Najlepši filmi, ki vam bodo pomagali pričarati pravo božično vzdušje

Vir: Shutterstock

Okrog božičnih praznikov se ob dolgih večerih prileže dober film. Še posebej, če nas vsebina približa pravemu pomenu božiča!

V vsakoletnem izboru komercialnih televizij kot bistvo božiča največkrat nastopata Božiček z darili (za otroke) in družinsko srečanje s kupom zapletov (za odrasle). Zato smo pripravili izbor filmov in risank s krščanskim sporočilom. Nekateri govorijo o Jezusovem rojstvu, drugi se božičnega bistva lotevajo posredno, a vas bodo navdihnili s svojo vsebino. Naj vam pomagajo ustvariti pravo božično vzdušje – z otroki ali v dvoje!

Filmi in risanke o Jezusovem rojstvu

Zvezda (The Star, 2017). Zabavna celovečerna risanka o Jezusovem rojstvu, kot ga doživijo živali. Ovca, osel, tri kamele in golob spremljajo sveto družino na poti v Betlehem, pri čemer doživijo kup prigod. Zabavno in prisrčno, primerno za vso družino.

Rojstvo Jezusa Kristusa (Založba Ognjišče). 50-minutna risanka, sinhronizirana v slovenščino. Animacija ni najnovejša, a najmlajšim gledalcem bo risanka vseeno lepo predstavila zgodbo o Jezusovem rojstvu.

Jezusovo rojstvo (na voljo tukaj). Lepa triminutna risanka z besedilom iz evangelijev. V slovenščini.

Zgodba o Kristusovem rojstvu (The Nativity Story, 2006). Čudovit film, ki nas popelje od angelovega oznanjenja do obiska treh modrih. Realistična upodobitev Izraela pred 2000 leti in dobra igralska zasedba. Film ni primeren za mlajše otroke, saj vsebuje nekaj nasilja (npr. pomor betlehemskih dečkov), vsekakor pa nagovori tudi odrasle.

Zgodba o Jezusu za otroke (dostopna tukaj). Enourni igrani film, sinhroniziran v slovenščino. V njem otroci pripovedujejo Jezusovo zgodbo, od angelovega oznanjenja do Jezusovega vstajenja od mrtvih.

Božič s serijo Izbrani (Christmas with the Chosen: The Messengers, 2021). Ustvarjalci svetovno uspešne serije The Chosen o Jezusovem življenju so letos izdali posebno božično epizodo. Zaenkrat si jo je mogoče ogledati le v ameriških kinematografih, a ustvarjalci obljubljajo, da bo epizoda v kratkem brezplačno dostopna tudi na spletu.

Čisto prvi božič (The Very First Noel, 2006). Kratki animirani film, ki sledi trem modrim, ko se odpravijo za zvezdo, ki jih pelje do novorojenega kralja. Ena lepših božičnih risank, ki pa žal nima slovenskih podnapisov.

Družinski božični filmi

Angelin božič (Angela’s Christmas, 2017) in Angelina božična želja (Angela’s Christmas Wish, 2020). Prisrčen irski 30-minutni animirani film o deklici Angeli, ki na božični večer iz cerkve skrivaj odnese Jezuščka. Drugi del govori o Angelini želji, da se za božič zbere vsa družina, še posebej njen oče, ki dela v Avstraliji.

Zgodbe iz Narnije: Lev, čarovnica in omara (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, 2005). Čudovit zimski film o potovanju štirih otrok v čudežno deželo Narnija. V njem so na pravljičen način močno prisotne svetopisemske teme (boj med dobrim in zlom, odpuščanje, vstajenje od mrtvih). Otroci se v njem naučijo, da je vztrajanje v veri ena najpomembnejših stvari v življenju.

Božič Charlieja Browna (Charlie Brown Christmas, 1965). Stara 30-minutna risanka, v kateri se Charlie Brown sprašuje, kaj je smisel božiča. Bistvo se mu razkrije na koncu: »Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Kristus, Gospod.«

Sam doma 1 (Home Alone 1, 1990). Morda se vam zdi ta otroška božična klasika preveč ameriška, a prvi del v resnici govori o odnosih v veliki družini, samostojnosti, pogumu, prevzemanju odgovornosti in družinski povezanosti.

Paddington 2 (2017). V drugem delu želi govoreči medvedek Paddington kupiti rojstnodnevno darilo za svojo teto, zato se loti vrste zanimivih poklicev, ob tem pa mora s svojo novo družino rešiti še zapleten kriminalni primer. Zgodba ne govori o božiču, se pa dogaja pozimi in ima lepo sporočilo o družinski in prijateljski povezanosti. Pustolovščina za vso družino, sinhronizirana v slovenščino.

Srečko, božični okrasek (na voljo tukaj). Stara božična risanka, sinhronizirana v slovenščino, ki vam bo obudila spomine na otroštvo. Pod božičnim drevescem so postavljene jaslice – »zaradi katerih božič sploh je«.

Filmi v dvoje

Nekateri med njimi so primerni tudi za starejše otroke. Odločitev prepuščamo staršem.

Vesel božič (Joyeux Noël, 2005). Pretresljiv in hkrati upanja poln evropski film, posnet po resnični zgodbi. Med 1. svetovno vojno britanski, francoski in nemški vojaki na božični večer samovoljno prekinejo ogenj in skupaj praznujejo Jezusovo rojstvo.

Darilo sreče (The Ultimate Gift, 2006). Zgodba se odvija skozi vse leto, a glavni junak do najpomembnejšega spoznanja pride okrog božiča. Dedek mu pred smrtjo namreč zapusti vrsto posebnih nalog, ki jih mora opraviti, če želi dobiti svoj del dediščine, ob tem pa se spremenita njegovo srce in pogled na svet. Globoko in ganljivo.

Čas deklištva (Little Women, 1994 ali 2019). Zimzelena zgodba o povezanosti štirih odraščajočih sester v Ameriki 19. stoletja. Več odsekov zgodbe se odvija med božičnimi prazniki, v filmu imata mesto tudi Bog in molitev.

Zamujena priložnost (The Family Man, 2000). Božična čarovnija uspešnemu poslovnežu in ženskarju (Nicolas Cage) pokaže, kakšno bi bilo njegovo življenje, če bi pred leti sprejel drugačno odločitev. Film božiča ne prikazuje na krščanski način, v njem je tudi nekaj napol razgaljenih prizorov, ima pa zelo lepo sporočilo, da so družina in lepi odnosi pomembnejši od denarja in kariere. Za ljubitelj(ic)e božičnih romantičnih komedij.

Čudovito življenje (It’s a Wonderful Life, 1946). Preobremenjenemu poslovnežu, ki si zaželi, da se nikoli ne bi rodil, Bog pošlje angela, ki mu pokaže, kakšen bi bil svet brez njega. Junak v pravem božičnem duhu spozna, koliko življenj se prepleta z njegovim in kako dragocena so vsa. Božična klasika, ki pogreje dušo.

The Least of These: A Christmas Story (2018). Mama samohranilka s svojo sedemletno hčerko na božični večer spozna tri čisto posebne osebe, ki jima spremenijo življenje. V filmu nastopa tudi Božiček, a le kot preoblečena figura, ki nam sporoča, da moramo biti drug drugemu »dobri možje«. Film ima močno krščansko vsebino in govori o upanju, odpuščanju in veri. Film nima slovenskih podnapisov.

Zelena knjiga (Green Book, 2018). Odličen film, nagrajen z več oskarji (med drugim za najboljši film in scenarij), ob katerem vam bodo izmenično tekle solze smeha in ganjenosti. Zgodba pripoveduje o vrhunskem črnskem pianistu in njegovem belem šoferju, ki se v času rasne segregacije odpravita na turnejo po ameriškem jugu. Film se konča na božični večer v pravem božičnem duhu. Naj vas od ogleda ne odvrne dejstvo, da je eden od glavnih likov gej.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja