»Ne, ne bom se zakrila«

Thumbnail

Kaj je tako posebnega na sliki v javnosti doječe mame, ki jo je na facebooku delilo že več kot 120 tisoč ljudi?

Glede dojenja v javnosti je (tudi tu) preteklo že kar nekaj vode in še vedno vzbuja pozornost, sploh (ali še posebej) med ženskami.

Pogosto postavljamo vrednostne sodbe, ali je v družbi moralno dojiti ali ne, ali bi nas moralo biti sram ter ali ne bi bilo, zaboga! bolj primerno, da bi se zakrile.

Dva tedna nazaj je Ashley Kaidel na svojem facebook profilu objavila zgornjo fotografijo z odzivom na »doječo situacijo« in zadeva je v trenutku zaokrožila po svetu. Njeno zgodbo so objavili celo v nemškem časopisu, delilo pa jo je že več kot 120 tisoč ljudi.

V slovenskem prostoru še nismo brali tako samozavestnega in neposrednega odziva doječe matere, ki ji druga ženska jasno sporoča, da je njeno početje neprimerno. Njena dostojanstvena drža, podprta z jasnimi dejstvi, je lahko vzpodbuda za marsikatero mamico.  

»Gleda me z gnusom«

Danes sem objavila fotografijo, na kateri dojim sina v restavraciji. Na sliki se morda zdi, kot da bi bila zagledana nekam v daljavo. Pa nisem, v resnici strmim v žensko, ki bulji vame. Gleda me z gnusom in obsojajoče odkimava z glavo, da bi me osramotila in mi dala brez besed vedeti, da je to, kar počnem, narobe in da bi se morala zakriti. 

Naj pojasnim, zakaj sem objavila fotografijo, kjer dojim sina v javnosti nezakrita.

“Dojke so bile ustvarjene, da ohranijo otroka pri življenju, njihova primarna naloga ni povzročanje užitka pri drugih ljudeh.”

Ne želim sporočati: »Vse bi morale dojiti nezakrite. Pokažite svetu svoje joškice!« Če je mami prijetneje biti zakrita, ker se ona tako bolje počuti, potem to povsem podpiram. 

Hočem reči, da takšne fotografije objavljam zate, mama, ki si nekoč želela dojiti nezakrita, pa so te sramotili, strmeli in kazali nate, te zasipali z opolzkimi komentarji, ti celo rekli, da zapusti prostor ali se zakrij. 

Prvič, naš floridski zakon brezpogojno ščiti matere, da lahko dojimo, kjer koli in kakor koli želimo. Drugič, nikoli se ne bi smela počutiti osramočeno in omalovaževano in ne bi ti smelo biti nerodno, da dojiš otroka tako, kot je edino naravno. To pišem za tiste, ki trdijo, da »morajo biti prsi zakrite. Prsi so zgolj za moževe oči. Za intimo. So osebna/privatna stvar, s katero nahraniš otroka. Zakrij se iz spoštovanja. Mojim otrokom tega res ni treba gledati. Umakni se iz prostora,« in za ostale ponižujoče ter ozkogledne komentarje. 

Ponavljam, dojke so bile ustvarjene, da ohranijo otroka pri življenju, njihova primarna naloga ni povzročanje užitka pri drugih ljudeh. Njihov edini namen je, da ustvarijo hrano, ki gre naravnost v otrokova usta. Prav nič čudnega in nikakršne razlike ni med tem, da jaz otroka hranim z dojko, ti pa sebe z žlico. 

In še nekaj, ekstremno nepošteno in sebično je prositi mamo z otrokom, naj odide od mize oziroma iz družbe samo zato, ker te moti, kako hrani svojega otroka. Nikogar ne bi smeli pošiljati proč ali se ga izogibati, še posebej ne če medtem ti ješ in te pri tem moti, kako se prehranjuje nekdo drug. Mar ne bi bilo neprimerno lažje, če bi zgolj odvrnil svoj pogled od tega vznemirjajočega dogajanja, kot pa da materi z otrokom predlagaš ali od nje celo zahtevaš, da se umakne iz tvoje bližine? Kako domišljavo in sebično je to? Samo poglej stran. Tako enostavno je. Volk sit in koza cela. 

 

Ashley je po tem dogodku posnela serijo fotografij kot simbolični protest.
“Žlica v mojih ustih simbolično predstavlja dejstvo, da ni nikakršne razlike med tem,
da otrok je tako, kot mu je namenila mati narava, in med tem, da jaz za prehranjevanje
uporabljam žlico. In nič od tega ni neprimerno. In nič od tega ne potrebuje cenzure.”

In končno, tvoji otroci morajo videti dojenje iz istega razloga kot ti. Morajo si priznati, razumeti in ceniti, da mleko in dojenje sta in morata vedno biti prva in najboljša izbira za oba, mamo in otroka. Adaptirano mleko in stekleničke so trend. Dojenje ni. Tvoja enajstletna hči, ki me bo videla dojiti, bo morda rekla: “Mama, zakaj tisti dojenček sesa njeno ziziko?” Toda kot starš in človeško bitje, ki razume, spoštuje in ceni anatomijo ter matere, bi moral biti tvoj odgovor vedno zgolj in samo: “Ker dojenčki tako jedo.” Upajva, da bo to vzpodbudilo tvojo hčer, da bo odraščala v žensko, katere cilj bo dojiti ter doživeti to neverjetno vez in neprecenljive koristi, ki jih dojenje prinaša. 

Torej, še enkrat, tega ne objavljam, da bi vzbudila pozornost. Tega ne objavljam niti zato, ker bi menila, da morajo vse ženske dojiti nezakrite. To objavljam zato, da bi vzpodbudila mame … Ostale pa opogumila, da bi se ob njih doječke počutile sprejete in podprte – ne pa izločene, zasmehovane in obsojane. 

Podpis: doječa (nezakrita) huda mama

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja