Bo vlada svoje populistične obljube financirala na račun otrok?

Thumbnail

Predlog Zakona o izvrševanju proračuna, ki ga je pripravilo finančno ministrstvo na eni strani predvideva precej nenavadne izdatke, na drugi strani pa namerava ljudem ogromno vzeti oz. še naprej varčevati; med drugim pri otroškem dodatku, državnih štipendijah, pri porodniški in starševskem nadomestilu.

Zgroženi smo na Zavodu Iskreni, šokirani so na Družinski pobudi, na predlagane ukrepe so se z jezo in zaskrbljenostjo na socialnih omrežjih odzvali mnogi Slovenci, nekateri so napovedali celo proteste.

Kaj sploh vsebuje predlog zakona?

Glede na sedanji osnutek zakona, ki še ni usklajen s koalicijo ali znotraj vlade, namerava ministrstvo za finance:

  • Vsem velikim družinam odvzeti dodatek za veliko družino (11 mio EUR),
  • Vsem družinam v 7. in 8. dohodkovnem razredu odvzeti otroški dodatek (20 mio EUR),
  • Porodniško in starševsko nadomestilo bi ostalo še naprej znižano in omejeno (40 mio EUR),
  • Zaostrili bi omejitve pri državni štipendiji (10 mio EUR),
  • Socialnih in družinskih prejemkov ne bi uskladili z inflacijo (16 mio EUR),
  • Ne bi uskladili meja dohodkovnih razredov, ki določajo upravičenost in višino družinskih in socialnih prejemkov (5 mio EUR).

“To je nesprejemljivo!”

»V Zavodu Iskreni smo zgroženi nad protidružinskimi ukrepi, ki jih pripravlja vlada Marjana Šarca. Razvite države vse bolj spoznavajo pomen konkretnejših družinskih politik, ki bodo obrnile demografske trende. Zato vpeljujejo vse več ugodnosti in krepijo družinsko politiko.

Naša vlada pa namesto tega, da bi razmišljala v smeri kako še bolj podpreti družine, na mizo prinaša predlog o popolni ukinitvi otroškega dodatka za družine iz 7. in 8. dohodninskega razreda, popolni ukinitvi dodatka za vse velike družine in nižanje porodniške … To je preprosto nesprejemljivo!« je v imenu Zavoda Iskreni dejal Igor Vovk.

»Starši v Sloveniji smo šokirani in ugotavljamo, da tako podlega odnosa do otrok in družin ni imel še noben finančni minister in nobena vlada doslej,« pravi Tomaž Merše, predsednik Družinske pobude.

Ukrepi na pordročju družinske politike bi se morali sprostiti, ne pa še zmanjševati!

»Finančni minister in vlada, ki hočeta svoje populistične obljube financirati z jemanjem denarja najšibkejšim, torej jemanjem denarja otrokom, ki so naša prihodnost, s tem jasno pokažeta svojo nizkotnost in prezirljiv odnos do najšibkejših, ki nimajo niti volilne pravice in ne morejo stavkati ter tako blokirati življenja v državi,« je povedal Merše in dodal, da je to nedopustno v času »ko vlada načrtuje nekakšen več milijonski sklad za razvoj nevladnih organizacij, ko se s sindikati javnega sektorja pogaja, ali bo sredstva zanje povečala za 300, 400 ali še več mio EUR, ko načrtuje usklajevanje (povišanje) pokojnin dvakrat v letu in ko je naša rodnost daleč po ravnjo za preživetje našega naroda«.

Starši v Sloveniji smo šokirani in ugotavljamo, da tako podlega odnosa do otrok in družin ni imel še noben finančni minister in nobena vlada doslej.V Družinski pobudi menijo, da so po več letih gospodarske rasti končno izpolnjeni pogoji, da se sprostijo omejevalni ukrepi na področju družinske politike, ki so bili uvedeni v času, ko je bila država pred bankrotom.

»Zato mame in očetje širom Slovenije pozivamo predsednika vlade Marjana Šarca, da nemudoma ustavi nadaljnje načrtovanje zmanjševanja sredstev za otroke v času, ko na mnogih drugih področjih načrtuje velika povečanja izdatkov, ter da resno premisli o odslovitvi ministra za finance Andreja Bertonclja, ter tako pokaže, da vsaj on ve, kaj so razvojne prioritete našega naroda in države,« pravi Merše.