Sipošev Kresnik na Kickstarterju

Thumbnail

Kaj danes stori človek z dobro idejo, zanimivim izdelkom, jasno vizijo, obetavnim talentom … manjkajo pa mu samo sredstva, da bi vse skupaj uresničil? Svojo idejo predstavi na Kickstarterju!

Mladi slovenski režiser David Sipoš, ki je posebej katoliški publiki dobro poznan po svojih kratkih filmih (Čudež, Besni prerok, Binetov božič, Minutka za Sveto pismo …) in je tudi avtor predstavitvenega videa za donacijsko akcijo iskreni.net, je 10. aprila na platformo Kickstarter postavil svoj največji dosedanji projekt – film Kresnik.

Dopustiti otrokom, da odraščajo

Na Kickstarterju želijo v mesecu dni zbrati manjkajoča sredstva za dokončanje filma »Kresnik: Ognjeno izročilo«. Gre za kratek mladinski fantazijski film, ki mlade nagovarja s temami o odraščanju, samostojnosti, prijateljstvu, zvestobi, predvsem pa o samozavesti in pogumu. »Otroci morajo vzeti stvari v svoje roke,« kot bistvo osrednjega dogajanja opisuje Sipoš, ki hkrati izpostavlja tudi sporočilo filma, ki lahko nagovarja odrasle: »Otroci se lahko preizkusijo le zato, ker jim dedek dopusti, da nekaj izkusijo. Pomembno je njegovo zaupanje vanje.«

Fantazijski film – neizkoriščen potencial

»V Sloveniji sploh ni produkcije fantazijskih filmov, kar je velik neizkoriščen potencial,« opozarja Sipoš, ki se je v otroštvu navduševal nad fantazijskimi zgodbami. Veliko možnosti za tovrstni žanr po njegovem mnenju ponujata tudi razmeroma nepoznana slovanska mitologija, katere motivi so vtkani v film, in čudovita slovenska pokrajina.

Pri scenariju filma sta sodelovala tudi slovenski režiser Jernej Kastelec in ameriška scenaristka Brandie Coonis, glasbo za film pa sta prispevala mlada skladatelja Danilo Kapel in Tim Žibrat. Slednji je skupaj s Sipošem tudi ustanovitelj filmske produkcijske skupine Haritude Ventures.

Več kot 100 prostovoljcev

Film, ki je bil posnet že poleti 2013 in zmontiran januarja letos, je zanimiv v tem, da je pri njegovem nastajanju sodelovalo več kot 100 prostovoljcev, glavne vloge pa so ob legendarnem slovenskem igralcu Daretu Valiču odigrali mladi naturščiki Cene Skrt, Aljaž Šimunić in Domen Jančič. Mlade igralce so izbrali med 90 kandidati, ki so na avdicijo prišli predvsem preko povabil v Sobotni iskrici Radia Ognjišče.  

Dogajanje 20-minutnega filma je postavljeno na slovensko podeželje v 70. leta prejšnjega stoletja, zgodba pa govori o treh fantih, ki se med počitnicami pri dedku na kresno noč odpravijo na raziskovanje bližnjega gozda. Tam najmlajšega med njimi čaka skrivnostna izkušnja pravljičnega sveta vil, vilincev, ognja, slovanskega boga Kresnika, pa tudi preizkušnja, v kateri mora dokazati svoj pogum in narediti prvi korak na poti k zrelosti.

Prvi slovenski film na Kickstarterju

Projekt je zanimiv tudi v tem, da je prvi slovenski filmski projekt, ki se preizkuša na spletni platformi Kickstarter. Gre za največje svetovno spletno mesto za množično financiranje, ki je v preteklem letu močno zaznamovalo tudi slovenski prostor, saj so slovenski avtorji na Kickstarterju do sedaj zbrali že skoraj 2 milijona evrov.

Cilj mladih ustvarjalcev je s pomočjo Kickstarterja zbrati 7.500 ameriških dolarjev za kakovostno dokončanje filma in njegovo distribucijo. Zaradi zanimive tematike filma in priljubljenosti fantazijskega žanra ciljajo na svetovno publiko in morebitne podpornike nagovarjajo v angleškem jeziku. Če jim uspe, si lahko premiero filma obetamo konec junija 2014.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja