Kako postaviti čas za družino kot svojo prioriteto?

Thumbnail

Saj vsi vemo, da je čas, ki ga posvetimo družini, zelo pomemben … Samo kaj, ko je časa tako malo, obveznosti pa toliko. Mladi poslovnež Wiggins ima dva koristna nasveta za vse prezaposlene.

»Ne ravno zdaj!«

»Daj mi mir prosim, da samo še tole dokončam.«

»Enkrat bova že našla čas za zmenek.«

»Takoj, ko dokončam tole, se pridem igrat s tabo.«

»Trenutno nimam časa.«

K sreči so vaš sozakonec in otroci vztrajni in bodo še naprej iskali načine, kako pridobiti vašo pozornost. Če se pogosto zalotite, da uporabljate eno od zgornjih ali podobnih fraz … verjetno niste zelo drugačni od večine.

Obkroženi in zasuti smo z mnogimi zahtevami, pri čemer je zelo težko dobro upravljati s časom. Biti dober sozakonec, starš, sorojenec, sosed, član lokalne skupnosti in župnije, državljan, dober delavec in dober prijatelj – vse to se lahko zdi kot neobvladljiva količina odgovornosti. In če k temu prištejemo še vse druge stvari v življenju, kot je recimo skrb za svoje telo, čustva, duhovnost, čiščenje hiše, kuhanje in vsa druga opravila, potem se človek res vpraša, ali je sploh možno postaviti čas za družino kot svojo prioriteto.

Dve stvari sta nam lahko v veliko pomoč:

Vzdržujte »proračun« družinskega časa

Vse, kar je potrebno, je to, da izbereš določen čas dneva in da ga vztrajno ohranjaš. Ne dopustite ničemur, da se vmeša vanj.Čeprav ne razpolagamo vsi z enako količino denarja, pa smo glede časa, ki ga imamo na razpolago, vsi na istem. S svojim časom in energijo lahko razpolagamo ravno tako, kot mora to početi najbogatejši zemljan. In pri tem smo svobodni.

Moder poslovnež Matthew Toone pojasnjuje, kako mu uspeva ohranjati čas za družino visoko na prioritetni lestvici. »Morda zveni malce neosebno, ampak načrtno upravljam s časom za družino. Vem, da je vsak večer med 18.30 in 21.30 čas za mojo družino. In popolnoma nič ga ne sme zmotiti. Tudi če takrat ravno intenzivno delam na nekem poslovnem ali župnijskem projektu … v tem času ne sme biti nobenih telefonskih klicev, nobenih mailov – ničemur ne dopustim, da bi motilo moj čas za družino.«

Za to pa se je potrebno usesti skupaj in zastaviti jasno določen družinski časovni proračun. Vse, kar je potrebno, je to, da izbereš določen čas dneva in da ga vztrajno ohranjaš. Ne dopustite ničemur, da se vmeša vanj. Ko to enkrat storite, bodo zagotovo prišle preizkušnje in se bo zdelo, kot da ga prav vsakdo in vse hoče vzeti. Ne dopustite tega – branite ga in s tem branite tudi svojo družino.

Prepoznajte Kradljivca časa

Vse, kar jemlje vaš čas, pa ne proizvede nekega trajnega pozitivnega učinka, je dejavnost, ki si jo je zamislil Kradljivec časa.Pogosto se nekje naokrog smuka premeten vrag, ki hoče ukrasti vaš čas. Če niste pazljivi, boste nekega dne pogledali v ogledalo in se vprašali, kdo je ta postarana oseba, ki strmi v vas. Lahko pa se namesto tega naučite prepoznati Kradljivca časa, povečati svojo produktivnost in se boriti proti njemu. Tako se vam ne bo treba nikoli spraševati, kaj se je zgodilo z vašim življenjem.

Vse, kar jemlje vaš čas, pa ne proizvede nekega trajnega pozitivnega učinka, je dejavnost, ki si jo je zamislil Kradljivec časa. Lahko gre za številne ure igranja video igric, gledanja televizije, visenja na socialnih omrežjih ali spremljanja medijskih vsebin. Kradljivec časa vam ponuja neskončne ure zabave za nič.

Naslednjič, ko vas bo želel Kradljivec časa zavesti v past otopelega zapravljanja časa, se mu zoperstavite s produktivnostjo. Pojdite na sprehod z ženo ali možem, igrajte se z otroki, pokličite mamo ali očeta – počnite nekaj, pa naj bo karkoli, s svojo družino. Bolj ko se boste borili s Kradljivcem časa, boljše bo vaše družinsko življenje.

Čas za družino lahko postane vaša prioriteta. Ko skrbno ravnate s časom za svoje ljubljene in izženete Kradljivca časa iz svojega življenja, postanete bolj zadovoljen človek. Srečnejši boste vi in srečnejša bo vaša družina.    

 

Vir: Dustin Wiggins/Familyshare

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja