Mož se je po letih zakona povsem ohladil do mene

Foto: Shutterstock

Pozdravljeni!

Z možem sva poročena pet let. Na začetku najine zveze, ko sva še hodila, je bil zelo pozoren. Prinašal mi je rože, pisal romantična sms sporočila, me povabil na večerjo in me pogosto poklical.

Počasi je vse to zamrlo. Še vedno je krasen mož in zelo se imava rada, veliko naredi po hiši in je dober oče, a res pogrešam vsaj občasen izraz ljubezni »v mojem jeziku«. On pravi, da pač ni takšen in da mu je to težko. Jaz pa vem, da je tega zmožen, saj se spomnim, kako je bilo, ko sva se spoznala. Ponavadi ga moram spomniti celo na obletnico poroke!

Vem, da začetna zaljubljenost mine in ne pričakujem holivudskih scenarijev. A boli me, ker ne razume, koliko mi pomeni, če reče, da me ima rad, ali mi nekajkrat na leto prinese rože. On pravi: »Pa saj veš, da te imam rad!« Včasih se mi zdi, da če bi me ime zares rad, bi se vseeno malo potrudil zame. Kako naj mu razložim, kako se počutim?

Nina


Spoštovani!

Opisujete, da je bil mož zelo pozoren na začetku, ko sta bila zaljubljena. To je res posebno obdobje, ko zmoremo iti »čez sebe« in delati stvari, ki so drugemu všeč. Pravzaprav ne gremo sami »čez sebe« in svoje ustaljene navade in preference, ampak nas tja hormoni in vzhičenost dobesedno odnesejo. A kot sami ugotavljate, ta začetna vzhičenost mine in vrnemo se spet »v stare tire«.

Ključno je, kako po poroki in vseh obveznostih zavestno in hoteno spet iti iz svojih ustaljenih navad. Ne zaradi hormonov, ampak zaradi odločitve, da želim biti dar drugemu.

Glede na to, da pravite, da je krasen mož in da se imata rada, se zdi, da sta le korak stran od sreče. A vseeno ne podcenjevati svojih drobnih razočaranj, ki postopno grenijo. Če jih pustite predolgo, lahko začnejo zastrupljati tudi zakon. Zato je pomembno, da si z možem vzameta čas in gresta nekam sama. Ko boste začeli pogovor o vajinem odnosu, ga ne pozabite pohvaliti za vse, kar vidite, da dela dobrega za vas in vašo družino in za angažiranost pri otrocih. Vseeno pa mu tudi z vso resnostjo povejte, da bi ga želeli bolj čutiti in da čeprav razumsko veste in vidite, da vas ima rad, tega pogosto ne čutite.

Pišete, da pogrešate vsak občasen izraz ljubezni »v vašem jeziku«. Sklepam, da ste prebrali knjigo 5 jezikov ljubezni. Ne vem, če jo pozna vaš mož. Svetoval bi vam, da jo prebereta skupaj in se ob tem pogovarjata, saj je zelo praktična in na konkretne in razumljive načine razlaga, kako se lahko dva, ki se imata rada, počasi odtujita in izgubita občutek romantike, ter kako to nazaj pridobiti. Kaj je vaš »jezik ljubezni« oz. ob čem se vi počutite ljubljeno, ste že napisali. Kateri je možev? Ali se ob vas počuti ljubljenega in spoštovanega?

Pogost je zaplet pri zakoncih, ki se sicer imajo radi, kot vi opisujete, a jih vsakodnevne skrbi in obveznosti službe, gospodinjstva in otrok potisnejo v rutine in delujejo po avtomatskih pilotih. In v vašem avtomatskem pilotu so pomembne drobne pozornosti in besedni izkazi ljubezni. Težava je, da ne le, da ta jezik najbolje razumete, ampak tudi govorite. Vprašanje pa je, če je možu veliko do drobnih pozornosti in besednega izkazovanja ljubezni. Ali pa najbolj ceni, če sodelujete z njim pri nekem delu, npr. načrtovanju zasaditve v sadovnjaku, projektu potovanja ipd. Morda mu največ pomeni telesni stik. Ne vemo, a o vsem tem se velja pogovoriti in skupno branje knjige je lahko odlično izhodišče.

dr. Miha Rutar, psiholog ter zakonski in družinski terapevt

Komentarji

 1. Zaljubljenost je minila že…
  Zaljubljenost je minila že po nekaj mesecih, še preden sta se poročila. Ljubezen je to, da nekdo za vas počne stvari, ki pomenijo nekaj Vam in jih sicer sam zase ne bi. Pozornost vam je izkazoval le toliko časa, dokler vas ni imel trdno v rokah. Torej po poroki in zadostnem številu otrok, se za vas ne rabi več truditi. Nikamor mu ne boste ušla. On pa vzdržuje status quo, dokler mu to ustreza. Ko vas ne bo več rabil, recimo ko bodo otroci dovolj stari, bo pokazal prave karte. Najbrž šel k drugi, ki jo že sedaj greje (vsaj v mislih). Ali bo pač ostal z vami, ker mu bo pri vas dovolj toplo.

  Holivudski scenariji res uničujejo srečo, saj so pocukrani in nerealni. Poleg nerealno idealnih podob teles nam prodajajo še nerealno idealne odnose. Vseeno pa ste klasična ljubezni sestradana oseba, ob kateri je partner z veseljem užival brezpogojno ljubezen z vaše strani. Ko se boste zmatrala, mu ne boste več privlačna. Veste slapovi so lepi in mogočni dokler iz njih buči voda. Ko le curlja ali sploh presahne, tistih skal nihče ne bo hodil gledat. Tako je z vami; dokler bruhate ljubezen ste privlačni v očeh vsakega, tudi moža. Ko vam bo ta energija presahnila, boste mračna utrujena starka, ki moža ne bo ganila.

  Mož vam torej ne daje nazaj toliko kot mu dajete vi. Žal boste morala postaviti pogoje: ljubezen mora biti pogojna, razen do dojenčka. Ne le da si je treba deliti hišna opravila in vzgojo, tudi ljubezen si je treba deliti. Ne more samo en ves čas “financirati” romantike. Ves čar zakona je matematiki; v držanju uravnoteženih razmerij: jin-jang, pekel-nebesa, vroče-mrzlo, suho, mokro. Veste, samo sonce naredi puščavo, sama voda močvirje. Obojega dovolj pa čudovito pokrajino. En zakon je lahko “savana” s počasno rastjo, drug pa “pragozd” z bujno vegetacijo. Glavno je, da so razmere uravnotežene in OBA rasteta skladno z drugim. Tudi zato se partner imenuje soprog oz. soproga. To je “proga”, ki teče v isto smer in bolj ali manj vzporedno z vami. Če ni tako, je zgolj križišče. Poti se nam križajo z mnogimi ljudmi in lahko se zapletemo tudi v burne kratkotrajne odnose, a to niso soproge/i, niti partnerji. Edini neustrezni izraz je »zakonec«. Ta dobesedno kaže le na to, da smo skupaj zaradi nekega zakona nad nami. Dobesedno smo obsojeni na neustrezno osebo, ki ta zakon neusmiljeno izkorišča.

  Nasprotja se privlačijo. Da, le v kolikor sta nasprotji po svoji “skrajnosti” podobni. Če je dovolj zaupanja, da se trdno držita in skupaj najdeta srednjo, najboljšo pot, potem so nasprotja koristna. Kot je rekel Valvasor: “V jarem morata biti vprežena dva prglihno enaka vola, sicer bo brazda kriva.” Če pa sta dva povsem enaka, pa je nevarnost, da vzdružno zaideta v skrajnosti.

  Ljubezen mora biti pogojna: Rada te bom imela, če boš ti imel mene rad. Imeti nekoga rad pa pomeni tudi delati stvari, ki jih ta človek potrebuje. Karkoli to je. Pravite, da je nekoč znal delati to, kar ste potrebovala. Če bi vas imel rad, bi to še delal. Morda je zgolj igral (manipuliral), morda vas nima več rad. V hiši je krasen, a se zdi da le kot sostanovalec, brat, itd. Očitno ste ga razvadila s preveč ljubezni za katero ni rabil ničesar vrniti. Kot otrok, ki mu mama vse k riti prinese ne bo zrasel v odgovorno osebo.

  Zdi se, da sta le korak stran od sreče, saj veste, česa je sposoben, pa zgolj ne veste kako mu to povedati. Vse že veste!! Počutite se da dajete znatno več in ste na robu, izčrpana, osamljena, izkoriščena. Slednje si bojite priznati, zato iščete magične odgovore, ki bi vam potrdili, da je vse v redu, da bo že jutri bolje, samo še malo potrpite. Ampak življenje jutri bo skupek vseh včeraj. Če ga daste v krog in si predstavljate, da bo na vsakih 5 let za kak mesec zelo pozoren do vas, vas najbrž zmrazi. Tisti mesec njegovega presežka ni nič v primerjavi z 59 mesecev vašega…

  Kako mu to povedati? Direkt tako, kot ste nam, samo z manj besedami. Postavite zahteve: Potrebujem pozornost, priznanje, dotike, dvorjenje, romantiko, “brezvezen” čas preživet z mano – to je čas, ki ne vodi v seks (ki poteši samo tvoje potrebe). Hitro vam bo dal (pokazal) odgovor, katerega se bojite slišati. Že sedaj mu je težko to česar si želite!! Halo? Meni je bilo enkrat težko punci odgovoriti »ljubim te«, ker sem bil v dvomih, če je prava. Ko me je vprašala, če jo ljubim, sem se takoj zamislil. Očitno ji tega ne kažem dovolj, ker me prej ni spraševala tega. Kaka so moja čustva? Ni jih. Končala sva zvezo in sva še danes prijatelja, ker iskrenost povzroči najmanj bolečin – ali celo nič. Medicinska razlaga: iskrenost je kot rez s skalpelom, laži in ovinkarjenje pa kot ratrganina. Katero se celi bolje, vemo.

  Kaj narediti, je odvisno od stanja in osebe. Če ima narcisoidno osebnostno motnjo, ne boste dosegla nič. Lahko se naučite živeti z njim a ne boste sama nikoli živela v svoji polnosti ob taki osebi. Kvečjemu mu boste mama. Če pa je samo »len«, ker ste ga razvadila, pa so možnosti. Seveda se mora sam odločiti za rast. Postavite ga pred dejstvo. Ko boste bolj “kruta”, da bo imel pred očmi, da vas lahko tudi izgubi, se bo spet trudil na vse kriplje. Vprašanje, če vam bo godilo, da vam bo nosil rože, ker ji mora. Na koncu se lahko zgodil da spoznate, da tudi tisto takrat na začetku ni bil on, ampak le iluzija njega; da je nosil, ker ste bila njegov »projekt«. Glede na zapisano, ste mu že povedala kake so vaše potrebe in se ni nič spremenilo. Morda mu morate bolj konkretno povedati, da vas s takim ravnanjem rani.

  Knjige »5 jezikov ljubezni« nikoli nisem prebral – zanjo mi je povedal globoko verna žena srednjih let s 4 skoraj odraslimi hčerami, katere mož jo je nenehno varal. Če je to vedela ali ne, ne vem. Dejstvo pa je bilo, da ga ni bilo nikoli doma in je bila lačna ljubezni in pozornosti. Čeprav sem bil le nekajkrat pri njih zaradi inštalaterskih del, za katera me je najel mož, in sem bil vsaj pol mlajši od nje, se mi je vsakič globlje izpovedala. Ne bom pozabil stavka: »na koncu si mislim, da človek vstraja samo še zato, ker je obljubil«. No o knjigi pa je povedala to, da »njemu največ pomeni telesni stik«. Najbrž zaradi te gospe nisem prebral knjige, ker menim, da je brezvezna, ker ljubezen deli na »besedne potrditve, posvečen čas, sprejemanje daril, usluge in dotik«. Ljubezen je zgolj takrat, ko je VSE to skupaj v harmoniji. Če ena komponenta izpade, se druge razvrednotijo. Kaj vam pomeni 3x na dan »ljubim te«, če ni podpore v dejanjih. Jasno je tudi, da vsak moški »ceni telesni stik«, saj smo taki po naravi. Ampak za pravega soproga in soprogo pomeni, da sva približno enaka tudi pri temu. Res je, da moški rabi dotik, da jo odpre v srce, ona pa rabi ljubezen, da ga sprejme v telo, ampak še vedno mora biti usklajeno.

  Če nič drugega ne pomaga, pa prižgita zakonsko svečo in molita. Če bo hotel je vaš, če ne, ni nikoli bil. Mojih 5 centov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja