4 največje potrebe žene in 4 največje potrebe moža

Vir: Storyblocks

Ženske in moški tudi v zakonu potrebujemo različne stvari. In si jih drug od drugega neskončno želimo, pa včasih ne dobimo … Samo zato, ker ne razumemo drug drugega.

Dave Willis je ameriški pastor, oče štirih otrok, avtor knjig in priljubljenega bloga na temo odnosov, z ženo Ashley pa se redno srečuje z mnogimi zakonci. Po enem takšnih srečanj je napisal tale članek:

Z ženo Ashley sva se pred kratkim dobila z odtujenim parom, ki si je obupno prizadeval, da bi se spet povezal. Vodila sva ju skozi nekaj vprašanj, da bi jima pomagala priti do korenin tega, kje se je začelo njuno odtujevanje in kako bi se lahko vrnila na pot zbliževanja.

Drug drugega nista namenoma prizadela ali zanemarjala, pa sta se kljub temu počutila ranjena in zanemarjena. Povedano preprosto, njune potrebe niso bile zadovoljene.

Po poglobljenem pogovoru sta oba spoznala, kje imata še dosti prostora za izboljšave na področju pomoči in služenja drug drugemu. Zdela sta se opogumljena in optimistična glede tega, da bosta poskusila ustvariti nove navade, ki bodo obema v pomoč.

Vsi zakoni gredo skozi obdobja, ko se eden ali oba zakonca počutita, kot da njune potrebe niso zadovoljene. Če se s tem ne soočimo, to lahko prebuja zamero in nazadnje privede celo do ločitve.

Zdravilo za ta problem je pogosto v tem, da za začetek najprej prepoznamo, kaj so njegove in kaj njene največje potrebe.

Vsak par je drugačen, zato ne maram posploševanj. A po pogovorih s številnimi pari tako v živo kot preko spleta sem prepričan, da spodnji seznam dokaj dobro predstavlja večino moških in večino žensk.

Seveda se morate pogovoriti s svojim možem ali z ženo, da bi ugotovili, kaj so njegove/njene potrebe in v čem se morda razlikujejo od spodnjega seznama. Obstaja še veliko potreb, ki jih sploh ni na seznamu, a imata vsaj neko izhodišče za začetek. Namesto naštevanja sem vse skupaj razdelil na štiri temeljne kategorije:

1. V odnosu na splošno je njena največja potreba ljubezen, njegova največja potreba pa spoštovanje

Izjemna knjiga »Ljubezen in spoštovanje« Emmersona Eggerichsa (knjigo je mogoče kupiti tudi v trgovini Zavoda iskreni.net na Nazorjevi ulici v Ljubljani) zelo lepo prikaže to preprosto, a močno načelo, da ima večina žensk globoko in stalno potrebo po ljubezni, večina moških pa enako potrebo po spoštovanju. To se kaže tako v naših besedah kot dejanjih.

Ženske hrepenijo po tem, da bi kar se da pogoste slišale stavek »Ljubim te« in da bi bil ta stavek izrečen z vso pristnostjo, moški pa hrepenijo po tem, da bi enako pogosto slišali besede spoštovanja in hvaležnosti, kot na primer »Hvala ti« ali »Zares te cenim«.

2. V spalnici je njena največja potreba rahločutnost, njegova največja potreba pa pogostost

Moški so bolj nagnjeni k temu (a ne vedno), da si spolnosti želijo bolj pogosto, a ob tem morajo biti rahločutni do dejstva, da so ženske narejene drugače. Za obojestransko zadovoljstvo in povezanost v spalnici je potrebno, da je mož občutljiv za ženino potrebo po čustveni povezanosti in ni osredotočen zgolj na fizično dejanje sámo.

3. V komunikaciji je njena največja potreba pogostost, njegova največja potreba pa aktivnost

Potreba po redni komunikaciji je za večino žensk enako pomembna kot potreba po redni spolnosti za večino moških.

Ko kot komunikacijsko potrebo moških omenjam aktivnost, s tem mislim to, da ženske pogosto že v komuniciranju/pogovorih samih vidite aktivnost, mi pa komunikacijo spletemo okrog neke druge aktivnosti. Ta aktivnost je lahko nekaj čisto preprostega, kot recimo sprehod ali vožnja nekam ali pa skupno delo na nekem projektu. Ob tem se moški lažje odpremo.

4. Doma je njena največja potreba varnost, njegova največja potreba pa mir

Večina žena si želi, da bi bil dom »varen prostor«, v katerem mož deluje v partnerstvu z njo, da bi zadovoljil potrebe družine in zagotovil stabilnost in varnost (finančno, fizično in v vseh drugih pogledih).

Večina moških pa si želi, da bi bil dom zatočišče, v katerem lahko doživljajo mir, daleč proč od pritiskov dela in življenja. V vsakem domu (še posebej tam, kjer so majhni otroci) je veliko trenutkov hrupa in kaosa, a na splošno morata zakonca v njem skupaj ustvarjati ozračje spodbude, opogumljanja, varnosti in miru za vse pod njegovo streho.

Vir: patheos.com
Prevod: Mica Škoberne

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja