Metoda NND po porodu in ob polnem dojenju – kaj priporočate?

Foto: Canva

Pozdravljeni,

imam vprašanje v zvezi s spolnostjo po porodu in zaščito. Namreč pred zanositvijo sva z možem za NND uporabljala aplikacijo Nature Cycle. Aplikacija deluje glede na izmerjeno temperaturo vsako jutro ter lh teste, zato na sluz niti nisem bila pozorna. Aplikacija dobro deluje, saj je na začetku, ko “spoznava” ženski cikel, veliko dni rdečih (kot plodnih) in manj zelenih (kot neplodnih). Z redno in dlje trajajočo uporabo le te se število zelenih dni povečuje in rdečih zmanjšuje. Aplikacija sklepa in predvideva, kdaj bo čas ovulacije, čas nove krvavitve itd. in to potrjuje tudi z lh testi. Skratka, meni je bila super, kljub večjim rdečim dnem-vzdržnosti, nama je dobro služila, ker imam tudi sama redne cikle. 

Problem nastane zdaj, ko sem mesece po porodu, polno dojim in ne vem kako bi nama ta način odgovarjal, saj se zbujamo ponoči in seveda nisem naspana, da bi bila temperatura verodostojna. 

S spolnostjo namreč še nisva začela, hvala Bogu tudi možu to odgovarja, sama le nisem še čisto zaceljena od poroda, prav tako si ne predstavljam, kako sploh začeti in kdaj (otrok ima hude krče, spi podnevi le v naročju itd.) in seveda bi želela imeti dobro zaščito, saj bi z drugim otročkom še malo počakala. 

Glede opazovanja sluzi pa ne vem, če bi se počutila dovolj kompetentno, da bi si lahko na ta način določala plodne in neplodne dni. Zdi se mi tudi kar zahtevno in zahteva kar nekaj časa, zato sva se v prvo odločila za Nature Cycle. 

Kaj nama priporočate?

Hvala in lep pozdrav,

S.S.


Pozdravljeni!

Vračanje plodnosti po porodu je odvisno od več dejavnikov, predvsem pa od količine dojenja, hormonskega dogajanja v telesu in genetske podstave. Ob polnem dojenju (torej brez dodajanja, z izjemo kakšnega požirka vode v vročih dneh) je prvih 56 dni po porodu neplodnih. Potem pa se plodnost lahko začne vračati.

Najpogosteje se plodnost začne vračati, ko začnemo dojenčku dodajati drugo hrano. Ni pa to sploh nujno in se plodnost vrne že prej. Delež žensk tako prvo menstruacijo dobi že takoj pri osmih tednih po porodu. Lahko pa je to obdobje veliko daljše, celo dve leti. V povprečju pa pride do prve menstruacije 6 do 8 mesecev po porodu. Prva ovulacija je lahko že pred prvo menstruacijo; lahko pa pred menstruacijo ovulacije še ni in se zgodi šele po prvi menstruaciji po porodu.

Tudi po tem, ko se plodnost vrne, so prvi ciklusi po porodu lahko zelo neredni, saj se mora hormonsko ravnovesje vzpostaviti nazaj. Dolžina teh ciklusov je lahko precej različna, spreminja se lahko tudi dolžina predovulacijske in poovulacijske faze.

V okviru metode naravnega načrtovanja družine FertilityCare spremljamo sluz materničnega vratu. Ta se pojavi, ko se začne »dogajati« v jajčniku, torej ko jajčece začne zoreti. Ne glede na to, v katerem rodnem obdobju se ženska nahaja (torej tudi na primer po porodu) in ne glede na to, če ima redne ali neredne cikluse, nam ta metoda omogoča, da ženska z gotovostjo prepoznava plodne in neplodne dneve. Tu torej ne predvidevamo ali preračunavamo, kdaj je največja verjetnost, da se bo začelo plodno obdobje, ampak iz dneva v dan na podlagi opazovanj točno vemo, kaj se v telesu dogaja oziroma če je dan ploden ali neploden.

Metoda FertilityCare zahteva sicer redno rutinsko opazovanje: vsakič ko gre ženska na stranišče, opazuje morebitno prisotnost sluzi materničnega vratu in njene značilnosti. To tudi redno beleži in tako sproti spremlja, kdaj se začne plodno obdobje. Ko se metode naučimo in osvojimo rutino, pa opazovanje ponavadi postane nekaj samoumevnega.

V okviru metode FertilityCare, ki torej temelji na opazovanju sluzi materničnega vratu, se na individualnih svetovanjih par oz. ženska nauči zelo natančno opazovati sluz, tako da je v uporabi metode popolnoma samostojna in samozavestna.

Učenje metode poteka tako, da se ženska oz. par najprej udeleži brezplačnega Uvodnega predstavitvenega srečanja. Če se po tej predstavitvi odloči, da se želi oz. da se želita naučiti metode, sledijo individualna srečanja s svetovalko. Teh je 8 v roku enega leta (trajajo približno eno uro); na začetku so bolj pogosta, da učenje hitreje steče, kasneje pa v daljšem razmiku.

Petra Lukan,
FertilityCare svetovalka

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja