O spolnosti se doma nismo pogovarjali

Foto: Shutterstock

Moja mama me o spolnosti ni kaj dosti naučila. Pogovarjali se nismo prav veliko o tem, ko pa smo se, je vedno na hitro povedala, da je to pač nekaj, kar moraš narediti, bolj zaradi moža in ker je to del zakona. Vedno v smislu, da ona ne uživa in da ji spolnost ni prijetna. Kako naj s tako popotnico živim osrečujočo spolnost?

Katja


Pogovor o spolnosti je ena čustveno najbolj zahtevnih nalog, ki jih starši imamo, saj se dotika najglobljega v nas na vseh področjih: telesnem, duhovnem in duševnem.  Starši nam (vsaj večinoma) niso dali potrebnega znanja, še manj pa so nas naučili o samem načinu pogovora o spolnosti. Dejstvo je, da je težko otrokom dati nekaj, česar nimamo. In glede na čas, v katerem so odraščali naši starši, ko je bila (ali je še) spolnost v večini družin tabu tema, je tak način pogovora, kot ga opisujete, skoraj pravilo. Sprašujete, kako s tako popotnico živeti osrečujočo spolnost.

Pot do le-te se gotovo začne pri nas samih. Najprej s soočenjem z našo realnostjo in ‘prtljago’, ki smo jo prinesli iz svojih primarnih družin. Ker je spolnost preplet vseh naših človeških dimenzij in daleč od samo telesnosti, se v njej odražajo vsa naša doživljanja: tako pozitivna kot seveda tudi negativna. Modro je, da ta del predelamo sami, preden se spustimo v odnos z drugo osebo. V pomoč nam je lahko ustrezna literatura, zaupni pogovor, terapevtska pomoč.

Če pa je nek odnos z drugo osebo že vzpostavljen, pa je najpomembnejše troje: pogovor, pogovor in pogovor ;). In v njem iskrenost do sebe in do partnerja. Iskrenost, ki je lahko velikokrat boleča, neusmiljena, vendar vedno zdravilna.

Delavnice o spolni vzgoji, ki jih izvajamo za starše, velikokrat odkrijejo prav manjko pogovora in iskrenosti najprej med možem in ženo. Priporočam, da si ogledate videe, ki bodo v kratkem dostopni na portalu iskreniPLUS, predvsem del, ki govori o vrednotah, ki gradijo celostno spolnost. V luči teh vrednot lahko zavestno postavite temelje za drugačno gledanje na spolnost, kot ste ga dobili v vaši družini. Pri tem vam želim poguma in drznosti!

Veronika Plestenjak, sovoditeljica Delavnice za starše o spolni vzgoji

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja