveznega očetovskega dopusta – tokrat trimesečnega na račun dveh mesecev materinskega dopusta. Samozaposleni bodo zato prejemali subvencije.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je včeraj pozno popoldne sporočilo objavilo izjavo za javnost, v kateri je potrdilo govorice, da so pripravljeni novi popravki Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Spremembe so predvidene predvsem za porodniški oz. materinski in očetovski dopust.

Kljub pritiskom javnosti izpred nekaj mesecev, naj vlada ne uvede obveznega očetovskega dopusta, temveč odločitev zanj prepusti staršem, na ministrstvu ponovno načrtujejo uvedbo trimesečnega obveznega očetovskega dopusta. Na ta račun bodo mamice ostale brez dveh mesecev materinskega dopusta.

Ministrica Anja Kopač Mrak je na novinarski konferenci povedala, da so v ekipi Direktorata za družino po temeljitem premisleku prišli do odločitve, da »ne moremo in ne smemo podleči pritiskom šovinističnih lobijev, ki bi radi odgovornost za otroke potisnili le v roke mater in ki ženske že stoletja potiskajo za štedilnik.«

Obvezni očetovski dopust bodo očetje morali izkoristili do otrokovega dopolnjenega 3. leta starosti. Ob tem naj bi se »naučili, kaj pomeni starševska skrb, razbremenili  otrokovo mater in ji omogočili, da ponovno zažene svojo kariero.«

Po besedah ministrice so se za najtrše pogajalce izkazali samozaposleni očetje, zato bo vlada, da bi bil »volk sit in koza cela«, za čas obveznega očetovskega dopusta uvedla subvencijo v višini 2.840 €. Le-ta naj bi pokrila stroške zaradi izpada dela prihodka.

Ker je pretekli petek padel nepremičninski zakon in z njim načrtovani priliv nepremičninskega davka v državni proračun, je bila vladna ekipa primorana skrajšati materinski dopust za dva namesto za načrtovani en mesec.

Da bi se zakon, ki naj bi bil sprejet do poletja in začel veljati s 1. septembrom 2014, kar najbolj upošteval, vlada načrtuje tudi izredni inšpekcijski nadzor nad delodajalci in samostojnimi podjetniki, ki bo še posebej poostren med septembrom 2014 in februarjem 2015.

Foto: Matej Povše, siol.net

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja