Na otroškem igrišču: “Seks pomeni, da fant da punci lulčka notri v luliko”

Foto: Shutterstock

Pozdravljeni!

Imam dva otroka, starejša hči je stara pet let. Ko sem se izobraževala o spolni vzgoji otrok, je bilo povsod rečeno, naj počakamo, da otrok sam pokaže zanimanje in nas vpraša, ko bo pripravljen. Tako smo se pogovarjali npr. o menstruaciji in rojstvu otroka, nikoli pa tem, kako točno otrok nastane, saj hči tega (še) ni vprašala.

Zadnjič pa sem na igrišču slišala, kako dve leti starejši otrok moji hčeri razlaga, da »seks pomeni, da fant da punci lulčka notri v luliko«. Videla sem zgrožen izraz na hčerinem obrazu in nisem vedela, kako naj se odzovem. Hči se je zaprla vase in me ni od takrat ničesar vprašala. Verjetno je najbolje, da temo načnem sama? Na kakšen način naj pristopim? Na razlago »tehnične plati« spolnih odnosov hči gotovo še ni pripravljena, a zdaj je pač slišala, kar je. Kako naj omilim njen šok in ji povem, da je spolnost med možem in ženo nekaj lepega?

Mija


Spoštovana Mija,

sprašujete, kako naj pristopite k hčeri, ki je doživela nekaj, na kar še ni bila pripravljena in to prav na občutljivem področju spolnosti. Drži, kar ste zapisali, (to je tudi eden od nasvetov, ki jih damo staršem na Delavnici o spolni vzgoji) da je potrebno počakati, da otroci sami postavijo vprašanja o spolnosti. Hkrati pa je nujno, da smo pozorni tudi na vprašanja, ki jih ne postavijo “na glas” oz. z besedami: na govorico telesa, odzive na neprimerne vsebine, prizore, … To ste opazili tudi pri vaši hčeri: opisujete zgrožen izraz na obrazu. Žal živimo v času, ki ponuja spolnost otrokom mnogo prej, preden so razvojno zreli zanjo. Dolžnost in pravica staršev je, da prehitimo vse, ki želijo naše otroke “izobraziti” na področju spolnosti. Zato je modro izkoristiti prav vsako priložnost, da o spolnosti z otroki spregovorimo. Seveda pa je še kako pomembno, na kak način to storimo. Na že omenjeni Delavnici o spolni vzgoji se lotevamo konkretnih situacij, ki jih zaigramo, se o njih pogovorimo ter začinimo z nekaj teorije o razvoju otrok ter nasveti za “tisti” pogovor. V vašem primeru je dogodek na igrišču čudovita iztočnica za ta pogovor. Svetujem vam, da načrtujete primeren trenutek, ko imate čas, vas nihče ne moti in sta si lahko s hčerko blizu (npr. skupaj kuhata, ustvarjata, se sprehajata, …). Nežno jo spomnite na dan na igrišču, pogovor s starejšim otrokom in jo povprašajte o njenih občutkih ob tem. Skušajte čim več spraševati in začutiti njen notranji svet. Iz tega razvijte pogovor, v katerem starosti primerno odgovarjajte na njena vprašanja, nujno je, da pogovor zaključite v pozitivnem vzdušju, na primer z besedami: “Vesela sem, da sva se o tem pogovorili, vedno sem tukaj zate glede teh vprašanj.” Več o samem poteku pogovora se lahko naučite na že omenjeni delavnici, kamor vas prisrčno vabim!
Veronika Plestenjak, sovoditeljica Delavnice o spolni vzgoji

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja