Kako začeti pogovor o spolnih spremembah s fantom na pragu pubertete?

Foto: Canva

Imam vprašanje glede odraščanja fantov. Sem samohranilka, starejši otrok je punca. Pri njej je bilo enostavno, ko je šlo za odraščanje. Veliko sva se pogovarjali, začele so se telesne spremembe, kot ženska sem vedela, kaj in kako. Sedaj pa je sin star 11 let. Sicer se o vsem odprto pogovarjamo, vendar je še tako otročji. Zdi se mi, da bi bil že skrajni čas, da spregovoriva o spolnosti, hkrati se mi zdi pa to zanj zadnja mar. Kako, kje, s čim začeti? Sedaj se bo začelo spreminjati njegovo telo – mutiranje, poraščenost, ok o tem se sproščeno pogovarjava. Kaj pa prvi izliv? Kako naj o tem spregovorim kot mama? Ne bi rada, da se kar zgodi … Rada bi, da ve, zakaj se to zgodi, kaj to pomeni … Je še kaj, kar bi morala vedeti o odraščanju fantov (fiziološke spremembe)? Hvala za čim več koristnih informacij, ki mi bodo prišle prav!


Biti mama ali oče je vedno izziv. Če eden od staršev v življenju otroka ni prisoten tako, kot bi naj bil, je drugemu še težje. Čeprav verjamem, da se trudite po svojih najboljših močeh, očetove vloge nikoli ne boste mogla izpolniti. Vi ste mama in bodite dobra mama.

Pogovori o spolnosti so načeloma lažji, če jih opravi starš istega spola, kot je otrok. Najbolje bi torej bilo, če bi to torej storil sinov oče. Imate stike, je prisoten v fantovem življenju? Je tega zmožen, pripravljen? Če odgovarjate na ta vprašanja z »ne«, potem je naslednja možnost kakšna druga moška oseba otrokovega življenja. Morda si lahko pomagate z dedkom, stricem, fantovim krstnim botrom. V pomoč je lahko tudi to, da skupaj s sinom poiščete neko prostočasno aktivnost, ki jo vodi odgovoren, odrasel in zaupanja vreden moški voditelj. Vem, da je tema zelo občutljiva in da za take stvari težko prosite druge. Včasih pa se vseeno najde kdo, ki bi bil to pripravljen storiti. Mogoče ga lahko nagovorite celo k temu, da skupaj z vašim sinom obiščeta delavnico Divji bojevnik?

Nenazadnje pa ste tukaj vi. Če ni nobene druge »moške« možnosti, obstaja tudi ta pot. Ne komplicirajte. Povejte, kot veste, kot čutite, kot opažate. Vam pa priporočam, da se takega pogovora ne lotite »na veliko«. Vsakič malo, vsakič malo več, vsakič bolj poglobljeno. Na priložnosti ne čakajte, ampak se jih lotite aktivno iskati.

Telesne spremembe so seveda krasna iztočnica za tak pogovor. Ampak poleg tega obstaja še marsikaj. Ogled filma, prebiranje knjige, opazovanje vedenja prijateljev, sošolcev, njegovega vedenja do vas in sestre … Nekaj teh pogovorov opravite na samem brez sestrine prisotnosti, pri nekaterih pa je dobro, da vaju sliši, kot je dobro tudi to, da fant sliši, ko se o teh stvareh pogovarjate, tudi mimogrede, s hčerko.

Vedeti morate, da spolna vzgoja zajema veliko več kot samo delovanje telesa. Seveda je prav, da sinu razložite, kaj se z njim dogaja telesno, vendar so drugi vidiki vsaj tako pomembni.

In navsezadnje ne pozabite, da imate opravka z mladim fantom, ki se razvija v moškega in potrebuje veliko spoštovanja, ki ste mu ga kot ženska, pa čeprav mama, dolžna dati. In da je to pot do srca kateregakoli moškega, tudi vašega sina.

Mateja Kropec Šega, mama štirih otrok in vodja delavnice o spolni vzgoji na Zavodu Iskreni

Svoje vprašanje za Svetovalnico lahko pošljete na [email protected].

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja