Vzgajati najstnika je enostavno …

Vir: Shutterstock

“Ne razumem, zakaj ljudje pravijo, da je vzgajati najstnika tako težko. Pravzaprav je zelo preprosto,” je v zapisu na Facebooku zapisala žena, mama treh hčera in pisateljica Whitney Fleming Writes. In nadaljevala takole …

Nič preveč, nič prepogosto

Poskrbeti morate le, da mu omogočite dovolj samostojnosti, vendar se mora tudi držati pravil in meja.

Spremljati morate njegovo šolanje, vendar se ne vmešavajte preveč. Preverite portal, ki je namenjen staršem, vendar tega ne storite prepogosto. Poskrbite, da bo vaš najstnik delal domačo nalogo, vendar mu ne dihajte za vrat. Ocene niso tako pomembne, prepričajte se le, da se trudi po svojih najboljših močeh.

Spremljajte, kaj vaš najstnik počne na spletu, vendar ne posegajte v njegovo zasebnost. Bodite na tekočem z vsemi najnovejšimi trendi na YouTubu, TikToku in Snapchatu ter bodite informirani o vsaki aplikaciji, ki se pojavi vsak dan.

Ostanite povezani s svojim najstnikom, vendar mu tudi pustite, da okuša padce.

Ne skrbite, če ne govori, preveč spi ali nezdravo je …

S svojim najstnikom preživite kakovosten čas, vendar ga ne silite, da preživi čas z vami. Ne skrbite, če nikoli ne želi preživeti časa z vami. To je normalno.

Poskrbite, da bo prijazen, a da se bo tudi znal postaviti zase. Naučite ga spoštovati avtoriteto, a naj se ji ne podreja preveč. Privzgojite mu kritično razmišljanje, vendar mu ne dovolite, da postane preveč skrajen.

Najstnik nujno potrebuje svoj spanec. Vso srečo, ko ga želite spraviti v posteljo. Ali ga zjutraj spraviti iz postelje. Upoštevajte tudi, da se mora najstnik sam naučiti, kdaj vstati in kdaj iti spat.

Prehrana je zelo pomembna, zato poskrbite, da ima vaš najstnik dostop do sadja in zelenjave, vendar ne delajte cirkusa iz tega, kar si nese v usta. Ignorirajte 47 praznih vreč čipsa, ki ste jih našli v njegovem nahrbtniku, in spodbujajte zdravo izbiro hrane. Gumijasti medvedki so praktično sadje.

Zlato sredino popolnoma obvladate!

S svojim otrokom se še naprej pogovarjajte o seksu, drogah, družbenih vprašanjih, spletnih nevarnostih, o njegovi prihodnosti, okolju itd. Pustite mu, da on govori.

Poskrbite, da bo prijazen, a da se bo tudi znal postaviti zase. Naučite ga spoštovati avtoriteto, a naj se ji ne podreja preveč. Privzgojite mu kritično razmišljanje, vendar mu ne dovolite, da postane preveč skrajen. Naučite ga, naj se bori za ideale, v katere verjame, vendar bodite pozorni, da mu ti ne stopijo preveč v glavo.

Poskrbite, da bo sodeloval v različnih dejavnostih, vendar mu omogočite, da bo imel zadosti prostega časa.

Ne jemljite nič osebno, ne komentirajte …

Ne jemljite njegovega obnašanja osebno. Ne pozabite, da ste vi tisti, ki ste odrasli. Vendar se ne žrite, ko se obnašate, kot da to niste. Samo človek ste. Bodite do sebe prizanesljivi.

Ljubite svojega otroka točno takšnega, kot je, vendar pazite, da ga ne vzgojite v bedaka. Privzgajajte mu lepo vedenje, tudi če je vaš otrok ves čas v svoji sobi. Poskrbite za kakovostno preživljanje časa, vendar spoštujte njegovo zasebnost.

Pomagajte mu, vendar ne delajte namesto njega. Podprite ga, vendar ga ne razvajajte. Bodite tam, vendar pazite, da niste preveč prisotni.

Spodbujajte ga, da odkrije, kdo je, vendar nikoli ne komentirajte njegovih oblačil, las, simpatij, prijateljev, dejavnosti ali katere koli izbire, s katero se ne strinjate.

Poskusite uživati ​​v vsakem trenutku, tudi ko je vaš najstnik težaven.

In ponovimo …

Vse, kar potrebuje, je ljubezen. In pravila. In samostojnost. In meje. In vzdržljivost. In samozavest. In ponižnost. In manire. In denar.

In izobrazbo, razen če izobrazbe noče. Potem si mora najti poklic, vendar se prepričajte, da ga ne usmerjate preveč. Prepričajte se, da mu dovolite, da sledi svojim sanjam, vendar na realističen način. Ne skrbite, če ne ve, kaj bi rad počel v svojem življenju, ampak poskrbite, da bo po fakulteti dobil službo.

Pomagajte mu, vendar ne delajte namesto njega. Podprite ga, vendar ga ne razvajajte. Bodite tam, vendar pazite, da niste preveč prisotni.

Ljubite ga, ne glede na vse.

Vidite? Smo vam povedali, da je vzgajati najstnika enostavno.

Če ste ta zapis prebrali do konca, upamo, da ste v njem zaslutili veliko mero ironije. Bistvo je, da je vzgajanje najstnika TEŽKO in da ni nobenega načina, kako to storiti pravilno. Če se tudi vi mučite, niste sami.

Članek je prevedla in priredila: Mojca Belcl Magdič

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja