Država v pomoč družinam tudi ob začetku novega šolskega leta

Vir: Storyblocks

Prvi šolski dan je letos prinesel tudi oprostitev plačila vrtca za drugega in naslednje otroke iz iste družine, kar je v pomoč družinam oziroma družinskemu proračunu. Pišemo tudi o drugih spremembah, ki vplivajo na družinski proračun in jih ne gre spregledati, a so v veljavi že nekoliko dlje.

Starši oproščeni plačila vrtca za drugega in naslednje otroke iz iste družine

S 1. septembrom je bila ponovno uvedena pravica do oprostitve plačila vrtca za drugega otroka, ki je v vrtcu skupaj s starejšim bratom ali sestro, vrtec pa je prav tako brezplačen za tretjega in nadaljnje otroke iz iste družine, tudi če v vrtcu niso skupaj s starejšimi, kar finančno razbremeni starše v družinah z več otroki.

Boni tudi za šolske potrebščine

Nove bone (t.i. BON21) so letos starši lahko namenili – in jih še vedno lahko – tudi za nakup učbenikov in delovnih zvezkov, s čimer lahko dodatno razbremenijo družinski proračun.

S subvencionirano dijaško oz. študentsko vozovnico po novem možnost vožnje po celotni državi

Poenostavljen in ugodnejši sistem subvencioniranih dijaških in študentskih vozovnic letos prinaša mesečno medkrajevno karto za vlak in avtobus, s katero se je mogoče za 25 evrov voziti po celotni Sloveniji, letna votovnica pa stane 200 evrov.

Cene mestnih vozovnic so 10 evrov/mesec za Ljubljano (oz. 100 evrov za letno karto), 5 evrov/mesec za Maribor (oz. 50 evrov za letno karto) in 15 evrov na Jesenicah (oz. 150 za letno karto).

Doslej je bil medkrajevni promet mogoč le na izbrani relaciji od doma do izobraževalne ustanove.

Država prispevke ob polovičnem delovnem času zaradi varstva otroka krije glede na povprečje plače, ne več minimalne plače

Že lani je državni zbor sprejel spremembo zakona o starševskem varstvu, po kateri se staršem, ki zaradi skrbi za otroka delajo krajši delovni čas prispevek za socialno varnost do polne delovne obveznosti plača od sorazmernega dela njegove povprečne mesečne bruto plače, ne več le od sorazmernega dela minimalne plače.

Bivanje z bolnim otrokom v bolnišnici

Po novem so starši, ki bivajo z bolnim otrokom v bolnišnici, upravičeni do denarnega nadomestila med začasno zadržanostjo od dela. Poleg tega lahko z bolnim otrokom v bolnišnici ali zdravilišču brezplačno bivajo do vključno njegovega 14. leta starosti (doslej je bilo sobivanje staršev brezplačno do otrokovega 6. leta).

V nekaterih primerih pa bodo lahko starši v bolnišnicah ali zdraviliščih tudi ob bolnih otrocih do 18. leta (težje okvare ali poškodbe možganov ali hrbtenjače, kronične bolezni in težka zdravstvena stanja). Za otroke s posebnimi potrebami, ki potrebujejo 24-urno nego in oskrbo, po novem ni starostne omejitve za sobivanje staršev.

Pomoč ob rojstvu otroka

Družine, ki se jim do konca leta 2021 rodijo otroci, so oz. bodo prejeli 500 evrov izredne pomoči ob rojstvu otroka. Redna pomoč sicer znaša 286,72 evra in je namenjena nakupu opreme za novorojenčka. Ob tem so na vladi obrazložili, da se izredna pomoč ob rojstvu otroka zagotovi, ker imajo mnoge družine v času epidemije nižje dohodke zaradi čakanja na delo, varstva otroka zaradi zaprtja vrtcev in šol, izgube zaposlitve ipd.

Višje delno plačilo za izgubljeni dohodek

Po spremembi Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih je višje tudi delno plačilo za izgubljeni dohodek, ki ga prejemajo starši, ki zapustijo trg dela ali začnejo delati krajši delovni čas zaradi nege in varstva otroka s težko motnjo v duševnem razvoju ali težko gibalno oviranega otroka ali otroka s hudimi boleznimi. Ta se je iz 751,77 evrov bruto mesečno povišal na 1024,24 evrov oz. na višino minimalne plače.


Projekt sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad: www.eu-skladi.si.

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je image-3-750x327.png

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Po mojih informacijah enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v vrednosti 500 € v skladu s PKP7 pripada vsem otrokom, ki rojenim od 1. 1. 2020 do enega leta po koncu epidemije.
    Enkratni solidarnostni dodatek za otroke v vrednosti 50 € pa pripada vsem otrokom, mlajšim od 18 let, pri čemer je izplačilo avtomatsko za upravičence otroškega dodatka, ostali pa morajo dati vlogo za izplačilo preko euprave.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja