Kako praznovati sveti večer?

Thumbnail

Božični večer ali prvi sveti večer je priložnost za posebej doživeto družinsko praznovanje. Poskrbimo za to, da bo napolnjeno z resničnim pomenom in smislom božiča. Katera zunanja znamenja so nam pri tem lahko v pomoč?

Pomembno je, da se družina na sveti večer umiri in resnično poveže med seboj ter na otrokom primeren način skupaj razmišlja o rojstvu Jezusa, moli, praznuje, se veseli.

Ta večer vsem družinam ponuja še posebno priložnost, da tam, kjer je med družinskimi člani karkoli bolečega, nerazrešenega, napetega, stopite drug drugemu naproti, se spravite in ponovno povežete.

V času priprav na večerno praznovanje je čas za krašenje smrečice in stanovanja, predvsem pa za postavljanje jaslic. Poskusite jih postaviti tako, da prav vsak član družine pri tem na nek način sodeluje ali vanje prispeva nekaj svojega – zamisel, figuro, postavitev, kak poseben predmet …

Del praznovanja je tudi praznična večerja, posebno vzdušje ustvarijo božične pesmi, branje ali pripovedovanje božične zgodbe (lahko jo poskusite tudi uprizoriti), prižgane lučke in svečke, vendar pa za resnično doživetje božiča samo ta zunanja znamenja niso dovolj.

Tisto, kar resnično naredi božič in ima tudi moč povezati družino, je predvsem to, da se skupaj kot družina zares poglobite v osrednji pomen božiča – rojstvo Odrešenika.

Obred blagoslova doma in družine

Na sveti večer običajno tudi blagoslovimo dom in družino. Za to potrebujemo kadilo (in žerjavico v manjši kadilnici ali kovinski posodici) ter blagoslovljeno vodo (škropimo jo lahko s smrekovo ali oljčno vejico). Če morda te navade niste prinesli iz svoje družine, so vam lahko v pomoč spodnja navodila in dva predloga obreda:

Krajši obred:

Ob jaslicah prižgemo kadilo in zapojemo pesem: Poslušajte vsi ljudje …

Pokrižamo se in molimo desetko rožnega venca: Ki si ga Devica rodila …

Molitev blagoslova: Gospod Bog, zahvaljujemo se ti za naš dom in te prosimo: blagoslovi ga. Naj bo kraj tvojega miru. V njem naj ne bo sovraštva, ampak ljubezen, naj ne bo nasprotij, ampak edinost. Namesto užaljenosti naj bo odpuščanje, namesto krivic sodelovanje. Naj ne bo žalosti, ampak veselje ter duševno in telesno zdravje. Tvoj nebeški blagoslov naj nas spremlja ob praznikih in v novem letu, da te bomo po novorojenem Odrešeniku slavili zdaj in vekomaj. Amen.

Med kropljenjem stanovanja z blagoslovljeno vodo molimo: Oče naš … Zdrava Marija … Slava Očetu …

Zapojemo pesem: Sveta noč …

Daljši obred:

Družina se zbere pri jaslicah, prižgemo kadilo. Otroci lahko med blagoslovom v rokah držijo prižgane krstne sveče, prižgemo lahko tudi poročno svečo.

Za začetek zapojemo kako božično pesem in se umirimo. Pokrižamo se z blagoslovljeno vodo: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.

Eden od članov družine prebere Božjo besedo (Lk 2,15-20):

Berilo iz svetega evangelija po Luku.

Ko so angeli šli od njih v nebo, so pastirji govorili drug drugemu: »Pojdimo torej v Betlehem in poglejmo to, kar se je zgodilo in kar nam je sporočil Gospod!« Hitro so odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli. Ko so to videli, so povedali o besedi, ki jim je bila rečena o tem otroku. In vsi, ki so slišali, so se začudili temu, kar so jim povedali pastirji. Marija pa je vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu. In pastirji so se vrnili ter slavili in hvalili Boga za vse, kar so slišali in videli, tako, kakor jim je bilo rečeno.

Božja beseda.

Vsi odgovorijo: Bogu hvala.

Zatem se lahko pogovorimo o prebranem odlomku, nato pa zapojemo kakšno božično pesem.

Sledijo prošnje:

1. Gospod Jezus prosimo te za našo župnijo in za vse tiste, ki so osamljeni, telesno ali duševno prizadeti, zapostavljeni ali trpijo krivico.

Vsi odgovorimo: Prosimo, te usliši nas.

2. Gospod Jezus prosimo te za vse tiste, ki poklicno skrbijo za bolne, ostarele, reveže in kaznjence.

Vsi odgovorimo: Prosimo te usliši nas.

3. Gospod Jezus prosimo te za novorojenčke, za še nerojene, za otroke vseh starosti in za mladino.

Vsi odgovorimo: Prosimo te usliši nas.

4. Gospod Jezus prosimo te za vse naše pokojne sorodnike.

Vsi odgovorimo: Prosimo te usliši nas.

5. Gospod Jezus prosimo te za našo družino, da bi se dobro razumeli in si radi med seboj odpuščali.

Vsi odgovorimo: Prosimo te usliši nas.

6. Gospod Jezus, pomagaj nam, da bomo lepo v miru praznovali božične praznike.

Vsi odgovorimo: Prosimo te usliši nas.

Dodamo lahko še kako svojo prošnjo.

Nato molimo: Oče naš, Zdrava Marija, Slava Očetu.

Oče ali mama zmoli blagoslovilno molitev:

Nebeški Oče, ti si nas ustvaril. Po tvoji dobroti in previdnosti smo postali družina. Nocoj se tega še posebej veselimo in smo srečni, da spadamo skupaj. Prosimo te, bodi z nami in blagoslovi te jaslice. Naj nas spominjajo rojstva tvojega sina Jezusa Kristusa. Priznavamo ga za svojega Boga in Odrešenika in te skupaj z njim hvalimo in slavimo. Prosimo te tudi, blagoslovi našo družino in dom. Naj bo kraj tvojega miru. Naj v njem ne vlada sovraštvo, ampak ljubezen; naj v njem ne bo nesloge, temveč edinost. Namesto užaljenosti in krivice naj bo v njem odpuščanje. Zmota naj se umakne resnici, vera naj premaga dvom. V njem naj ne bo tesnobe, ampak upanje, naj ne bo teme greha, ampak luč tvoje milosti, naj ne bo žalosti, ampak veselje. Naj ne bo bolezni, temveč dušno in telesno zdravje. Tvoj blagoslov naj nas spremlja na poti v tvoj nebeški dom, kjer te bomo hvali in slavili. Po Kristusu, našem Gospodu.

Vsi odgovorimo: Amen.

Oče ali mama pokadita in z blagoslovljeno vodo pokropita jaslice in stanovanje. To lahko naredimo v popolni tišini ali molimo desetko rožnega venca (ali kakšno drugo molitev: O Jezus blagoslovi me, Sveti angel …) ali pojemo kakšno božično pesem. Medtem hodimo po stanovanju ali hiši in blagoslavljamo prostor za prostorom.

Na koncu oče in mati pokrižata na čelu drug drugega in otroke z blagoslovljeno vodo. Pri tem govorita: Naj te Gospod blagoslovi v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja