Daj mi krvi svoje, Jezus pelikan …

Foto: Shutterstock

Na veliki četrtek se spominjamo obhajanja Jezusove zadnje večerje z apostoli. Danes praznujemo postavitev dveh zakramentov: evharistije in mašniškega posvečenja. Spominjamo se tudi zapovedi ljubezni in služenja drug drugemu.

Za evharistijo nekako približno vsi kristjani vemo, kaj naj bi bila. Vsaj v besedah. Jezus je na skrivnosten način naredil tako, da pri vsaki sveti maši pride po rokah duhovnika in besedah posvetitve v vino v kelihu in koščke hostije. Da je tam navzoč. In da ga mi, ko pristopimo k obhajilu, zaužijemo. Da nas počasi preobraža in spreminja. Pa ne gre za nobeno čarovnijo. Kot je povedal pokojni papež Benedikt XVI:

“V krščanstvu ni nič čarobnega. Bližnjic ni, ampak vse poteka skozi potrpežljivo in ponižno logiko pšeničnega zrna, ki se zdrobi, da oživi, ​​logiko vere, ki z nežno Božjo močjo premika gore. Zato želi Bog po tej verigi preobrazb, katerih zakrament je evharistija, še naprej prenavljati človeštvo, zgodovino in vesolje. Po posvečenem kruhu in vinu, v katerih sta resnično navzoča njegovo telo in kri, nas Kristus preoblikuje, nas izenačuje z njim: vključuje nas v svoje odrešenjsko delo in nam omogoča, da po milosti Svetega Duha živimo po njegovem ista logika daru, kot pšenična zrna združena z Njim in v Njem. 

Brez iluzij, brez ideoloških utopij hodimo po ulicah sveta in v sebi nosimo Gospodovo telo, kakor Devica Marija v skrivnosti obiskanja. V ponižnem zavedanju, da smo preprosta pšenična zrna, gojimo trdno prepričanje, da je Božja ljubezen, učlovečena v Kristusu, močnejša od zla, nasilja in smrti. Vemo, da Bog vsem ljudem pripravlja nova nebesa in novo zemljo, kjer vladata mir in pravičnost – in z vero zazremo novi svet, ki je naš pravi dom.”

Ker pa besede ne pridejo vedno do srca, nam lahko včasih pomaga tudi prispodoba. V zgodovini cerkvene umetnosti se je v nekaterih obdobjih pojavljala podoba pelikana, ki si izkljuje svoje meso, da nahrani svoje mladiče. Velike reči je storil Bog za nas.

Blagoslovljen veliki četrtek in odprimo danes svoja srca ponižnemu Bogu, ki je skrit v majhni hostiji, da bi nam prišel blizu.

 

Foto: Canva

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Danes pa je veliki petek, ko se spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Jezus, daj nam moč, da bomo zmogli nositi vsa bremena velikega petka.
    Tistim, ki danes pečete, pa želim, da vam peka lepo uspe. Kako lep je občutek, ko zadiši po hiši!
    Blagoslovljen dan vsem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja