Festival družin prav na dan očetov

Thumbnail

Pobudo za to, da bi imeli poleg materinskega dneva še dan očetov, je na začetku prejšnjega stoletja dala Sonora Dodd, hčerka vojnega veterana, vdovca, ki je sam preživljal in vzgojil šest otrok.

Takrat je bilo dekle staro 27 let in iz osebne izkušnje življenja z očetom se ji ni zdelo pravično, da bi imele praznik samo matere. S pomočjo YMCA (Young Men Christian Association) je tretjo nedeljo v juniju leta 1910 v zvezni državi Washingoton v ZDA pripravilo prvi dan očetov.

Praznik se je širše uveljavil po drugi svetovni vojni, ko so ga poleg ZDA začeli praznovati tudi v mnogih drugih državah po vsem svetu. Kljub temu da je pogosto skomercializiran, pa je lahko lepa spodbuda, da se zavemo pomena očetovstva.

V Sloveniji se očetov spominjamo teden dni pred materinskim dnevom, 19. marca, na praznik svetega Jožefa. Ponekod oba dneva praznujejo skupaj kot dan staršev. Zavest o mednarodnem prazniku očetov pa v Slovenijo prihaja šele v zadnjih letih.

Ker praznovanje dneva očetov od lani tako posrečeno sovpada s Festivalom družin, smo želeli letos poseben poudarek dati prav vlogi očeta v družini.

Očetovstvu bo posvečena osrednja okrogla miza v nedeljo. Gostje bodo sami očetje: Franci Petek, nekdanji svetovni prvak, zdaj vzgojitelj v vrtcu, Adi Smolar, kantavtor, Sandi Podlesnik, podjetnik, Aleš Lisac, strokovnjak za marketing, in Igor Vovk, voditelj šol za starše. Ker bo okroglo mizo vodila mama (Klavdija Kralj), bodo vprašanja za očete gotovo zanimiva in izzivalna!

Vloga očetov se je v zadnjih desetletjih gotovo spremenila. Kako biti oče danes, resnično navzoč in ljubeč, a obenem v globokem stiku s svojo moško naravo? O tem bo spregovoril družinski terapevt Miha Rutar v predavanju z izzivalnim naslovom »Sočuten oče ni copata«.

O očetovstvu pa na Festivalu družin ne bomo samo govorili – ampak ga bo možno predvsem izkusiti! Naj festivalski praznik družine in veselja še dolgo ostane v srcih otrok – tudi zaradi očetov, ki ste povabljeni, da ste na Festivalu družin »v polnosti očetje«.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja