Razvoj otroka in otrokovo moteče vedenje

Thumbnail

V tretjem večeru šole za starše smo govorili o otrokovem razvoju ter ustvarjanju varne navezanosti med otrokom in staršem. Otrok potrebuje varen prostor pri starših, da lahko izrazi svojo stisko.

 

Otrokovo vedenje ne pomeni vedno tistega, kar otrok kaže na zunaj. Starši smo predvsem ob motečem vedenju zmedeni, saj ne vemo, kako bi se odzvali oz. naš odziv ne doseže tistega, kar želimo. Nujno je torej, da razumemo, kaj se dogaja z otrokovim telesom, kako se stres in vsi pritiski, ki jim je tekom dneva izpostavljen, kažejo na otroku ter kako mu lahko pomagamo, da te občutke predela.

Otrok nikoli ne sitnari in trmari brez razloga, pa čeprav se nam staršem zdi, da to počne samo zato, da nas »živcira«. Če pa se zavedamo, da je njegovo moteče vedenje doma le odraz sprostitve in izliva vseh vtisov, ki jih tekom dneva ni mogel izraziti, mu bomo lažje pomagali.

Posebej smo se dotaknili tudi pojma varna navezanost, saj se ta navezanost razvija prva tri leta otrokovega življenja in šele ob tretjem letu lahko z gotovostjo trdimo, ali je otrok varno navezan na starše ali ne. Seznanili smo se tudi z oblikami nevarne navezanosti, ki je v določenih situacijah potrebna in koristna, v odnosu do staršev pa se ta velikokrat kaže tako, da se otrok obnaša dvoumno.

Dobršen del srečanja smo namenili pogovoru, saj je tema odprla precej vprašanj. Starše je predvsem zanimalo, kako otroku postaviti meje, kako biti dosleden pri vzgoji (pri čemer se je izkazalo,d a starši doslednost pogosto napačno razumemo), kako reagirati v težavnih situacijah, ko otrok trmari, protestira, ko smo v situaciji z dvema ali več otroki, ki se med sabo »prepirajo«…

Pred nami je še zadnje, zaključno srečanje, kjer bomo dobili odgovor na to, kakšna je dejansko prava vzgoja.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja