8. teden

Nosečnica
Verjetno ste sedaj že naročeni na prvi obisk pri ginekologu. Takrat se opravi kar precej preiskav:

Pogovor o družinskih boleznih ter ugotovitev tveganja za njihovo dedovanj. 
Merjenje krvnega pritiska. 
Tehtanje. 
Ginekološki pregled – ginekolog otipa maternico, preveri njeno velikost in lego, otipa jajčnike, po potrebi odvzame bris za test PAP za iskanje zgodnjih znakov raka na mateničnem vratu. 
Ultrazvok za preverjanje trajanja nosečnosti, srčnih utripov pri plodu, števila plodov. 
Opredelitev tveganja za rojstvo otroka z Downovim sindromom glede na starost nosečnice: pri dvajsetih letih 1 : 1000, pri tridesetih 1 : 500 in pri štiridesetih 1 : 100 ter informiranje o presejalnih testih (nuhalna svetlina pri 12. tednih in trojni presejalni test pri 16. tednih). 
Pregled krvi: določitev krvne skupine, Rh faktorja, 1. test za toksoplazmozo, rdečke, hepatitis B, sifilis, hemogra. 
Pregled urina. 

Plod
Dolžina: 14 do 20 mm (od temena do trtice), teža: 1 g Hitra rast zarodka se nadaljuje. Zdaj je velik kot malina in vsak dan zraste za dober mm. Možgani se intenzivno razvijajo, prav tako tudi obraz. Spolne žleze se ta teden usmerjajo v razvoj jajčnikov ali testisov. Na ultrazvoku lahko vidimo gibe ploda, ki pa jih bodoča mamica še ne čuti.
Bodoči očka
Bodoči mamici omogočite čim več počitka. Utrujenost v prvem trimesečju je res neprijetna, posebej še za nosečnice, ki so drugače zelo aktivne.
Dvojčka
Težave s prebavo se lahko pojavijo bolj zgodaj, če nosite več plodov. Razlog je v večji količini hormonov ter v večjem pritisku maternice na sosednje organe. Razvoj poteka enako hitro kot pri enem plodu.
 
pretekli teden | domov | naslednji teden

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja