Kako z lahkoto, dobro in dolgo dojiti?

Vir: Shutterstock

Znano je, da je dojenje najboljše za otroka in mamo, da je najbolj praktično, preprosto in naravno … Če vas je pritegnil naslov, vse to že veste in želite dojiti. Zato se na tem mestu ne bomo ukvarjali s tistimi, ki dojiti ne želijo ali ne morejo. Za to obstaja veliko drugih člankov. Predpostavka tega članka je, da ste zdravi, da pričakujete zdravega otroka in da želite dojiti. Na srečo je takšnih večina mamic. Da bo dojenje lažje steklo, vam ponujamo nekaj povsem praktičnih nasvetov mame, ki je uspešno dojila osem let (več otrok, ne enega! :)).

Zaupaj sebi in otroku

Pozabi vse dvome, strahove, vse zgodbice, ki jih slišiš od tistih, ki jim morda ni uspelo … in zaupaj. Sebi in svojemu otroku.

Najpomembnejša je tvoja notranja naravnanost. Tvoje telo je čudežno. Sposobna si donositi, roditi, hraniti in negovati svojega otroka. Vsa orodja so ti na voljo. Vse, kar rabiš, že imaš. Verjemi, da tvoj otrok, veliko bolj kot top voziček in dizajnersko posteljico s pastelno posteljnino, rabi samozavestno mamico, njeno ljubeče naročje in prsi. Sposobna si dojiti, tvoje prsi so bile narejene prav za to (tudi za tvoje veselje in moža :)) in tudi tvoj otrok ima vgrajen program dojenja. Zato pozabi vse dvome, strahove, vse zgodbice, ki jih slišiš od tistih, ki jim morda ni uspelo … in zaupaj. Sebi in svojemu otroku.

Dajajte in se vam bo dalo

Tudi, če se ti zdi, da še nič ni, pristavljaj, vztrajaj in bo.

Otroka takoj po porodu in od takrat dalje, dokler se povsem ne uskladita, pristavljaj k prsim čim pogosteje. Pusti vse drugo in se posveti le temu. Prve dneve, tudi če spi, naj spi ob tvojih prsih in takoj, ko se zbudi, mu jih ponudi. O tem, da otrok to nujno potrebuje, da se privadi na zunanji svet … sploh ne bomo izgubljali besed. Zato, da dojenje steče, je ključno, da ga imaš ob sebi in mu ponujaš dojko vedno, ko to nakaže ali še pogosteje. Kako nakaže? Rokico daje v usta, dela posebne grimase z usteci … ali preprosto zajoče ali je nemiren. Tudi, če imaš občutek, da mleka sploh še nimaš in da vleče prazno dojko – vztrajaj. Pri prvem otroku mleko pride šele čez nekaj dni. Prej priteče kolostrum, ki ga včasih niti ne opaziš. Otrok ga popije, če ga veliko pristavljaš in zanj je imunološko izjemno dragocen. Torej tudi, če se ti zdi, da še nič ni, pristavljaj, vztrajaj in bo.

Pri dojenju velja svetopisemski izrek: “Kdor namreč ima, se mu bo dalo in bo imel obilo; kdor pa nima, se mu bo vzelo tudi to, kar ima,” (Mt 13,12) pa tudi: “Dajajte in se vam bo dalo …” (Lk 6,38).

Mleko se proizvaja, ko otrok sesa. Če mu ga ponudiš pogosto, bo mleka več (v dnevu ali dveh), če mu ga ne, ga bo manj. Nekatere dejavnosti – prekomerna telovadba, premalo počitka … lahko vplivajo na količino mleka.

Izkušnja obilja

Prvič: Takoj, ko boš rodila, začni piti. Veliko tekočine. Vodo, čaj za dojenje … Pij več kot piješ običajno in pij načrtno. Drugič: Jej. Jej dobre, zdrave, hranilne jedi. Tvoje telo se mora okrepiti in začutiti, da živi v obilju, da bo začelo proizvajati mleko. Tretjič: počivaj. Pusti vse drugo in počivaj. Stres in nemir sta največji oviri, da bo dojenje steklo. Nič ni tako pomembno kot ti in tvoj otrok. Praznovanja, obiske, fešte … tega ne ti ne tvoj otrok prve tedne ne potrebujeta. To morda potrebujejo oz. želijo sorodniki, prijatelji, okolica … toda oni zdaj niso najpomembnejši, torej naj počakajo. Oziroma – oni naj praznujejo, ti pa počivaj. Tvoje telo in tvoja duša morata začutiti, da živiš v izobilju … hrane, pijače in miru. Potem bo proizvodnja mleka stekla.

Boleče bradavice

Tvoje telo in tvoja duša morata začutiti, da živiš v izobilju … hrane, pijače in miru. Potem bo proizvodnja mleka stekla.

Psihično se pripravi na to, da te bodo prva dva tedna bolele bradavice. Predvsem pri prvem otroku. Najbolj na začetku, ko pristaviš. Nekaj sekund, pozneje bolečina popusti. Dokler se bradavice ne utrdijo, bo bolelo. Kupi lanolin, po in med podoji bradavice večkrat namaži, imej jih čim več na zraku in zdrži! Zelo kmalu bodo te bolečine le še spomin.

Zunanja pomoč

Uporabi znanje sester v porodnišnici. Pozabi vse zgodbe, ki krožijo po spletu in se obrni na sestre. Tam so zato, da ti pomagajo. Želijo ti pomagati in zelo verjetno imajo izkušnje in znanje, da ti lahko pomagajo. Vsak teden vidijo več novorojenčkov in porodnic, ki poizkušajo dojiti, kot jih boš ti verjetno v vsem življenju. Če se s katero ne ujameš, prosi za pomoč drugo. Vse so že videle bradavice vseh oblik, novorojenčke, ki sesajo močno, in novorojenčke, ki sploh nočejo sesati, mamice, ki jim gre super, mamice, ki jim ne gre … Uporabi njihovo znanje. Pomagale ti bodo otroka pravilno pristaviti, držati, ga spodbujati pri sesanju … Doma ti je lahko v pomoč patronažna sestra in pa seveda svetovalke za dojenje.

Mlečna formula

Tudi formula ti lahko pomaga pri dojenju. Veliko porodnišnic se je v preteklosti uradno držalo tega, z namenom spodbujanja dojenja seveda, da otrok niso hranili z umetnim mlekom. Toda, če je otrok velik in močan, ti pa prve dni še nimaš mleka, lahko stvari postanejo precej naporne. Otrok je lačen in zato razburjen, ti nervozna in nenaspana. Lahko (verjetno ti bodo ta nasvet diskretno dale tudi sestre) prosiš za obrok umetnega mleka. Dajo ga po brizgi, ne po steklenički, tako da otrok ohrani interes za sesanje dojke. Otrok se bo nahranil, umiril, naspal, posledično se boš umirila in naspala tudi ti in potem lahko dojenje spet steče, otroku pa je prihranjeno kar nekaj ur lakote in joka. Morda boš formulo potrebovala prve dni tudi še doma; s tem ni nič narobe, važno je le, da vztrajaš z dojenjem in čim prej preideš samo na dojko.

V nizki prestavi

Dojenje je najcenejši, najčistejši, najbolj praktičen, za mamo in otroka najbolj prijeten način hranjenja. Tudi na mamini postavi se zelo pozitivno pozna.

Tudi ko bo dojenje steklo in bosta z otrokom že usklajena, pazi, da voziš svoj vsakdan vsaj prve mesece v nizki prestavi. Tako se boš izognila tudi raznim mastitisom in drugim težavam. Dolgo si bila sama in si počela karkoli, šla kamorkoli … posveti in prilagodi sedaj to leto svojemu otroku in družini. Umiri se, naj odpade, kar ne koristi miru tvoje družine.

Tudi sodržavljani ti plačamo leto dni porodniške, da bo imel tvoj otrok mamico na razpolago. Ne boj se iztrošiti zanj. Iztrošila se boš v vsakem primeru. Daj se za nekaj vrednega. To je tvoj otrok. To je daleč največja investicija v njegovo prihodnost. V prvih mesecih življenja se oblikuje temeljno prazaupanje, ki človeka vodi skozi zanimivo in varno življenje ali pa skozi anksiozno in antidepresivov polno. Tvoj otrok niti v sanjah ne rabi nobel materialnih reči, nujno pa rabi mamico, ki ga dvigne, ko joka, ki ga potolaži, ki mu je na voljo. Najbolj “top” voziček, oblekice, igračke in dopustniške destinacije niso vredne toliko kot mamica, ki te potolaži, ko jokaš.

Dojenje je najcenejši, najčistejši, najbolj praktičen, za mamo in otroka najbolj prijeten način hranjenja. Tudi na mamini postavi se zelo pozitivno pozna (telo samo s proizvodnjo mleka porabi več sto kalorij dnevno). O zdravstvenih koristih za otroka je povedano že vse. Tudi o koristih za mamo.

Uspešno dojenje :)!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja