Zakaj je dobro, da ste poročeni in zakaj je zakonska zveza temelj družbe

Foto: Shutterstock

Živimo v obdobju, kjer mnogo stvari jemljemo za samoumevne. Ne razmišljamo o vseh procesih, ki so se zgodili pred nami in nam tako omogočili, da živimo v družbi, kjer smo si enakopravni, kjer se lahko svobodno gibljemo in odločamo, si izberemo izobrazbo, si poiščemo službo itd. Prav tako pa vse manj razmišljamo, ali je kakšna bistvena razlika, če se današnji ljudje poročajo ali ne.

Toda ali imajo naše odločitve glede tega, s kom in kako dolgo bomo v intimnem partnerskem odnosu, dolgoročen vpliv na širšo družbo? In še prej, imajo te odločitve kakšen poseben vpliv na naše življenje in posledično na naše otroke? Morda pa le ni vseeno, kako živimo danes, če želimo, da bodo naši otroci živeli tudi jutri.

Zakonska zveza med enim moškim in eno žensko ima odločilen vpliv na družbo.

Kaj ima posameznik od tega, da se poroči?

Obstaja veliko dokazov, da zakonska zveza koristi poročenim posameznikom in njihovim otrokom in to na mnogotere načine.

To je le nekaj prednosti, ki jih prinaša zakonska zveza – celoten seznam je še mnogo daljši – a že omenjene koristi so dovolj zgovorne. Toda, ne glede na to, da s sklenitvijo zakonske zveze največ pridobijo zakonci sami (ter posledično njihovi otroci), obstaja še vrsta drugih koristi, ki niso le privatne, ampak tudi družbene narave.

Zakonska zveza v najvišji meri vpliva na kvaliteto življenja zakoncev in na življenja njunih otrok.

Odkrivanje družbenih koristi zakonske zveze

Leta 1934 je britanski antropolog iz oxfordske univerze J. D. Unwin objavil svojo 600 strani dolgo knjigo Sex and Culture (Spolnost in kultura), po tem ko je v 86 različnih družbah skozi njihovo 5. 000-letno zgodovino natančno raziskal razmerja med spolno svobodo in kulturnim razvojem.

Odkril je, da ima zakonska zveza med enim moškim in eno žensko odločilen vpliv na družbo. Še več, prišel je do ugotovitve, da obstaja stroga povezava med t. i. “absolutno monogamijo” (en zakonec do konca življenja) in kulturnim razcvetom. Spolna vzdržnost (bodisi čistost pred poroko ali kasneje zvestoba v zakonu) je bila povezana z izjemno produktivno kulturno energijo.

Za otroke poročenih staršev obstaja večja možnost, da bodo tudi sami imeli zdrave in trajajoče zakone.

Takšne kulture, ki so ohranjale kombinacijo zgoraj omenjene spolne vzdržnosti vsaj za tri generacije (za Unwina je ena generacija trajala 33 let, torej približno 100 let), so presegle vse druge kulture na vseh področjih, vključno z literaturo, umetnostjo, znanostjo, arhitekturo, tehniko in kmetijstvom.

Kulture, ki pa so sprejele popolno spolno svobodo, so se po Unwinovih beleženjih sesule v treh generacijah, in to do najnižje stopnje razcveta – opisane kot na “mrtvi točki zasnove”. Za takšno kulturo so bili značilni ljudje, ki so jih bolj ko ne zanimale lastne želje in potrebe. Na tej ravni so jih običajno osvojili ali prevzeli ljudje iz druge kulture, ki so imeli večjo družbeno energijo. Zanimivo je, da Unwin pri tem ni našel nobenih izjem.

Zakonska zveza – čeprav preko pogodbe – ustvarja enoto, ki je večja od zakoncev samih. Zakon ustvari situacijo, v kateri mož in žena postavljata drug drugega na prvo mesto in sta osredotočena najprej na želje in potrebe drugega, nato pa še na želje in potrebe svojih otrok. Tovrstno “podrejanje” pa hkrati pomeni, da je družina in ne posameznik tisti, ki ureja svet. Pravni sistemi, sistemi dedovanja in politično zastopstvo so bili urejeni z namenom, da podprejo družino.

Zakon ustvari situacijo, v kateri mož in žena postavljata drug drugega na prvo mesto in sta osredotočena najprej na želje in potrebe drugega, nato pa še na želje in potrebe svojih otrok.

Na kateri točki se nahajamo?

Unwin je svoje ugotovitve objavil mnogo let nazaj, preden se je zgodila spolna revolucija na Zahodu. Če upoštevamo njegove trditve, se trenutno nahajamo v drugi generaciji, ki je v primerjavi z generacijo poprej, veliko bolj usmerjena v posameznika in v zadovoljevanje njegovih potreb. Bo naslednja generacija sledila predvidenemu vzorcu?

V tem trenutku smo lahko zgolj prepričani, da zakonska zveza (in vemo, da v nobenem zakonu niso samo rožice) v najvišji meri vpliva na kvaliteto življenja zakoncev in na življenja (in prihodnost) njunih otrok.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja