Prisoten oče

Thumbnail

Se sprašujete, kako se lahko vključite v vzgojo svojega otroka? Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako ste lahko aktivni v svoji starševski vlogi.


 

 1. Podpirajte in spoštujte mamo svojih otrok. Če tako mama kot oče spoštujeta drug drugega, otroci odraščajo v varnem okolju. Poskrbita tudi za rast vajinega odnosa in bodita vedno pripravljena na pogovor. Otroci se iz vaše odprtosti in zgleda učijo spoštovanja do sebe in drugih. 

 2. Delajta skupaj kot ekipa in si pravično razdelita skrb za otroke. Pojdite ponoči k otroku, ko se ta zbudi. Bodite partnerki v oporo, če imate novorojenčka. S partnerko se pogovorita o skrbeh in vprašanjih glede otrokovega zdravja, varnosti in razvoja. Zavedajte se, da vajino partnerstvo pomeni tako aktivnega očeta kot aktivno mamo. 

 3. Preživite čas s svojim otrokom. Berite mu. Igrajte se z njim. Udeležit se šolskih prireditev, glasbenih in športnih nastopov vašega otroka. Skupaj se udeležita organizirane dejavnosti kot je npr. nogomet ali hokej. Zabavajte se pri opravljanju opravil okoli hiše in pustite otroku da pomaga na svoj način. Skupaj pa preživita tudi nekaj časa v tišini. Otroci potrebujejo vašo prisotnost v njihovem življenju in vas potrebujejo, da jim pomagate pri razvijanju njihovega lastnega zaupanja. Naj bo druženje z otrokom ena od vaših prioritet. Obrestovalo se bo tako vam kot otroku.

 4. Pokažite ljubezen in naklonjenost do vašega otroka. Bodite pozorni na otrokovo čustveno počutje. Naučite ga pravega odnosa do intimnosti s spoštovanjem do drugih. Nagradite ga za zaželeno vedenje ter bodite pripravljeni ponuditi nasvet pri manj primernem vedenje. Postavite omejitve, določite razumne meje in disciplinirajte na pravičen način, ki ne ruši otrokove integritete. Otroci morajo razumeti, kako njihovo vedenje vpliva na druge. To razumevanje se odraža v varnem in ljubečem odnosu z vami. 

 5. Zaščitite svojo družino. Skrb za otrokovo zdravje je tako vaša odgovornost kot odgovornost mame. Če je potrebno, zavarujte domače okolju, da otrok ne bo v nevarnosti. Otroka naučite obnašanja v prometu in varnega prečkanja ceste. Poučite ga, kako si lahko pomaga, če bi bilo to potrebno. Pripravite ga na življenje »izven« doma in na nevarnosti, ki prežijo nanj. 

 6. Skupaj preživite čas kot družina. Imejte vsaj en skupen obrok. Medtem ko jeste, spodbujajte otroka, da spregovori o tem, kaj se mu je dogajalo skozi dan. Zagotovite mu podporo in nasvete, pri obvladanju različnih situacij, v katerih se znajde. Skupaj obiščite prijatelje in sorodnike. Pojdi kolesarit, plavat, drsat ali pa na ribolov – vendar skupaj. Otroci naj vam pomagajo načrtovati in organizirati družinske počitnice. Pomagajte otrokom razviti sposobnost razsojanja tako, da vam pomagajo pri izbiri filma, ki ga boste skupaj gledali. Idej za družinske aktivnosti je ogromno, otroku pa pomagajo doživeti zabavo v toplem in varnem okolju. Ti občutki bodo obogatili otrokovo življenja, ko bo odrasel. 

 7. Povejte svojo zgodbo. Vaša preteklost je otroku lahko zanimiva. Majhni otroci pogosto mislijo, da se je svet začel z njihovim rojstvom. Z opisovanjem vaše preteklosti pa bo otrok razvil občutek za preteklost in starejše generacije. Otrok naj dobi občutek, da ste bili tudi vi nekoč otrok, ki ste odrasli in zrasli v aktivnega očeta.

 8. Spodbujajte svoje delovno okolje, da postane »prijazno« očetom. Organizirajte srečanje s sodelavci kot je npr. piknik očetov. Na pisalni mizi imejte slike svoje družine, na steno pa nalepite slike, ki so jih narisali vaši otroci. Če je mogoče, pripeljite kdaj otroka s sabo na delo. Svoj urnik prilagodite tako, da boste lahko otroku pomagali pri domači nalogi, pri odhodu v šolo ali pa si skupaj pogledali film. Poučite ga o vašem delu in o tem, kako pomembno je delo za vas. Otrok bo lažje razumel, če bo videl, da delate za potrebe vse družine.

 9. Bodite zgled. Bodite otroku vzor obnašanja, odkritosti in samodiscipline. Otrok vas opazuje, prav tako tudi vaše interakcije z drugimi. Vi ste tisti, ki v otroku lahko okrepite občutek sprejetosti in spoštovanja.

 10. Biti prisoten oče je naloga za vse življenje. Vaši otroci bodo odrasli in sčasoma bodo imeli svoje lastne otroke. Vaša prisotnost v njihovih življenjih in življenjih njihovih otrok, bo ostala. Očetovstvo je vseživljenjska obveza in vaš odnos z otrokom je večen. 

 11. Očetje to zmorete! Verjemite vase in v svoje očetovske sposobnosti. Vsak otrok si zasluži ljubečega in prisotnega očeta.

 

© Copyright iskreni.net

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja