Kako pomembna je masaža dojenčka

Thumbnail

Masaža dojenčkov na zahodu ni tako znana oblika komuniciranja in povezovanja z novorojenčkom po rojstvu. Pa vendar so njeni učinki zelo dobri in blagodejni tako za otroka kot za mamico.

Kaj vse nudimo novorojenčku z masažo?

Z masažo takoj po rojstvu dajemo otroku predvsem občutek bližine in varnosti. Med nosečnostjo sta mati in otrok stalno v kontaktu, to stanje lahko mati nadaljuje, če masira otrokovo telo. Intenzivno dotikanje kože je hrana za dušo in daje dojenčku občutek, da je ljubljen. Otrok z masažo sprejema vtise občutkov, in ker se ga mati dotika z ljubeznijo, mu z govorico svojih rok omogoči pozitivno izkušnjo dotikov. Med masažo se vzpostavlja in poglablja njuna zveza.

Z masažo mati otroka giblje, pospešuje njegov krvni obtok, njegovo celotno presnovo, podpira zdrav razvoj kože, muskulature in sklepov. Materini mirni gibi novorojenčka tudi sproščajo; njegov živčni sistem je uravnovešen in dihanje poglobljeno. Če mati dojenčka dnevno masira, navadno prepreči krče in prebavne težave. Stranski učinki vsakodnevne masaže niso samo sproščenost otroka in optimalen razvoj, mamici so podarjene tudi mirne noči.

Masaža nepogrešljiva pri nedonošenčkih

Nedonošenčkov prvi kontakt s človeškim dotikom prinese bolečine; vbodi z iglami, vstavljanje tubusev, preiskave, hlad, močna svetloba. V nekaterih oddelkih za nedonošenčke v klinikah po svetu in v Evropi so spoznali, da samo s tehnologijo ne morejo nuditi nedonošenčku optimalnega zdravljenja in sproščenosti.

Stres, ki ga je sprožil prezgodnji porod, se odraža tudi pri materi, zato je pomembno, da se jo čim prej spodbudi in nauči prvih nežnih prijemov, ki jih dnevno izvaja pri svojem otroku. S tem bo zdravila svojo duševno bolečino in preko svojih toplih, ljubezni polnih rok pomagala pri čim prejšnjem okrevanju svojega otroka.

Masaža kot komunikacija

Masaža pomaga, da lažje navežemo stik z otrokom in da v njem spodbudimo komunikacijo in odzivanje. Med masiranjem se z njim pogovarjamo, vsak del telesa, ki ga masiramo, spodbujamo k pravilnemu in zdravemu razvoju in mu pošiljamo ljubeče misli.

Otrok se kmalu začne odzivati, prepusti se čvrstim in ljubečim materinim rokam, saj mu vlivajo zaupanje in varnost. Posluša materin glas, kmalu jo začne gledati v oči, čebljati in vzpostavljena je komunikacija. Tako se tudi mati uči spoznavati otroka in z njim naveže intuitivni stik.

Masaža dojenčka koristi tudi mamici

Z masažo pa ne pridobi samo otrok, ampak mamica navadno ugotovi, da masaža prija tudi njej. Vsakodnevna masaža prinese mamici energijo in sproščenost. Otrok z naravno odprtostjo zaupa materinim rokam in sprejema vse brez zadržkov. To njegovo zaupanje pa je darilo za vsako mater. Skozi dajanje in sprejemanje se med njima vzpostavi zavest o telesu, prijateljstvo in uživanje.

Dojenčka naj masirajo tudi očetje

Za očete, ki se odločijo, da bodo masirali svoje sinove ali hčere, predstavlja masaža zbližanje z malim bitjem. Pomaga jim, da lažje sprejmejo vlogo očeta, in v času, ki ga posvetijo otroku, začutijo vdanost in sproščenost. S takšnimi pozitivnimi sporočili bo otrok lažje izžareval notranjo in zunanjo lepoto, to pa je bržkone ena izmed najlepših popotnic, ki jo otroku lahko damo starši na začetku njegove življenjske poti.

Mojca Kurent, višja medicinska sestra in svetovalka 

Vir: Lifestyle natural

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja