Mladoporočenci naj bi bili srečni. Zakaj midva nisva?

Foto: Shutterstock

Nekaterim parom so izzivi privajanja na novo življenjev prvem letu zakona že sami po sebi težki, ob tem pa jim pogum jemlje še prepričanje, da bi moralo biti prvo leto prekrasno. Pa je res tako?

Zakon naj bi bil križ namazan z medom in ko poližeš z njega med – v prvih letih, seveda – naj bi ti ostal le še križ. Tako pravi “ljudska modrost”. A mnogi pari izkušajo drugače – da v prvem letu ni vse samo med in da, hvala Bogu, tudi pozneje ni vse samo križ.

Takšne in podobne “modrosti” pa vendarle lahko plašijo in povzročajo veliko nepotrebne stiske parom, ki šele začenjajo in stvari doživljajo drugače (in so morda celo v večini). Eden od tašnih parov sta bila blogerka Rachel in njen mož, ki prvega leta zakona nista doživela tako rožnato, kot sta mislila, da bi moralo biti. Rachel je v želji, da bi komu olajšala pot skozi prvo leto zakona, takole zapisala njuna spoznanja:

Če bi skupino samskih vprašali, kako si predstavljajo prvo leto zakona, bi verjetno večina rekla, da naj bi bilo to najlepše leto zakona. Večina ljudi misli, da so mladoporočenci vsi presrečni, vzhičeni in še vsi v zraku od čarobnosti poroke.

Resnica pa je, da je prvo leto težko! Lahko prav presenetljivo težko. Vsaj zame je bilo. Najprej sva bila kako leto vsa v oblakih zaljubljenosti … nato sva se zaročila, načrtovala čudovito poroko, šla na poročno potovanje in vse je bilo popolno. Zakaj je bilo potem prvo leto zakona drugačno od tega?

Zakon JE nekaj drugega

Prvo leto zakona je drugačno, ker je zakon nekaj drugega. Nič več na hodiš drug z drugim. Ko sta še hodila na zmenke, sta se morda videla, kadar sta utegnila, preživela nekaj dni skupaj, bila nato kak dan ali dva narazen in imela v tem času priložnost, da si spet malce napolnita baterije. Morda sta bila tako navdušena nad spoznanjem, da ljubita drugo osebo, da sta kake manjše stvari enostavno prezrla. V zakonu pa gre za to, da si z nekomu skupaj ves čas, oba pa pričakujeta enak odnos kot prej. In prav je, da to pričakujeta, saj ravno zaradi tega odnosa sta se drug z drugim poročila.

Čeprav je zakon nekaj drugega kot skupna hoja, ni potrebno, da je drugačen v slabem pomenu besede – lahko je (in moral bi biti) drugačen v dobrem pomenu. Ker sedaj je med vama ta močna zaveza, ki lahko povzdigne vajin odnos na novo raven, ko skupaj delata za višji cilj, svojo lastno družino, in ko postaja eno drug z drugim.

Biti srečen vsak dan res ni najbolj preprosta stvar, a sreča je vendarle nekaj, za kar se lahko odločimo – ne glede na to, kaj nam v zakonu pride na pot.

Dobro se je zavedati naslednjih štirih resnic o prvem letu zakona:

“Živite vredno klica, s katerim ste bili poklicani, v vsej ponižnosti, krotkosti in potrpežljivosti. V ljubezni prenašajte drug drugega. Prizadevajte si, da ohranite edinost Duha z vezjo miru.” (Ef 4,1-3)

1. Prvo leto je čas, ko šele odkrivata svoji novi vlogi kot mož in žena

Verjetno sta se o tem že pogovarjala, ko sta še hodila, zdaj, ko se uvajata v skupno zakonsko življenje, pa je čas, da vse skupaj preizkusita in vidita, kako deluje. Pri tem pa res ni pametno od drugega nekaj pričakovati, če ta ne ve, kaj od njega pričakuješ! Ne more tega izpolniti, če niti ne ve, česa si želiš (in obratno).

2. Prvo leto je čas, ko uživata drug z drugim, obenem pa se počasi učita, kako krmariti med vsemi tistimi drobnimi stvarmi, ki so lahko nadležne.

Ugotovila sem, da manj ko dopustim majhnim stvarem, da me motijo, kot recimo prazne škatle krekerjev v omari, manj jih dojemam kot težave in manj čustveno se nanje odzivam.

3. Vsak dan lahko ustvarjata skupne spomine.

Naredita svoj seznam stvari, ki jih želita narediti do prve obletnice, in se lotita dela. Načrtujta, bodita pustolovska, vzemita življenje v svoje roke in naredita iz njega to, kar si želita.

4. Prvo leto je morda težko, a vidva sta lahko močnejša!

Še nikoli prej nisi bil poročen s to osebo, zato je normalno, da obstaja neka krivulja učenja.

Uporabita vse te vzpone in padce iz prvega leta zakona za to, da se iz njih naučita, kako še bolje živeti vajin odnos. Naj vama preide v navado, da gresta vedno pogumno naprej, skupaj z zavedanjem vsega, kar sta se novega naučila o svojem zakoncu, in da k temu neprestano dodajata še nova spoznanja in trike.

Morata se odločiti za to, da se premakneta od težav, ki se pojavijo v prvem, desetem ali tridesetem letu zakona, naprej in da izbereta srečo. Seveda se ta občutek ne bo vedno pojavil. A zavedanje, da so tudi v zakonu različni letni časi, dobra in slaba obdobja, bo vajin zakon krepilo.

Zakaj je v resnici težko?

Z nekaterimi od teh stvari se moram sama vsakodnevno ubadati in lahko rečem, da je drugo leto še vedno težko, ampak predvsem zato, ker mi je najin zakon pomemben in si želim, da bi v vseh pogledih uspel. Za vse, kar je vredno imeti, se je potrebno močno potruditi – za natrenirano telo, uspešno kariero, krasne otroke in vsekakor tudi za zakon.

Vir: equippinggodlywomen.com
Prevod: Mica Škoberne

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja