Italija namerava družine ob rojstvu tretjega otroka nagraditi z brezplačno zemljo

Thumbnail

Italijanska vlada namerava z zemljo nagraditi starše, ki se odločijo za tretjega otroka. V načrtu, ki je namenjen oživitvi nizke rodnosti v Italiji, nameravajo družinam ponuditi zastonj kmetijska zemljišča.  

Dvig rodnosti in skrb za kmetijska zemljišča

Cilj populistične vlade Giuseppeja Conte je spodbujanje natalitete v zameno za zemljo. Načrt je del predloga proračuna.

Ideja ne bi bila koristna le v boju proti zmanjševanju števila prebivalcev, ampak tudi pri lajšanju bremena države pri ohranjanju nerabljenih kmetijskih zemljišč.

Staršem, ki bodo tretjega otroka rodili med letoma 2019 in 2021 nameravajo državna kmetijska zemljišča podelili za 20 let.

Skupaj sta stopila ministra za družino in kmetijstvo

Italija ima sicer najnižjo rodnost v Evropi. Lani je zabeležila rekordno malo, 464.000 rojstev. Hkrati pa je to tudi država z največjim deležem mladih v kmetijstvu.Poleg tega bi bile družine upravičene tudi do 200.000 evrov vrednega posojila brez obresti, če bi se za nakup prvega doma odločile blizu na novo pridobljenih zemljišč.

“Pravijo, da imajo Italijani malo otrok in da je nekaj potrebno storiti, da se ta trend obrne,” je dejal Gian Marco Centinaio, minister za kmetijstvo.

“Zato ministrstvo k temu želi prispevati, predvsem na podeželjskih območjih, kjer ljudje še vedno imajo otroke,” je povedal medijem.

Tujci, ki bi jih ponudba prav tako zanimala, bi morali v Italiji že bivati vsaj deset let, da bi bili upravičeni do ugodnosti.

Država z najnižjo rodnostjo in največ mladimi v kmetijstvu v Evropi

Ideja je prišla od ministrov za družino in kmetijstvo, ki sta oba člana vladajoče stranke Liga. Italija ima sicer najnižjo rodnost v Evropi. Lani je zabeležila rekordno malo, 464.000 rojstev. Hkrati pa je to tudi država z največjim deležem mladih v kmetijstvu. Pobuda je torej povezava obojega.

Lorenzo Fontana, družinski minister, je dejal, da bi bila ponudba za zemljišča omejena na poročene pare, ne bi pa pripadala tem, ki bivajo skupaj, a niso poročeni. Politični komentatorji sicer pravijo, da to ne bo lahko, saj  so po zakonu pravice enih in drugih večinoma enake.

Italijanska država ima v lasti pol milijona hektarov kmetijskih zemljišč v vrednosti 9,9 milijarde evrov, kritiki pa opozarjajo, da gre v večini za nezaželena zemljišča.

V državi z nizko rodnostjo so ukrepi za povečanje števila rojstev nujni. Spodbude pri tem dokazano pomagajo. Italijani sedaj ugibajo, kakšne bodo državne nagrade ob odločitvi za četrtega, petega in naslednjih otrok, Slovenci pa na kakšno sorodno pobudo še čakamo.