Kako okrepiti telesno, duševno in duhovno zdravje ter partnerske odnose, prizadete zaradi epidemije? (video)

Epidemija je globoko zarezala v vsakdan mnogih družin. Mnogim posameznikom (tako otrokom kot tudi odraslim) je namreč covid-19 povzročil težave tako na telesnem kot tudi na duševnem in duhovnem področju. Z dr. Miho Rutarjem, zakonskim in družinskim terapevtom, smo spregovorili o posledicah, ki jih je epidemija pustila na našem duševnem zdravju, z mag. Janjo Grilc pa o vplivu epidemije na partnerske odnose.

Dr. Rutar je poudaril, da so vsi vidiki – telesni, duševni in duhovni – povezani med sabo, kar pomeni, da se je ob pojavu težav na enem področju začel »rušiti cel sistem«.

Na telesno zdravje mnogih je epidemija vplivala neposredno (ob okužbi), posledice na duševnem in duhovnem področju pa so sledile v obliki strahov, tesnobnosti in negotovosti, ki so nastale zaradi večjih obremenitev, kot so sočasno delo od doma, šolanje in varstvo otrok na domu ter skrb za gospodinjstvo, utrujenosti, socialne distance, omejitev pri obiskovanju verskih obredov ipd.

Dr. Rutar spodbuja, da se ljudje v takšni situaciji najprej zazrejo vase in poskusijo znotraj polja svobode, ki jo imajo, poiskati možnosti, ki jim bodo pomagale pri izboljšanju počutja in zdravja. Svetuje, da si najprej zelo natančno organizirajo vsakdan in tako poskrbijo za ustrezno mero počitka in sproščujočih dejavnosti. Spodbuja tudi, da poskrbijo za zmerno telesno aktivnost ter nenazadnje tudi za odnose z bližnjimi.

Mag. Janja Grilc pa nam je v prvi vrsti osvetlila dejavnike, ki vplivajo na pojav in okrepitev partnerskega nasilja. Pravi, da je socialna izolacija v odnosih, kjer je že prisotno intimno partnersko nasilje, lahko zelo nevarna, saj je mnogim povzročiteljem nasilja omogočila še večji nadzor nad žrtvijo, žrtvi pa je ta ukrep odvzel možnost umika iz odnosa ter navezovanja stika z zunanjim svetom.

S sogovornico smo se pogovarjali tudi o tem, kako prepoznati žrtve čustvenega nasilja, ter o tem, kako pomagati otrokom nasilnih partnerjev. Ljudi spodbuja, da so pozorni na morebitno nasilje v svoji okolici (med sosedi, sorodniki, prijatelji, v šoli …) in poskusijo pomagati z informiranjem ali usmerjanjem žrtve na ustrezno ustanovo, ki ji bo lahko ponudila pomoč.


Preberi še:


Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja