Ne pozabita na moč dotika!

Thumbnail

Držanje za roke in objemi imajo večjo moč, kot se je morda zavedata … in kot jo uporabljata. In ne koristi le vama …

Dr. Lori Cluff Schade, ameriška zakonska in družinska terapevtka ter mama sedmih otrok, razkriva prezrto moč nežnega dotika:

Ko sem zadnjič stopila v čakalnico, sem zagledala prizori, ki sem mu pri svojem delu le redko priča: zakonski par, ki se je držal za roke! V trenutku sem se počutila malce … srečnejšo? Navdano z upanjem? Manj obremenjeno? Težko natančno opišem, ampak ta telesna govorica mi je poslala neverbalno sporočilo, da je vse skupaj dobro, vsaj v tem trenutku. Že kot opazovalcu mi je dalo dober občutek.

S tem, ko se nas vsepovsod obkrožajo seksualna sporočila, se žal zelo malo naučimo o zdravih, neseksualnih dotikih, ki izražajo naklonjenost. A gre za zelo močno obliko povezanosti, čeprav se jo pogosto premalo uporablja, večinoma zato, ker so pari tako zaposleni zaradi vseh mogočih zahtev z vseh strani, da se postopoma oddaljijo.

Samo en objem …

Včasih pomislim, da če bi se zavedali moči toplega, naklonjenega, neseksualnega dotika, bi spodbujali njegovo uporabo s tako zagretostjo, kot se danes promovira telesna aktivnost. Negovi blagodejni učinki pa bi lahko blažili številne pogoste zakonske težave.

Pogosto, kadar sta zakonca vznemirjena, in ju vprašam, kaj se jima zdi, da bi potrebovala v teh okoliščinah, odgovorita: »Samo objem«. Če se partner na to primerno odzove, par odide s srečanja bolj povezan. Prav vsakokrat.

Blagodejni učinki

Zadnje raziskave s področja človeškega dotika kažejo, da ima varen, topel dotik v tesnem, povezanem odnosu, kakršen je zakon, posebne zdravstvene koristi, nanj pa vpliva kakovost odnosa.  

V eni od študij so bile ženske izpostavljene bolečim dražljajem same in ob tem, ko so jih partnerji držali za roke. Če so bile zadovoljne v odnosu, je držanje za roko zmanjšalo njihov stresni odziv v možganih (to so izmerili s slikanjem s funkcionalno magnetno resonanco). Učinek je bil primerljiv učinkom zdravil.

 

Za pare, ki ki imajo dober odnos, pa si ne vzamejo časa, da bi se prijeli za roke, se objeli ali si na kak drug način izkazali telesno naklonjenost, lahko rečemo, da izgubljajo svoje zakonski »kapital«.V drugi študiji so poročenim parom naročili, naj si izkazujejo tople dotike podpore, kar je imeli dobrodejen vpliv na fiziološke odzive, kot so krvni tlak in izločanje stresnih hormonov. Nekateri raziskovalci menijo, da ima ta vrsta dotika v zakonu prednosti pred masažo, ki jo izvaja tuja oseba, ker podatki kažejo, da se koristni učinki oksitocina znatno povečajo samo, če se dotik ponavlja skozi obdobje več dni, kot je recimo značilno za varen odnos navezanosti.  

Zaključimo lahko: v toplem, podpornem dotiku v kontekstu stabilnega, dobrega zakonskega odnosa se skrivajo določene edinstvene prednosti. Za pare, ki ki imajo dober odnos, pa si ne vzamejo časa, da bi se prijeli za roke, se objeli ali si na kak drug način izkazali telesno naklonjenost, lahko rečemo, da izgubljajo svoje zakonski »kapital«.

Komu to najbolj koristi? Otrokom!

Najbolj pomembno, kar želim reči, pa je to, da največjih koristi vztrajnega izkazovanja naklonjenosti preko toplih dotikov verjetno niso deležni zakonci sami, ampak njihovi otroci.

Pari, ki se držijo za roke, objemajo in dotikajo s toplimi dotiki podpore dajejo dober zgled svojim otrokom in jim vlivajo zaupanje, da je v njunem zakonu in v njihovi družini vse v redu. Na otroke pa kakovost zakona njihovih staršev nedvoumno vpliva. Ob starših, ki si izkazujeta svojo zakonsko srečo, dobijo globok občutek varnosti.

Se spomnite, ko sem omenila, da sem se ob pogledu na par, ki se je v čakalnici držal za roke, brž počutila bolje? Pa nisem na noben način v sorodu z njima. Si lahko predstavljate, kakšen vpliv mora imeti opazovanje takšnega vedenja na njune otroke?

Ko skušam na svojih predavanjih čim bolje izpostaviti ta vpliv, občinstvu pokažem slike zakonskih parov, ki se imajo očitno dobro in ki se očitno prepirajo. Nato jih prosim, naj zavpijejo to, kar ob slikah čustveno doživljajo. In po tem se zelo jasno lahko vidi, kako velik vpliv imajo lahko takšne podobe.

 

»Najdita si sobo!« je fraza, ki jo zadnje čase pogosto uporabijo moji otroci, ko si z možem vpričo njih izkazujeva kakršno koli obliko telesne naklonjenosti. Če ne bi imela dovolj samozavesti, bi se v takšnih trenutkih verjetno odmaknila od njega. Glede na vse, kar vem, pa izstrelim nazaj: »Pravkar prispevava k vaši duševni dobrobiti, zato bi se nama mogli zahvaliti.«

Potem rečejo nekaj v stilu: »Ne govorit z mano kot terapevt,« in grejo proč … ampak potem imava vsaj zares prostor zase.  

 

Vir: drlorischade.wordpress.com

Prevod: Mica Škoberne 

Foto: imgkid.com, iskalkin.files.wordpress.compurephotographystudio.com