Močne in boleče menstruacije – kaj zares pomaga?

Foto: Shutterstock

Živjo!

Zaradi res močnih menstruacij, ki so bile tako boleče, da nisem mogla v šolo in sem v preteklosti nekajkrat izgubila zavest, mi je ginekologinja predpisala tablete, ki pa so tudi kontracepcijske. Obstaja kakšna alternativa jemanju teh tablet za lajšanje bolečin ob menstruaciji?

Hvala!


Pozdravljena!

Bolečine ob menstruaciji znajo biti zelo neprijetne in tako hude, da ženske onesposobijo za vsakdanje delo. V nekaterih primerih pride tudi do izgube zavesti, kot se je zgodilo vam. Ob bolečih menstruacijah ginekologi zelo radi predpisujejo kontracepcijske tabletke, saj omilijo ali odpravijo bolečine, poleg tega pa še močno zmanjšajo jakost krvavitve. Vendar vse to na račun posega v ciklus oz. rušenja naravnega ciklusa. Za lajšanje bolečin pa seveda obstajajo tudi druge možnosti. 

Menstrualna bolečina je lahko posledica povečane tvorbe prostaglandinov v maternični sluznici v poovulacijski fazi, kar povzroči vnetje, otekanje in bolečine. Bolečine običajno nastopijo že nekaj ur pred menstruacijo ali ob sami menstruaciji in trajajo 2-3 dni. Za lajšanje bolečin lahko zdravnik predpiše nesteroidna protivnetna zdravila kot so ibuprofen, naproksen, diklofenak, ketoprofen. Ta uspešno blažijo bolečine, če začnete z njihovim jemanjem že 2-3 dni pred samo menstruacijo ali najkasneje ob nastopu menstruacije. V kolikor terapija ni uspešna, se zdravnik lahko odloči za močnejše narkotike.   

Bolečine pomaga preprečevati tudi jemanje kalcija in magnezija na dnevni ravni ter protivnetna dieta, ki vključuje izogibanje žitaricam, mlečnim izdelkom in sladkorju ter dodajanje omega 3 maščob. V dneh menstruacije tudi ne bo odveč odpoved kavi in pravemu čaju, saj kofein okrepi menstrualne krče.

Včasih pa so vzrok bolečinam spremembe v mali medenici. Bolečina se običajno pojavi že teden ali dva pred menstruacijo in lahko traja še nekaj dni po končani menstruaciji. Tu je uporaba prej omenjenih zdravil manj učinkovita. Najpogostejši vzrok je endometrioza, ki se jo učinkovito zdravi le kirurško. 

Svetujem vam, da si začnete beležiti menstrualni cikel, kjer ne označujete le krvavitve, ampak tudi prisotnost bolečin. Tako boste dobro videli, kdaj se vam bolečine pojavljajo, hkrati pa boste lahko pravočasno začeli z jemanjem zdravil že pred nastopom menstruacije. Zelo dober sistem za beleženje je FertilityCare, saj med drugim pomaga prepoznavati tudi znake tveganja za endometriozo. V kolikor vaz zanima, je naslednje informativno srečanje že 19. maja 2021 ob 17.30 preko spleta in je brezplačno.

Opozorila bi vaš še, da redna uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil znižuje nivo progesterona in zavira ovulacijo, zato tovrstno zdravljenje ni priporočljivo v času, ko si boste želeli zanositi.

Želim vam čim manj bolečin! 

Maja Vovk, mag. farm. ter sovoditeljica delavnic pri Zavodu Iskreni

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja