Kako pomagati novi mami?

Vir: Storyblocks

Postati mama je ogromna sprememba v življenju, ki je pogosto naporna, stresna in zahtevna. Nova mamica zato pogosto potrebuje nekoga, ki bo zanjo skrbel in ji pomagal, da se bo lahko osredotočila le na otroka, se navadila na novo normalnost in se sprijaznila, da njeno življenje nikoli več ne bo enako kot prej. Da bo bogatejše, kot si je mogla predstavljati, a nikoli več enako, kot preden je postala mama.

Novopečene matere potrebujejo svobodo in prostor, da najdejo svojo novo identiteto. Uprite se želji, da mamico, ki je to pravkar postala, vprašate, ali ima “dobrega” otroka, npr. ali njen otrok spi čez noč. Skratka, ne postavljajte vprašanj, zaradi katerih bi se lahko nehote počutila neuspešna v svoji materinski vlogi. Vaša pričakovanja pustite pred vrati. Tudi če gre za najboljšo prijateljico, sestro, hči … Bodite dovolj ponižni in pogumni, da jo boste lahko podprli na njeni poti, ne glede na to, kako drugačna je od tiste, ki ste jo izbrali vi. In predvsem bodite tam zanjo in ji priskočite na pomoč.

Naredite, kar je treba

Varno je domnevati, da je novopečena mati vedno lačna, žejna in utrujena. Zelo verjetno ji manjka spanja, trpi zaradi utrujenosti in se ne želi počutiti kot breme, zato preprosto naredite, kar vidite, da je treba, brez da sprašujete.

Pomagajte ji, da se počuti vsaj malo bolje. Presenetite jo z najljubšo čokolado, šopkom rož, kavo, čajem … hladilnik ji napolnite z domačo hrano, peljite njenega psa na sprehod, odnesite smeti, pred vhod ji postavite kakšno malenkost za razvajanje, povežite jo s svetom …

Če živi kje daleč, lahko naročite dostavo sveže hrane, rož ali pa čiščenja hiše – internet omogoča vse.

Spoštujte njene časovne omejitve in se ji prilagodite

Mami pustite, da je s svojim otrokom, kolikor mora biti. To je normalno in zdravo. Mama se bo naravno odzivala na svojega otroka in tako je prav. Zato mami pustite, da ustvari svoj ritem, da vas ne sprejme, če je dolgo v popoldne še vedno v pižami ali pa je utrujena in se ne zmore ukvarjati še s čim razen z novorojenčkom.  

Vrnite ji preproste užitke starega življenja

Za eno mamo je to jutranji čaj, za drugo pol ure branja, za tretjo kratek sprehod … Novopečene mamice pogosto pogrešajo preproste užitke starega življenja, ki ob novorojenčku postanejo oddaljena želja, pa četudi so bili prej vsakodnevni ritual.

Pomagajte mami do te pomembne malenkosti, ki naredi njen dan. Včasih so najmanjše stvari tiste, ki naredijo največjo razliko.

Opazite njo

Dojenčki so krasni, ljubki in prva stvar, ki jo ljudje opazijo. A mame lahko ob tem postanejo nevidne. Pozdravite tudi mamo, opazite jo, objemite in jo povprašajte, kako je. Materinstvo je lepo, a je tudi težko. Na svetu ni matere, ki ne bi potrebovala rame za jok. Pustite ji, da je to, kar je, da je pristna in le bodite ob njej.

Povejte ji, kako dobro ji gre!

»Ti si neverjetna/čudovita/odlična mama!« so besede, ki jih je treba mamici novorojenčka čim večkrat povedati. Zanjo so kot darilo in čustveno gorivo, ki ga potrebuje še posebej za trenutke, ki so naporni.

Mama še posebej ob prvi nosečnosti (a ker so otroci med seboj različni tudi kasneje) nima pojma, kaj počne, kako otroka pripraviti do tega, da ne bo več jokal, kako rešiti nek problem … Kadarkoli torej srečate mamico, ki je to pravkar postala, ji povejte, kako čudovito delo opravlja. Ali ji pošljite SMS, jo pokličite in jo spomnite, da je njen otrok srečen, ljubljen in zdrav – predvsem zaradi nje.

Drage mame – kaj bi pa ve dodale na ta seznam? Katera je majhna gesta prijaznosti, ki je pomagala vam? Zapišite jo v komentar!

Komentarji

  1. Novi mami se nikar ne hvalite, kako so bili vaši otroci “pridni”, kako so spali cele noči od prvega dneva, ko ste jih prinesli domov iz porodnišnice. In kako so bili čez dan “pridni”, da ste lahko skuhali komplet kosilo, naredili generalko po celem stanovanju, opleli cel vrt ali pisali diplomsko nalogo. Ker so dojenčki zelo različni. Nekateri so kot po katalogu, drugi se celo noč zbujajo in jočejo, tudi čez dan spijo v kosu največ eno uro.
    Skratka, če mladi materi ne pomagate, jo vsaj pustite pri miru.
    Ob vašem hvaljenju se bo namreč počutila popolnoma nesposobno in leno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.