Odločitev za zavezo

Thumbnail

Zakaj »zaveza«? In ne morda ljubezen, svobodna ljubezen, zakonska zveza, poroka, strast, poklicanost, zvestoba, ljubeč odnos?

Od površine k bistvu

Preprosto zato, ker pojem zaveza izraža najgloblje bistvo zveze med moškim in žensko, ki se ljubita in si želita ustvariti družino. Vprašanje, kakšen življenjski stil izbrati za najino zvezo, je sicer pomembno, a na na prvem mestu. Nanj lahko odgovorimo le, če v svojem srcu in medsebojnem pogovoru poiščemo iskren odgovor na najpomembnejše vprašanje: Kaj želiva izbrati za najgloblji temelj najine zveze?

Temelj najinega odnosa …

Priznajmo ali ne, vsi odnosi v družbi temeljijo na dogovorih. Naj bodo dogovori zapisani ali ne, jasno izrečeni ali »samo po sebi umevni«, predstavljajo temelj naših odnosov. Samo pomislimo, koliko drobnih členov ima pogodba za naš mobilni telefon, da ne govorimo o kakšni zavarovalni pogodbi! Pa gre pri telefonski naročnini in zavarovanju za veliko manj pomembni stvari kot je vajin odnos. Ste se kdaj vprašali, kakšni so temeljni členi vajinega dogovora, zapisani v vajinih srcih?

»Puščam ti vso svobodo.«
»Ljubim te in si bom prizadeval to ljubezen uresničiti.«
»Dokler bo šlo, bom s teboj, sicer greva narazen: nočem, da bi bila v zvezi nesrečna.«
»Vztrajala bom s teboj v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju.«
»Ljubim te, če mi boš ostal zvest.«
»Rada te imam in to mi je dovolj.«
»Ljubim te in se ti zato v vsej svobodi izročam.«

Svoboda, pogodba ali zaveza?

Odločitev, kakšen temelj izbrati, je vaša. Zavedajte pa se, da imate na voljo samo tri osnovne različice operacijskih sistemov!

Svoboda. Svoboda pomeni odsotnost vseh pravil, z izjemo enega: »Ni pravila«. Svobodna zveza pomeni, da si puščava v vsakem trenutku vse možnosti odprte. V svobodni zvezi ni nobenega »če«. Greš za eno noč z drugo, prav. Ker nimaš denarja, prodaš svoje telo, prav. Ker si nisva več privlačna, greva narazen in poiščeva srečo drugje. Tudi prav: najini otroci so svobodna bitja in bodo že znali najti pravo pot.

Pogodba. V nasprotju od svobode pogodba pozna pravila in dogovore. Pogodba že ima težnjo po ostati skupaj, ima pa tudi eno pomembno značilnost: besedico »če«. Pogodba želi predvideti vse možnosti, zato vedno pušča odprt tudi stranski izhod. Resnično te ljubim, a če nama ne bo šlo, dopuščam, da greva narazen. Prizadevala si bom ljubiti, toda če me boš prevarala, bo takoj vsega konec. Pogodba je osredotočena na kup pravic in dolžnosti. Teži k temu, da ureja vse: od pospravljanja umazanih nogavic do udeležbe na roditeljskih sestankih.

Zaveza. Zaveza pomeni, da se sicer v vsej svobodi odločim za ljubezen, da pa to ljubezen izročim drugemu – in ljubezen postane resničen dar. Zaveza je obljuba, ki ne vsebuje pogodbenega »če«. Zaveze ni mogoče razveljaviti. Mogoče jo je le prelomiti, a posledice zloma ostanejo. Zaveza ni lahka stvar, zato zahteva dobro pripravo in poglobljeno odločitev. Zaveza nima veliko členov, pravzaprav le enega samega, temeljnega, zelo jasnega in preprostega. Kar se v zavezi zgodi lepega, se veseli iz tega člena. Vse, kar se v zavezi zgodi težkega, se rešuje iz tega člena.[/number]

Mogoče se vam zdijo ti trije »operacijski sistemi« pretirani, karikirani. Če se vam zdi, da imate vsakega malo, se motite. V resnici imate naloženega samo enega.

Srce vabi

V srce vsakega človeka je položeno hrepenenje po ljubiti in biti ljubljen, hrepenenje, ki omogoči uresničitev najglobljega bistva človekove osebe. In nikjer drugje kot v srcu vsakega človeka se zgodi odločitev, kako bo to ljubezen uresničil. Če bosta pristna v prisluškovanjih hrepenjenem svojega srca, bosta začutila, da si vajino srce želi brezpogojne ljubezni. Verjemita vanjo. In verjemita, da jo drug drugemu v medsebojni zavezi lahko podarita!

In za konec še kratek test 

Kaj, če se zgodi …Naj se zgodi karkoli!
Nisem kriv.Sprejmem odgovornost.
Zvest sem ti.Zvest ti bom do konca.
Dobiva se na pol poti.Pridem do tebe.
Dvomim.Zaupam.
Moram.Hočem.
Kakor dolgo se bova ljubila.Kakor dolgo bova živela.
Naredi, prosim!Kako ti lahko pomagam?
Želim si te.Dam se ti.
Sprejmem tvojo napako.Pokrijem te z ljubeznijo.
Saj bo drugič bolje.Odpuščam ti.
Podpišem se na papir.Zapišem te v srce.

 

Kam se nagibajo vaši odgovori?

 

© Copyright iskreni.net

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.