Praznujmo dan samostojnosti in enotnosti!

Thumbnail

Danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, na katerega se spominjamo dne, ko smo se Slovenci odločili za samostojno in neodvisno državo.

26. december je v Sloveniji državni praznik in dela prost dan. Posvečen je spominu na zgodovinsko odločitev slovenskega naroda za samostojno državo.

Pred 22 leti je 23. decembra potekal plebiscit o vprašanju »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?«. Udeležilo se ga je kar 93,2 odstotkov vseh volilnih upravičencev, okrog 95 odstotkov pa jih odgovorilo pritrdilno (to predstavlja 88,5 odstotkov vseh volivcev). Ti rezultati so bili razglašeni tri dni kasneje, 26. decembra 1990, kar je bil začetek osamosvajanja Slovenije, ki se je z razglasitvijo neodvisnosti zaključil 25. junija 1991.

Do septembra 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, a so ga s spremembo Zakona o praznikih in dela prostih dnevih dopolnili z besedno zvezo »in enotnosti«, saj naj bi ta dan namreč Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

V luči aktualnih dogodkov nas letos praznik še posebej izziva k razmisleku in udejanjanju tega, kar smo si želeli in zastavili pred 22 leti. Še posebej izzivalno pa je povabilo k enotnosti.

Kako praznovati v družini?

Današnji dan pa je lahko tudi spodbuda, da kako besedo o svoji državi spregovorimo v družini z otroki. Skupaj lahko izobesimo zastavo in se pogovorimo o tem, zakaj jo izobešamo.

Lahko se igramo kako igro o tem, kako dobro poznamo Slovenijo, se pogovorimo o demokraciji (v pomoč je lahko knjiga Mira Cerarja Kako sem otrokom razložil demokracijo?), o tem, zakaj imamo radi svojo državo, ali pa otrokom pripovedujemo o tem, kako smo sami doživeli dogodke okrog osamosvojitve.  

 

Odlomki iz predavanja dr. Rosvite Pesek: Slovenija – moja domovina:

O tem, zakaj smo zapustili Jugoslavijo, o tem, kako Slovenci čutimo svojo državo, o samooskrbi, ki je v 20 letih padla z 80 % na 65 % … 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja