Sin ve, da je bil spočet pred najino poroko: »A vidva sta ga lahko lomila, jaz ga pa ne smem? Kakšna dvojna merila!«

svetovalnica

Dragi Iskreni,

z ženo sva začela živeti skupaj še pred poroko. Poročila sva se, ko je bila prvič noseča. Šele kasneje sva se globlje povezala s Cerkvijo in prvič slišala za teologijo telesa, ki osmišlja čistost in vzdržnost. Ko sva bila mlada, sva vedela le, da Cerkev »seksa pred poroko ne dovoli«, nisva pa razumela, zakaj naj bi bilo to dobro. Z leti sva stvari globlje razumela in čistost začela živeti v zakonu. No, vsaj trudiva se.

Najin najstarejši sin je zdaj star 15 let. Začenjajo ga zanimati dekleta in seveda tudi spolnost. Zelo si želim z njim govoriti o krščanskih vrednotah, a vedno naletim na zaprta vrata. Sin ve, da je bil spočet pred najino poroko. Ve tudi, da najino koruzništvo ni »uničilo« najine zveze in da sam ni drugačen od brata, ki je bil spočet v zakonu. V njegovem zavijanju z očmi vidim očitek: »A vidva sta ga lahko lomila, jaz ga pa ne smem? Kakšna dvojna merila!«

Na kakšen način naj pristopim k njemu? Ali sem sploh lahko verodostojen, glede na svojo življenjsko zgodbo?

Hvala za odgovor,

Marjan


Spoštovani Marjan, 

v krogu naših družinskih prijateljev kroži šala o nedonošenčkih. Precej otrok se je namreč rodilo v času manj kot devet mesecev po poroki, in tem pravimo ‘krepki nedonošenčki’ s težo donošenih otrok 😉

Šalo na stran, dejstvo je, da naših padcev ne moremo skriti, sploh, če so tako očitni kot datumi poroke in rojstni dnevi. Otroci se prej ko slej naučijo računati in logično sklepati. Na Delavnici o spolni vzgoji je med pravili za pogovor o spolnosti tudi tole: odkrito govorimo o lastnih bojih. Ni se potrebno pretvarjati, da smo popolni. Otroci vedo ali bodo izvedeli, da nismo. Kar smo doživeli negativnega, je lahko v pomoč drugim, le uporabimo to znanje na primeren način. Otroci podzavestno sledijo zgledu staršev, negativni vzorec pa lahko prekinemo, če ga pomagamo ozavestiti. Zelo pomembno je, da v pogovoru ne gremo v detajle, da ne kršimo meje varnosti med staršem in otrokom. Povejmo predvsem, kaj smo se naučili in da smo zato zdaj boljši. Iskreno in jasno izrazimo svojo željo za svoje otroke.

Vabim vas, da se udeležite katere od naših delavnic, bodisi že omenjene o spolni vzgoji ali pa delavnice za očete in sinove Divji bojevnik, kjer se lahko s sinom še bolj povežeta in iskreno pogovorita.

Veronika Plestenjak, sovoditeljica Delavnice za starše o spolni vzgoji

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja