9 stvari, ki se jih lahko naučimo od malčkov

Foto: Shutterstock

Običajno smo starši tisti, od katerih naj bi se otroci učili … vsega – kako biti dobri, pošteni, skrbni, uvidevni itd. Saj imamo vendar izkušnje in najbolje vemo, kako se vsemu streže

Ali pa tudi ne. Čeprav se ob trmastih, kričečih, samovoljnih in pretirano čustvenih malčkih včasih počutimo zelo odrasle, se morda vendarle lahko od njih naučimo več, kot si mislimo.

Glede tega, kako biti srečni in kako čim bolj polno živeti svoje življenje, morda malčki premorejo več modrosti kot pa njihovi odrasli starši. Njihova modrost se napaja ravno iz njihove nedolžnost in neizkušenosti. In, nenazadnje, tudi mi sami smo bili nekoč takšni!

Kadar se počutimo posebej potrti, nam lahko koristi pozorno opazovanje malčkov in učenje o tem, kako biti srečni. Za nas imajo vedno na razpolago naslednje lekcije:

1. Ne gojijo zamer

Čeprav se znajo mojstrsko razburiti, pa za razliko od nas, zamerljivih odraslih, ne ostanejo jezni prav dolgo. Ne premlevajo in ne prenapihujejo stvari – ko je enkrat nevihta mimo, je vse skupaj odpuščeno in pozabljeno in že se lahko posvetijo čemu zabavnejšemu.

2. Vseeno jim je, kaj si drugi mislijo

Verjetno nam je vsem poznana zaskrbljenost ob srečanju z novimi ljudmi – kako se obnašati, kakšen vtis bomo naredili, ali smo primerno oblečeni, da ne bomo izrekli česa neumestnega … Malčki se na takšne skrbi res požvižgajo. Ne obremenjujejo se s tem, kaj si o njih mislijo njihovi mali prijateljčki (in njihovi starši). Samo spomnite se na obnašanje in vzdušje na rojstnodnevni zabavi povprečnega dvoletnika!

3. So iskreni!

Po neki raziskavi naj bi povprečen odrasli v 10-minutnem pogovoru z nekom, ki ga je prvič srečal, povedal okrog 3 laži. Če si torej želite iskrenega odgovora – vprašajte raje kakega dvoletnika!

Ko bo imel vaš malček naslednjič izbruh, si za trenutek vzemite čas in občudujte njegovo sposobnost, da da stvari iz sebe in gre potem olajšan naprej.

4. Razmišljajo široko

Dajte odraslemu človeku kartonasto škatlo in ga vprašajte, kaj vidi. »Kartonasto škatlo«, kaj ne?

Pokažite isto stvar malčku in videl bo čoln, hišico, gusarsko ladjo …

5. Ne potlačijo ničesar

Ko so malčki žalostni, jokajo, ko so jezni, vpijejo, ko so močno vznemirjeni, kričijo – kar je, če dobro pomislimo, zelo logično. Vsekakor bolj logično kot sedeti nekje kot kup nesreče in biti poln notranjega vrenja potlačenih negativnih čustev.

Ko bo imel vaš malček naslednjič izbruh, si za trenutek vzemite čas in občudujte njegovo sposobnost, da da stvari iz sebe in gre potem olajšan naprej.

6. Ljubijo brez zadržkov

Ljubezen, ki prihaja iz še nikoli zlomljenega srca, je najmočnejša, saj je izražena na polno, povsem svobodno in brez zdržkov. Zato le malo stvari tako močno ogreje srce in dvigne duha kot prisrčen objem malčka.

7. So zaupljivi

Ko boste naslednjič na igrišču, opazujte telesno govorico in obnašanje otrok med igro, potem pa se ozrite še na njihove starše. Opazite kako razliko?

Dovolj je srečanje na vrhu tobogana in dva malčka se zdita, kot bi bila prijatelja že vse življenje. No, prijateljstvo bo verjetno trajalo le naslednje pol ure, ampak vendarle …

Odrasli pa smo že po naravi bolj previdni in zadržani drug do drugega. Starši imamo še posebej močan občutek, da nas drugi starši ocenjujejo.

Naslednjič, ko boste na igrišču, pomislite na to, da so druge mame dovolj zaposlene s svojimi otroki, da res nimajo časa, da bi ocenjevale in sodile vas in vaše otroke.

8. Živijo vsak trenutek

Saj vsi vemo, da je potrebno živeti v sedanjem trenutku, ampak vse skupaj sploh ni enostavno. To, za kar odrasli potrebujemo leta vaj in prizadevanj, pa malčki živijo povsem naravno. Ne razmišljajo o tem, da so bili zjutraj ošteti, ali da bo na jutrišnjem izletu morda deževalo, ampak se ukvarjajo samo s tistim, kar tisti trenutek počnejo. In trenutek zares v polnosti doživijo in izkoristijo.

9. Znajo ceniti male stvari

Ker se ne obremenjujejo toliko z včeraj in jutri, so bolj odprti za lepo sveta okrog sebe. Namesto, da bi premlevali svoje misli in skrbi, čas porabljajo za to, da raziskujejo in odkrivajo vznemirljivi svet, uživajo v preprostih stvareh – kot je recimo vonj rože ali pogled na zanimivega metulja.

Ko boste naslednjič na sprehodu z malčkom, mu pustite, naj on vodi. In namesto, da na skrivaj pogledujete na svoj mobilnik, zares poglejte na svet skozi njegove široko odprte oči.

Vir: parentdish.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja