Dojenčki in malčki ne bi smeli čepeti pred ekrani, pravi Svetovna zdravstvena organizacija

Foto: Shutterstock

Svetovna zdravstvena organizacija je izdala nove smernice glede časa, preživetega pred ekrani, telesne dejavnosti in spanja pri otrocih, mlajših od pet let.

Čeprav so ekrani možnost, da z njimi zamotite otroke, je dobro dvakrat premisliti, preden z otrokom gledate najnovejšo epizodo risanke.

Za najboljši fizični in kognitivni razvoj!

Nove smernice  Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za otroke, stare manj kot pet let, priporočajo, da otroci pred ekranom ne preživijo popolnoma nič časa. To vključuje tako gledanje televizije, kot tudi vsebin na telefonu, računalniku ali tablici. WHO namesto tega za namene izobraževanja poudarja pomen branja in pripovedovanja zgodb.

Zgodnje otroštvo je obdobje hitrega telesnega in miselnega razvoja in čas, v katerem se oblikujejo otrokove navade.Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da za otroke, stare od dveh od petih let, starši sedeči čas omejijo na največ eno uro na dan, a manj je bilje.

Sledenje tem smernicam prispeva k razvoju v zgodnjem otroštvu in zgodnjim učnim možnostim, s čimer otrok, mlajši od petih let, izkoristi največjo fizično in kognitivno stopnjo rasti in se uči zdravih navad.

Prekomerno stremenje v zaslon na otroke vpliva slabše, kot misli marsikateri starš. »Fizična neaktivnost je bila opredeljena kot glavni dejavnik tveganja za globalno smrtnost in prispeva k povečanju prekomerne telesne teže in debelosti,« pravi WHO. »Zgodnje otroštvo je obdobje hitrega telesnega in miselnega razvoja in čas, v katerem se oblikujejo otrokove navade,« so še zapisali.

Koliko mora vaš dojenček ali malček sedeti, se gibati, spati?

Dojenčki do enega leta

Svetovna zdravstvena organizacija tako za dojenčke pod enim letom priporoča, da so večkrat na dan fizično aktivni na različne načine, zlasti z interaktivno talno igro (več je bolje) in vsaj 30 minutami časa na trebuhu. Hkrati priporoča, naj otrok v vozičku, visokem stolu ali nosilki ne preživi več kot eno uro na enkrat. WHO priporoča pripovedovanje zgodb ter 14-17 (od 0.3 meseca) oziroma 12-16 ur (od 4 do 11 meseca) dobrega spanja

Med enim in dvema letoma

WHO priporoča, da z otrokom vsaj 180 minut preživite v različnih dejavnostih, vključno z zmerno do močno intenzivno telesno dejavnostjo skozi ves dan (več je bolje). Prav tako odsvetuje več kot uro otrokovega sedenja na enkrat. Namesto časa pred zaslonom, priporočajo branje in pripovedovanje zgodb, skupaj s starši in 11-14 ur dobrega spanca z rednim časom spanja in bujenja.

Otroci med tretjim in četrtim letom

Za to starostno skupino WHO priporoča najmanj 180 minut fizične aktivnosti dnevno, od tega vsaj 60 minut aktivnosti zmerne do močne intenzivnosti, ki je lahko razdeljena preko celega dneva (več je bolje). Zadrževanje v vozičkih ali sedenje več kot uro na dan WHO odsvetuje, prav tako zapiše, da za otroka ni dobro več kot ura zaslona na dan (manj je bolje). Hkrati otroci te starosti potrebujejo 10 do 13 ur dobrega spanja z rednim časom spanja in bujenja.

»Za največje koristi za zdravje morajo dojenčki in majhni otroci izpolniti vsa priporočila za telesno dejavnost, sedeče vedenje in spati v 24-urnem obdobju,« poudarja Svetovna zdravstvena organizacija.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja