Zakaj je vredno počakati do poroke?

Thumbnail

S spolnimi odnosi, seveda. Hudo nemoderna stvar, ne ravno preprosta, a vendarle zelo smiselna. Obstaja najmanj 10 dobrih razlogov …

Čeprav se na spolne odnose danes gleda kot na običajen del skupne hoje in spoznavanja para pred poroko, še vedno obstajajo mladi posamezniki in pari, ki se odločijo za vzdržnost. In jim ni žal. In niso niti spolno zavrti, niti versko zatirani, niti niso »kupili mačka v žaklju« – kot se glasijo najpogostejši predsodki. Čeprav vzdržnost pred poroko ni garancija za srečen zakon, pa gotovo lahko pripomore h gradnji zdravih temeljev in k dobremu izhodišču za vstop v zakon.

Na spletnem poratlu Aleteia so takole strnili 10 razlogov, zaradi katerih ti mladi v svoji odločitvi vidijo globok smisel in pomembno naložbo za svojo prihodnost:

1. Spodbuja dobro komunikacijo v času hoje   

Če se par živi vzdržnost, je njuna komunikacija lahko boljša, ker nista toliko osredotočena na iskanje užitka, ampak najdeta veselje že v tem, da drug z drugim delita svoje poglede in izkušnje; poleg tega so lahko njuni pogovori globlji. Telesna intimnost je namreč bolj enostaven način za povezovanje, vendar lahko zasenči druge oblike komunikacije. Zaradi tega se par lahko tudi izogne težkemu delu na poti ozaveščanja čustev, ki vključuje tako pogovore o globokih osebnih zadevah ali o temeljnih razlikah med vama.

2. Prijateljstvo v paru se okrepi

Telesna bližina lahko da najstnikom občutek velike čustvene bližine, ki se v resnici sploh ni vzpostavila. Za romantično razmerje je potrebno negovati tudi prijateljstvo, za to pa so ključni pogovori in skupna zanimanja. Preko teh pogovorov zori prijateljstvo, ob njih pa tudi spoznavamo dobre in slabe lastnosti neke osebe. Mladi, ki jih vodi strast, so pozneje, ko drugega bolje spoznajo, lahko zelo razočarani. Drug drugega niso zares spoznali, ker niso negovali prijateljstva; namesto tega so drug drugemu »zadovoljevali potrebe«.  

3. Ker lahko razviješ boljši odnos z obojimi starši

Če se par zares trudi spoštovati druge drugega in ob tem njuna ljubezen počasi zori, to dobro vpliva tudi na odnose s starši. Starše pogosto skrbi, če vedo, da so njihovi otroci spolno aktivni pred poroko. In če par ve, da je bolje, da pred njimi skriva svojo spolno aktivnost, to negativno vpliva na iskrenost in medsebojne odnose.

4. Občutiš več svobode, če si v dvomih, ali vztrajati v tem odnosu

Spolni odnosi imajo to moč, da močno povežejo dva človeka, s tem pa lahko podaljšujejo nezdrav odnos med dvema človekoma, ki temelji predvsem na telesni privlačnosti ali potrebi po varnosti. Nekdo se lahko počuti »ujetega« v odnosu, ki bi ga želel končati, a nikakor ne zmore tega koraka. Dvema, ki še nista spolno aktivna, je ta korak lažji, ker med njima ni tako močne intimne vezi na telesni ravni. Poleg tega je tu še možnost zanositve, ob kateri se par čuti veliko manj svobodnega za odločitev bodisi o poroki ali razhodu.

5. Spodbuja velikodušnost namesto sebičnosti

V ozadju spolnih odnosov v času zmenkov je lahko sebičnost in osredotočenost na lastno zadovoljitev. Vzdržnost v času hoje pa zahteva veliko samopremagovanja, spoštovanja in pozornosti do drugega.

6. Manjša je možnost telesnih ali besednih zlorab

Med pari, ki živijo v zunajzakonski zvezi je več telesnega nasilja kot med poročenimi pari. Manj je ljubosumja, če gonilna sila odnosa ni strast, ampak zaveza drug drugemu, in večji je občutek varnosti. Adolescenti, ki imajo v zvezi spolne odnose, so pogosteje žrtve nasilja v zvezi.

7. Razvija širši nabor načinov za izkazovanje naklonjenosti

Par, ki je vzdržen, mora najti druge načine za izkazovanje ljubezni drug drugemu; za to, da se imata skupaj lepo in da si izkazujeta nežnost, morata biti domiselna in iznajdljiva. To odnos krepi in daje več priložnosti za spoznavanje značaj in navad drugega. Ob tem pa se tudi učita načinov za poznejše negovanje odnosa.

8. Par ima boljše možnosti za uspešen zakon

Raziskave kažejo, da imajo pari, ki so skupaj živeli pred poroko, večjo verjetnost, da se bodo ločili, od parov, ki niso živeli skupaj. Po raziskavi Rhoadesove in Stanleyja iz 2014 število spolnih partnerjev pred poroko vpliva na poznejše zadovoljstvo v zakonu – najbolj zadovoljni so bili tisti, ki so imeli spolne odnose samo s svojim zakoncem

9. Če se odločita za razhod, bo ranjenost manjša

Vezi, ki se ustvarijo preko spolnih odnosov, so lahko tako močne, da je bolečina ob razhodu tudi toliko večja. Če par ni bil telesno intimen, je razhod lahko manj travmatičen.

10. Boljše se počutita v svoji koži

Spolno aktivni mladostniki se pogosteje soočajo z depresijo in imajo več težav pri šolanju. Odločitev za prekinitev s spolnimi odnosi lahko okrepi njihov intelektualni, umetniški in socialni potencial, saj lahko svojo energijo vlagajo predvsem v razvijanje svojih talentov.

 

Vir: aleteia.org
Prevod: Mica Škoberne

Foto: apracticalwedding.com, mariebliss.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja