Poročni nasveti papeža Frančiška

Thumbnail

V druščini kompetentnih svetovalcev, ki naj bi paru pomagali pripraviti kar najlepšo poroko, se običajno znajdejo gostinci, glasbeniki, fotografi, šivilje, cvetličarji, slaščičarji, aranžerji …

Če bi že hoteli vprašati za dober nasvet eno samo osebo, potem bi si večina izbrala kvečjemu kakega organizatorja porok, profesionalca na svojem področju. Najverjetneje pa v iskanju nasvetov za “popolno” poroko nihče ne pomisli ravno na … papeža.

Precej razumljivo, ampak vendarle škoda. Ker papež Frančišek preseneča. Simpatično je presenetil, ko je na valentinovo v Rim povabil zaročence z vsega sveta – odzvalo se jih je okrog 20.000. Tudi iz Slovenije se jih je v organizaciji iskreni.net na srečanje z njim odpravil poln avtobus. Na tem srečanju so mu zaročenci zastavili tri vprašanja. Eno od njih se je glasilo: Vaša svetost, v teh mesecih se na najrazličnejše načine pripravljamo na poroko. Nam lahko svetuje kaj v zvezi s tem, kako kar najlepše praznovati naše poroke?”

Papež Frančišek jim je takole odgovoril:

Kako ustvariti pravo vzdušje

Naredita si res lepo praznovanje, ampak naj bo z Jezusom! Kadar je Gospod tam, se to lahko začuti.“Naredite tako, da bo to res pravo praznovanje – kajti poroka je praznovanje – krščansko praznovanje in ne praznovanje, ki je od tega sveta! Najgloblji motiv za veselje tega dne nam kaže Janezov evangelij: se spomnite čudeža na svatbi v Kani? V nekem trenutku je vina zmanjkalo in zdelo se je, da je s praznovanjem konec. Predstavljajte si, da bi do konca praznovanja pili čaj! Ne, to ne gre! Brez vina ni praznovanja! Na Marijin namig se v tistem trenutku Jezus prvič razkrije in da svoj blagoslov: vodo spremeni v vino in s tem reši svatbo. Kar se je zgodilo v Kani pred dva tisoč leti, se v resnici zgodi na vsaki poroki: tisto, kar vajin zakon naredi zares poln in v temelju resničen, je prisotnost Gospoda, ki se razkriva in daje svojo milost. Njegova prisotnost ponuja »dobro vino«, On je skrivnost polnega veselja, takšnega, ki resnično ogreje srce. To naredi Jezusova prisotnost na praznovanju. Naredita si res lepo praznovanje, ampak naj bo z Jezusom! Ne v duhu tega sveta, ne. In kadar je Gospod tam, se to lahko začuti.”

Temeljno vodilo pri pripravi poroke

“Ob vsem tem pa je dobro tudi, če je vajina poroka zmerna in daje v ospredje tisto, kar je zares pomembno. Nekateri so preveč zaposleni z zunanjimi znamenji, s pogostitvijo, fotografijami, oblikami, cvetjem … Saj gre za pomembne stvari pri praznovanju, ampak samo, če zmorejo kazati na pravi motiv vajinega veselja: Gospodov blagoslov vajine ljubezni. Naredite tako, da bodo – tako kot vino iz Kane – ta zunanja znamenja vašega praznovanja razkrivala Gospodovo prisotnost in vaju ter vse druge spominjala na izvor in motiv vašega veselja.”

Po poroki pa …

Mož ima nalogo, da naredi iz svoje žene bolj žensko in žena nalogo, da naredi iz svojega moža bolj moškega.“Nekaj ste še izrekli, kar želim, da bi poletelo, nočem, da gre mimo. Zakon je tudi vsakodnevno delo, lahko bi rekli obrtniško delo, kot delo zlatarja, kajti mož ima nalogo, da naredi iz svoje žene bolj žensko in žena nalogo, da naredi iz svojega moža bolj moškega. Da bi rasla tudi v svoji človečnosti, kot moški in kot ženska. In to se dogaja med vama. To pomeni rasti skupaj. In to ne pride kar iz zraka! Gospod to blagoslovlja, ampak priti mora iz vajinih rok, iz vajinih drž, iz tega, kako živita in kako ljubita. Rastita skupaj! Vedno delujta na način, da drugi lahko raste. Prizadevajta si za to. In tako boš morda nekega dne šla po ulici v vaši deželi in bodo ljudje govorili: »Poglej, kako je ta ženska lepa, kako močna je …« »To je zaradi moža, ki ga ima, se razume!« In zate bodo govorili: »Poglej ga, kakšen je!« »Tak je zaradi žene, ki jo ima, jasno!«

To je na koncu to: rastita skupaj, eden in drugi. In vajini otroci bodo deležni dediščine, da so imeli očeta in mamo, ki sta rasla skupaj in tako delala drug drugega bolj moškega in bolj žensko!”