38 Veliki četrtek – da ne bi nikogar izključevali

Thumbnail

Veliki četrtek je praznik skupnosti, ki se zbere ob mizi večerje. Karel Gržan razmišlja o obredu umivanja nog, ki najbolj radikalno ponazarja, da se Jezus, sam in prek svojih apostolov, želi skloniti do vseh, nikogar izključiti.


Vprašanje za pogovor med zakoncema

  • Pripravite si v družini skupno, praznično večerjo. Lahko imate tudi v družini obred umivanja nog. (O tem v članku Sveto tridnevje v barvah.)
  • Če bosta to nalogo prebrala potem, ko bodo obredi in praznovanja velikega četrka že za vama (za vami), si enostavno podelita, kako sta doživela večer.

Besedilo za premišljevanje

Ker je Jezus vedel, da mu je Oče dal vse v roke in da je prišel od Boga in odhaja k Bogu, je vstal od večerje, odložil vrhnje oblačilo, vzel platno in se z njim opasal. Nato je vlil vode v umivalnik in začel učencem umivati noge in jih brisati s platnom, s katerim je bil opasan. Prišel je k Simonu Petru. Ta mu je rekel: »Gospod, ti mi noge umivaš?« Jezus je odvrnil in mu rekel: »Tega, kar jaz delam, ti zdaj še ne razumeš, a spoznal boš pozneje.« Peter mu je rekel: »Ne boš mi umival nog, nikoli ne!« Jezus mu je odgovoril: »Če te ne umijem, nimaš deleža z menoj.« Simon Peter mu je rekel: »Gospod, potem pa ne samo nog, ampak tudi roke in glavo.«

/…/

Ko jim je umil noge in vzel vrhnje oblačilo, je spet prisedel in jim rekel: »Razumete, kaj sem vam storil? Vi me kličete ›Učitelj‹ in ›Gospod‹. In prav govorite, saj to sem. Če sem torej jaz, Gospod in Učitelj, vam umil noge, ste tudi vi dolžni drug drugemu umivati noge. Zgled sem vam namreč dal, da bi tudi vi delali tako, kakor sem jaz vam storil. 

Jn 13,3-9.12-15

Foto: stmalachi.org