Nasveti za mlade žene, da bo vaš zakon zares izpolnjujoč!

Foto: Shutterstock

Ko se poročimo, smo polni upanja in predstav o zakonskem življenju pred nami. A dober zakon se ne zgodi. Za dober odnos je potrebno veliko dobrih vložkov. Kaj je torej tisto, zaradi česar mož in žena za vse življenje uživata v svojem zakonu? Tukaj je 25 nasvetov, ki jih je na svojem blogu zapisala Lisa Jacobson.


Ko me je nekega dne veliko mlajša prijateljica vprašala, kaj je tisto, kar bi zares svetovala ženam po poroki, sem kar lep čas premišljevala o tem, kaj bi si jaz želela slišati na začetku najinega zakona. Kaj je tisto, kar ob koncu dneva zares šteje. Nekatere stvari so velike, druge majhne, ampak čisto vsaka izmed njih doda svoj mozaik trdnemu, ljubečemu zakonu.

Tukaj je torej moj seznam, ki bi ga želela sporočiti mladim ženam:

 1. Čim pogosteje se držita za roke. Držita se za roke, ko sedita drug poleg drugega ali ko hodita. Preprosta vez, ki dela čudeže.
 2. Vsak dan moli za svojega moža. Iz srca. Ni boljšega darila zanj. Prosi Boga, naj ga blagoslovi in varuje pri delu in v življenju.
 3. Išči mnoge načine, da mu izkažeš ljubezen. Drobna darilca. Sporočilca. Presenečenja tu pa tam. Karkoli, s čimer mu sporočaš: Ljubim te in mislim nate.
 4. Prijateljuj z ljudmi, ki spodbujajo vajin odnos. Obdaj se s tistimi, ki vaju podpirajo in molijo za vaju na poti vajine rasti.
 5. Izogibaj se ljudi, ki vajin odnos krhajo. S tovrstnimi „prijatelji“ je enostavno opraviti. Težje je z družinskimi člani. Postavita jim meje.
 6. Naj Božja beseda postane vajin zakonski terapevt. Od mnogih sicer lahko dobiš dober nasvet, ampak nič ne more nadomestiti ljubeče in trdne resnice, ki jo lahko najdemo v Svetem pismu.
 7. Ohranjajta prijateljstvo. Zakon je veliko več kot zgolj “poslovni dogovor”.
 8. Nikoli ne obupaj nad njim. Ljudje gremo skozi različna težka obdobja. Ostani blizu. Ne odhajaj.
 9. Drug drugemu priznajta svoje napake. Ne dovolita, da zdrsi to mimo. Priznajta in prosita odpuščanja.
 10. Odpuščajta! “Prenašajte drug drugega in odpuščajte drug drugemu, če se ima kateri kaj pritožiti proti kateremu. Kakor je Gospod odpustil vam, tako tudi vi odpuščajte.” (Kol 3,13)
 11. Bodi potrpežljiva. Ljubezen vse prenese. “Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje” (1 Kor 13,4)
 12. Izkazuj mu spoštovanje. To moški resnično potrebuje.
 13. Opusti pritoževanje. To vaju oba vleče samo navzdol. “Vse delajte brez godrnjanja in preračunljivosti” (Fil 2,14)
 14. Osredotoči se na resnico in ljubeznivost.
 15. Bodi prijazna. “Prijazni izreki so satovje medu, sladki za dušo in zdravi za kosti.” (Prg 16,24)
 16. Spreglej drobne stvari, ki te motijo. Se je res vredno obremenjevati z malenkostmi?
 17. Ohranjaj intimo. Zelo pomembno. Da, celo po dooolgih letih zakona.
 18. Stoj mu ob strani. Bodi zvesta.
 19. Postavi ljubezen do njega na prvo mesto. Pred službo, prijatelji, drugimi družinskimi člani. Celo pred ljubeznijo do otrok.
 20. Daj mu – in sebi – prostor in čas za rast. Nihče od nas do konca življenja ne preneha rasti. Vidva pri tem nista izjema.
 21. Povej mu, kako zelo ceniš vse, kar naredi. Izrazi hvaležnost za vse, kar je. Bodi spodbuden in opogumljajoč glas v njegovem življenju.
 22. Zavaruj svoj zakon. Ceni vajin odnos kot velik zaklad in ga temu primerno brani.
 23. Ne odidi brez poljuba. Ne glede na to, koliko sta stara. Starša mojega moža imata skoraj 80 let in se še vedno poljubita v slovo!
 24. Sprejmita odločitev, da bosta ostala skupaj ne glede na vse. Z Božjo pomočjo vama bo to tudi uspelo.
 25. Stavita na ljubezen. Ljubezen vse premaga.

 

 

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja