Se s svojim zakoncem težko pogovarjata o vajinem spolnem življenju? Ni nujno, da tako ostane

Vir: Canva

Ženske težko spregovorijo o svojih spolnih željah …

Glede na študijo iz leta 2019 se ženske s svojimi moškimi še vedno zelo težko pogovarjajo o tem, kaj si želijo v postelji.

Skupina seksologov pod vodstvom Debby Herbenick je intervjuvala 1.000 žensk in kar 55 % od njih je poročalo, da so bile v situacijah, ko so želele komunicirati s svojim partnerjem o tem, kakšnega dotika si želijo, kaj jim je všeč in kaj ne – toda na koncu so raje ostale tiho.

Najpogostejši razlogi, zaradi katerih so se izognile “pogovoru o seksu”, so glede na navedeno študijo bili naslednji:

  • Ne želim prizadeti partnerjevih čustev (42 %).
  • Ne želim iti v podrobnosti glede svojih fantazij (40%).
  • Občutim zadrego ali sram zaradi tega, kar si želim (38%).
  • Ne vem, kako izraziti ali sporočiti svoje želje svojemu partnerju (35%).

Pogovor o spolnosti je torej za marsikatero žensko še vedno zastrašujoč, prav tako pa bi se mnoge čutile ogrožene, če bi morale prisluhniti svojim moškim, kaj jim je glede njihovega spolnega življenja všeč (in kaj ne).

… in moškim ni nič lažje

“Pogovor o seksu” ni enkraten pogovor, ampak mora postati nekaj stalnega (in običajnega) v vajinem odnosu. Kajti, kakor se spreminjata vidva (in okoliščine), tako se spreminjajo tudi vajine potrebe in želje.

Čeprav posebnih študij o moških zagatah, zakaj jim pogovor o spolnosti gre težko z jezika, ni zaznati, pa obstajajo druge študije, v katere so bili vključeni tako moški kot ženske. Eno takih so junija 2021 naredil pri Paired, kjer je sodelovalo 4.000 Američanov in Britancev. Ko so jih vprašali, katera je največja ovira, ki jim preprečuje pogovor o spolnosti, so navedli občutek sramu in pomanjkanje samozavesti. Takoj za tem so izpostavili pomanjkanje časa, vsak peti (tako v ZDA kot v Združenem kraljestvu) pa je trdil, da se čuti, da njegov partner/ica ne želi govoriti o tem. Med pogoste ovire so navedli tudi nespretnost v izbiranju pravih besed in prepričanje, da je to še vedno tabu tema ali pa da ni tako nujna za pogovor.

Dr. Marisa T. Cohen, strokovnjakinja za odnose pri Paired, ob tem pojasnjuje: “Pogovor o seksu s partnerjem je lahko izziv, saj zahteva ranljivost. Ljudje se bodo morda morali soočiti z negotovostjo, ki jo imajo (glede spolnosti ali razmerja na splošno), ali se neposredno soočili s strahom pred zavrnitvijo/občutenim strahom pred zavrnitvijo.”

Čeprav je tovrstnen pogovor lahko eden izmed (naj)težjih pogovorov, pa je ključnega pomena za zadovoljujoče spolno življenje: izboljšuje partnerski odnos, saj ustvarja bolj odprto in iskreno razpravo o seksu in užitku.

6 vprašanj, preko katerih bosta lažje začela pogovor o spolnosti:

  1. Lahko načrtujeva zmenek enkrat na teden, da dava prednost drug drugemu in najinemu spolnemu življenju?

Vzemita si čas, da prisluhneta občutkom in željam drug drugega (in si nato v svojih polno zasedenih življenjih določita trenutke, kjer bo vajina intimnost lahko zacvetela). Vse to bo vodilo do srečnejšega in bolj zdravega spolnega življenja.

  1. Obstajajo stvari, ki jih ne počnem, pa si jih želiš?

Zagotavljanje takšnih odprtih točk v vajinem pogovoru lahko vašemu partnerju zagotovi varen prostor, da izrazi, kaj ima rad in česa ne mara v vajinem spolnem življenju.

  1. Ali si lahko poskusiva vzeti več časa za […]?

S partnerjem bodite natančni glede tega, kaj si želite, in uporabite jezik, ki ne pripisuje krivde. Uporabita besede “midva” (ali kakor je v zgornjem stavku “Ali si lahko poskusiva …”). Takšen način izražanja samo potrjuje vajino partnerstvo.

  1. Ti je všeč, ko se te tam dotaknem, ali obstaja kakšno drugo področje, ki hrepeni po dotiku?

Bodite natančni, ko vam partner zastavi to vprašanje – raziskovanje dotika obojestransko navdihuje vznemirjenje.

  1. Kateri je tvoj najljubši spolni spomin, ki sva ga ustvarila?

Obujanje spominov na vajine najljubše skupne intimne trenutke lahko oživi vznemirjenje in aktivira globljo željo pri obeh.

  1. Ali obstaja kakšen trenutek najinega spolnega življenja iz preteklosti, ki bi ga rad spet poustvaril?

Razumevanje, kaj je vašemu partnerju v preteklosti prijalo, je ključ do razumevanja, kako občuti zadovoljstvo.

Vaja dela mojstra!

Kot si morda lahko mislite, “pogovor o seksu” ni enkraten pogovor, ampak mora postati nekaj stalnega (in običajnega) v vajinem odnosu. Kajti, kakor se spreminjata vidva (in okoliščine), tako se spreminjajo tudi vajine potrebe in želje.

Kako bo vajina spolnost izgledala v prihodnosti, se lahko odločite samo vi (in vaša boljša polovica). Ustvarjanje varnega prostora za pogovor pa je prvi korak pri zagotavljanju, da bosta oba spolno zadovoljna in srečna v razmerju.

Delno povzeto po: BigThink.com in Paired.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja