»Prvič ne seksam z dekletom, s katerim hodim. Ni enostavno. Ampak …«

Thumbnail

»Presneto težko je … In zagotovo drugače. Na skrajno in neverjetno dober, zanimiv in vznemirljiv način!« je zapisal mladenič, ki se je prvič v življenju odločil s seksom počakati.

Bloger in spreobrnjeni katoličan Scott Eric Alt je s svojimi bralci delil pričevanje o tem, kako je odkril čistost.


Kako je čistost lahko vznemirljiva? Vam bom razložil.

Seveda je vse skupaj frustrirajoče. Logično, če se fant in dekle zelo privlačita, hkrati pa sta si obljubila: »Tako daleč in nič dlje. Lahko me poljubiš, ne smeš pa me oskruniti.«

A če je frustrirajoče, še ne pomeni, da ni vznemirljivo.

Spoznavanje drug drugega – in ne le telesa

Kaj se zgodi, ko se poljubljaš in ugotoviš, da je morda čas za umiritev? Ustaviš se, se spogledaš in se začneš pogovarjati. Najdeš drugo skupno zaposlitev. Spoznavaš se – ne telesa, ampak drug drugega.

Če med vama ni pravega zanimanja in ujemanja, potem ne bo dovolj, tudi če se bosta – kasneje – ujeli vajini telesi. Sčasoma se bosta zbudila in si rekla: »Nikoli se nisva poznala.«

Medtem ko se torej s Cynthio izogibava trenutkom, ko bi se enostavno prepustila seksu, sva se naučila brskati po knjigarnah. To je odličen način za spoznavanje drug drugega! Ugotovil sem, da Cynthia očitno pozna vse izdaje vsake knjige, ki je bila kdaj napisana o sv. Tereziji. To me je očaralo. (To počneš, če ne seksaš. Razpravljaš o literaturi o sv. Tereziji.)

Na ta način sporočaš: »Privlačiš me, vendar me tudi zanimaš.« Vsaka priložnost, da to odkrijemo, je koristna.

pocakati do poroke

Na prvem mestu spoznavanje in ljubezen

Seks ovira ravno proces učenja takšnih stvari. Če nič drugega, zelo omeji čas, ki ga lahko posvetiš medsebojnemu spoznavanju. Ovira sposobnost, da te vznemiri oseba, s katero hodiš. Zdi se ti, da jo ljubiš, v resnici pa ljubiš užitek, ki ti ga daje. Najprej se jo moreš naučiti spoznati in ljubiti. Kar je zelo vznemirljivo.

Pa še nekaj.

Nekoč, ko sva sedela v parku in oba čutila neverjetno močno spolno željo, je Cynthia rekla, da bi me bilo zelo lahko odpeljati k sebi domov, vendar bi bilo to preveč tvegano, zato tega ne bo storila.

»Zakaj?« sem vprašal. Nisem je hotel siliti, želel sem le vedeti, kako razmišlja.

Odgovorila mi je: »Ker te ljubim.«

»Seks brez obljube ni ljubezen, ampak rop«

V mislih je imela tisto ljubezen, pri kateri ljubljenemu želimo najboljše, kamor spada tudi to, da ga ne zapeljemo v greh. Pravzaprav pomeni, da ga želimo obvarovati greha. Pomeni, da molimo skupaj z njim in zanj. (To sva počela res pogosto, med vsemi skupnimi mašami in češčenji Najsvetejšega. Molitev nam pomaga prejeti milost, da ostanemo čisti. Brez milosti ne uspe. Brez Kristusa ne uspe.)

Spolnost je podaritev samega sebe in ne jemanje zaradi lastnega užitka. Podarjaš lahko le takrat, ko si svoboden, to pomeni takrat, ko si drugemu obljubil vse svoje življenje. Kar je manj kot to, ni ljubezen, ampak rop. Le čistost je dejanje ljubezni.

Vir: aleteia.org.
Prevod: Eva Markovič

Foto: 4.bp.blogspot.com, relateinstitute.com